Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu tyssäsi marraskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus – Neliöstä joutui pulittamaan keskimäärin 3,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat 3,6 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Hinnat pysyivät kuitenkin lähes ennallaan tämän vuoden lokakuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Hintojen nousu on Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin rauhoittunut monissa kaupungeissa alkuvuoteen verrattuna.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Turussa (9,2 prosenttia) ja Helsingissä (6,8 prosenttia). Myös Vantaalla, Tampereella ja kehyskunnissa nousua oli enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Kehyskunniksi on tässä laskettu Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Sen sijaan Espoossa ja Kauniaisissa hintojen nousu jäi koko maan keskiarvon alapuolelle.

Koko maassa kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 4,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat tätä enemmän (6,5 prosenttia). Nousu oli keskimääräistä suurempaa Helsingin lisäksi Espoossa ja Kauniaisissa sekä Tampereella. Sen sijaan Vantaalla ja kehyskunnissa nousu oli koko maan keskiarvoa maltillisempaa.

Koko maassa vanhojen rivitaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat keskimäärin 2,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Huomattavasti enemmän hinnat nousivat Helsingissä (6,3 prosenttia), Vantaalla (6,2 prosenttia) ja kehyskunnissa (6,2 prosenttia). Myös Tampereella neliöhinta kohosi selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Muista pääkaupunkiseudun kunnista poiketen neliöhinta laski Espoon ja Kauniaisten alueella. Näissä kahdessa kaupungissa maksettu keskihinta oli marraskuussa 0,9 prosenttia alempi kuin vuosi sitten.

Vanhojen osakeasuntojen keskineliöhinta oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan marraskuussa Helsingissä 5 046 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 717 ja Vantaalla 2 914 euroa. Tampereella keskineliöhinta oli 2 913 euroa.

Kun lasketaan koko pääkaupunkiseutu yhteen, tulee neliön keskihinnaksi 4 212 euroa. Kehyskunnissa hinta oli 2 257 euroa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöstä maksettu keskihinta oli marraskuussa rivitaloasuntoa korkeampi Helsingissä ja Tampereella. Sen sijaan Espoossa ja Kauniaisissa, Vantaalla sekä kehyskunnissa rivitaloneliöstä sai pulittaa keskimäärin enemmän kuin kerrostalon neliöstä.

Marraskuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin Tilastokeskuksen mukaan neljä prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.