Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko vielä Karkkipussin ja Clock-ketjun? – Itiksessä pidettiin missikisoja ja kauppakeskusta tultiin katsomaan ympäri Suomen

Kauppakeskus Itis on lähes neljän vuosikymmenen ajan tarjonnut suomalaisille monia muistoja ja elämyksiä, joita on syksyn aikana kerätty talteen kauppakeskuksen verkkosivuilla.

– Kerran oli jonkinlainen missikiertue tai näytös, ja joku misseistä sattui kulkemaan pizzerian läpi valtavan käärmeen kanssa. Karkkipussi on myös jäänyt mieleen, olihan se ensimmäisiä isompia irtokarkkimyymälöitä ja reissun kohokohta pienelle tytölle, itähelsinkiläinen Anna muistelee lapsuutensa reissuja Itäkeskukseen.

Ensimmäiset suunnitelmat Itäkeskuksen kauppakeskuksesta laadittiin 1970-luvun alussa. Samoihin aikoihin aloitettiin myös metron suunnittelu. Kauppakeskus Itäkeskus vietti avajaisiaan kolmevuotisen rakennusurakan jälkeen syyskuussa 1984.

Alkuperäiset liikkeet koostuivat pääasiassa elintarvikemyymälöistä, vaatekaupoista ja pienistä erikoisliikkeistä. Vetonauloina asiakkaita houkuttelivat Anttila, Pukeva, Seppälä ja Elanto.

Nyt jo lopettaneet klassikkoliikkeet elävät edelleen Itäkeskuksen kävijöiden muistoissa.

– Itiksessä käytiin jo silloin kun oli Anttila, Pukeva ja Maxi. Karkkipussin karkkilaarit oli aina yhtä houkuttelevia. Muutamasta kahvilasta sai pehmistä, jossa oli makuraita. Näitä kaipaan vieläkin, Noora kertoo.

Itäkeskuksesta tuli heti menestys. Suunnitelmat Itäkeskuksen laajentamiseksi aloitettiin 1980-luvun puolivälissä. Tavoitteena oli kolminkertaistaa tilat 1990-luvun alkuun mennessä. Suunnittelupöydällä syntyi viisi kerrosta ja laajan bulevardialueen kahviloineen ja ravintoloineen sisältävä suunnitelma.

"Mall"-tyyppinen bulevardialue oli siihen aikaan Suomessa uutta.

Ensimmäinen laajennus valmistui 1992, jolloin 160 uutta myymälää avasivat ovensa. Tilansa kolminkertaistaneesta kauppakeskuksesta tuli samalla Pohjoismaiden suurin, mitä titteliä se sai kantaa jopa yli 20 vuotta.

Moni yritys on aloittanut Suomessa toimintansa juuri Itäkeskuksesta.

Ensimmäisenä kansainvälisenä muotiketjuna H&M avasi liikkeensä Suomessa Itäkeskukseen vuonna 1997. Ennen tätä kansainvälisten ketjujen muotia ei Suomessa ollut tarjolla. Liikkeidensä sijainnista tarkan H&M:n myötä myös muut kansainväliset ketjut kiinnostuivat Itäkeskuksesta.

Kauppakeskuksen toisen laajentumisen rakennustyöt aloitettiin 1999. Laajennus toi vanhojen tilojen päivityksen lisäksi mukanaan 40 uutta toimitilaa, 2 200 pysäköintipaikkaa sekä uuden ajanviettoalueen, Piazzan.

Piazzan valmistuminen muutti Itäkeskuksen asemaa ajanviettopaikkana ja mahdollisti samalla entistä laajemmin erilaisten tapahtumien järjestämisen kauppakeskuksessa.

– On käyty katsomassa elokuvia Kino 123 -teatterissa. Kävimme myös aina koulujen päätyttyä Fonda Del Solissa syömässä. On tullut tehtyä läksyjä ristorante Momentossa jätskin kanssa ja nähtyä missikisat Piazzalla. Teinille ihana muisto oli, kun Piazalla esiintyi bändejä! Pikku G oli huippu! summaa Kaisa muistojaan.

Laajennuksen myötä Itäkeskukseen avattiin useita uusia ketjuliikkeitä ja myös kansainvälinen muotiliike Zara avasi Itäkeskuksessa 2003.

Kauppakeskus kulki nimellä Itäkeskus aina vuoteen 2012 asti, jonka jälkeen aiemmin lempinimenä käytetty Itis vaihdettiin viralliseksi nimeksi.

Kävijöiden tarinoissa muistellaan esimerkiksi missikisoja bulevardilla, viikonlopun herkkujen ostoa Karkkipussista ja hampurilaisia Clockissa.

Myös ravintoloita muistellaan erityisellä lämmöllä.

– Vanhalla puolella oli pizzeria, jossa leipurit heittelivät pizzataikinaa ilmaan leipoessaan. Pizzan kanssa sai alkuraasteen pakattuna pieneen muovirasiaan, Anna kertoo.

Itikseen tultiin kauempaakin ja se saattoi olla koko Helsingin reissun kohokohta, josta kotiin vietiin tuliaiset muistoksi.

– Lapsena ja nuorena oli aina hienoa päästä Helsinkiin shoppailemaan. Muistan kun nuorempana tyttönä Itis tuntui valtavalta. Matka Jyväskylästä Helsinkiin tuntui kuin ulkomaanmatkalta, muistelee Heini.

Lliikkeiden lisäksi muistoihin kuuluvat muun muassa lukuisat lapsille suunnatut tapahtumat, huvipuisto, tarrakauppa ja pelihalli.

Itis aloittaa alkuvuodesta 2022 mittavan uudistumisen. Fyysisten tilojen uudistamiseksi suunnitelmat on käynnistetty kansainvälisen arkkitehtitoimiston Gensler:n kanssa.

– Meille on tärkeää uudistaa Itistä vastaamaan entistä paremmin sekä asiakkaidemme että vuokralaistemme tämän päivän tarpeisiin, kauppakeskuksen johtaja Christoffer Jansén sanoo tiedotteessa.