Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä paikoissa pääsee nyt koronatestiin – Verkosto harveni varsinkin pääkaupunkiseudulla

Tämän vuoden alusta lähtien maksuttomaan koronavirustestiin pääsee aiempaa harvemmassa paikassa Uudellamaalla ja varsinkin pääkaupunkiseudulla. Alueellinen kattavuus on silti pyritty säilyttämään riittävänä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa on nyt yhteensä 38 näytteenottopaikkaa. Niistä suurimmassa osassa testeistä vastaa Hus Diagnostiikkakeskus omissa pisteissään.

Kun Hus kilpailutti vuoden 2022 näytteenottopaikat, pääkaupunkiseudulla sen voitti Terveystalo ja Uudellamaalla 9Lives. Nämä kumpikin vastaavat keskimäärin 5 000 näytteenotosta vuorokaudessa.

Testeihin menijän kannalta ei ole merkitystä sillä vastaako paikasta Hus vai kilpailutuksen voittanut.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arveli varhemmin, että muutoksiin voi liittyä erilaisia käytännön ongelmia ja näytteenottoon voi tulla aiempaa enemmän jonoja.

Viime vuoden lokakuussa näytteitä otettiin lähes 50 paikassa.

Tiedotteessa kerrotaan, että kaikkiin paikkoihin varataan aika samalla tavalla. Kaikkien testipaikkojen tiedot löytyvät yhteisestä ajanvarausjärjestelmästä.

Helsingissä on nyt avoinna kahdeksan paikkaa. Ne ovat Biomedicum, Itäkeskus, Kruunuhaka, Malmi, Herttoniemi, Itäkeskus Tallinnanaukio 4, Kaari ja Kamppi. Hernesaari avataan viikolla kolme.

Espoossa paikkoja on tällä hetkellä neljä. Ne ovat Jorvi, Leppävaara ja Otaniemi. Hannuksenpelto avataan viikolla kolme. Espoontorin piste siirtyy 4. tammikuuta osoitteeseen Asemakuja 2.

Vantaalla koronavirusnäytteitä otetaan nyt kolmessa paikassa. Niitä ovat Peijas, Flamingo ja Myyrmäki. Tikkurilan piste avataan 3. tammikuuta.

Itä-Uudellamaalla maksuttomia koronatestejä tehdään neljässä paikassa. Ne ovat Loviisa, Porvoo Sairaalantie 2, Sipoo Nikkilä ja Porvoo.

Myös Keski-Uudellamaalla on neljä pistettä. Ne ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava ja Klaukkala.

Länsi-Uudellamaalla näytteitä otetaan kahdeksassa eri paikassa. Ne ovat Hanko, Karkkila, Kirkkonummi, Lohjan sairaala, Nummela, Raaseporin sairaala; Lohja Aurlahden rantakenttä ja Raasepori

Kymenlaaksossa testejä otetaan Husin tiedotteen mukaan neljässä paikassa. Ne ovat Kouvolan terveysasema, Kymenlaakson keskussairaala Kotka; Kouvola ja Kotka.