Lastensuojelun sosiaalityöhön tulee ensimmäistä kertaa vähimmäishenkilöstömitoitus ensi vuoden alusta lähtien. Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä saa olla asiakkaana enintään 35 lasta ensi ja seuraavana vuonna, kertoo tiedotteessaan sosiaali- ja terveysministeriö.
Mitoitus muuttuu seuraavan kerran vuoden 2024 alusta. Siitä lähtien sosiaalityöntekijällä saa olla asiakkaana korkeintaan 30 lasta. Asiakkaiksi lasketaan 0–17-vuotiaat lapset ja nuoret.
Lapsiasiainvaltuutettu otti kantaa vielä valmistelussa olleeseen mitoitukseen toteamalla, että vuodesta 2014 valtakunnallinen tilanne on parantunut. Tuolloin puolessa kunnista yhdellä työntekijällä oli alle 40 lasta. Seitsemässä prosentissa kunnista asiakkaita oli yli 80 ja kahdessa prosentissa kunnista lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää kohti oli yli 100 lasta. Mediaani eli keskiluku oli tuolloin 39.
– Valtakunnallisella tasolla 60 prosentissa kunnista asiakasmäärä on jo hallituksen esityksessä esitetyllä tasolla, lapsiasiainvaltuutettu toteaa lausunnossaan.
Ministeriön tiedotteen mukaan tarkoituksena on, että vuoden alusta lähtien lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle ei ohjata muita asiakkaita, jos hänellä on jo asiakkaana enimmäismäärä lapsia.
Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän vastuu on valvoa lapsen etua ja edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Tiedotteessa kerrotaan, että henkilöstömitoituksella voidaan vähentää sosiaalityöntekijän työkuormitusta. Tämä puolestaan parantaa sosiaalityöntekijän mahdollisuuksia perehtyä lapsen asioihin ja lapsen edun mukaisen sosiaalityön tekemiseen.
Vielä ensi vuoden ajan kunnat vastaavat lastensuojelulain mukaisten palvelujen järjestämisestä. Vuodesta 2023 lähtien niiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille.