Helsinki vastaa paineeseen avaamalla uusia rokotuspisteitä –  "Yhtä aikaa rokotusvuoroon tulevien määrä muodostui kieltämättä varsin suureksi"

Helsingin kaupunki pyrkii vauhdittamaan kolmansien koronarokotusten antamista avaamalla tänään viidennen rokotuspisteen Messukeskukseen. Tänään avattiin myös ikääntyneille tarkoitetut rokotuspisteet Laakson sairaalaan ja Kustaankartanon seniorikeskukseen.

Myös muiden rokotuspisteiden aukioloajat laajenevat.

– Avaamme kaikkiin rokotuspisteisiin lisää rokotusaikoja sitä mukaa, kun saamme lisää rokottajia, toteaa kaupungin terveysasemien vs. johtajalääkäri Mari Kinnunen.

Kolmannen koronarokotteen saaminen edellyttää ajanvarausta.

– Riskiryhmiin kuulumattomien 18–59-vuotiaiden ajat menevät tällä hetkellä helmikuulle. Riskiryhmäläisille aikoja löytyy jo tulevalle viikolle, kertoi Kinnunen viime torstaina.

Ensimmäisen ja toisen rokotuksen saa 12 vuotta täyttäneet ilman ajanvarausta suoraan rokotuspisteiltä.

Kolmannen koronarokotuksen ajanvaraus avattiin joulunalusviikolla isolle ikäryhmälle, 18–59-vuotiaat. Ajanvaraus palvelu ruuhkautui ja tammikuun rokotusajat hävisivät hetkessä.

Kinnunen kertoo, että päätös ajanvarauksen avaamisesta tehtiin sillä oletuksella, että 3. rokotuksia haetaan ikäryhmittäin sen mukaan kuin edelliset rokotukset on saatu. THL päätyi kuitenkin suosittelemaan samanaikaisesti kaupungin päätöksen kanssa, että perusterveille 18–59-vuotiaille kolmas annos annetaan jo 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

– Tällöin ajanvarauksissa ollut luontainen ikäryhmäjärjestys hävisi. Yhtä aikaa rokotusvuoroon tulevien ihmisten määrä muodostui kieltämättä varsin suureksi, Kinnunen toteaa.

18–59-vuotiaiden ikäryhmään kuuluvia helsinkiläisiä on karkeasti arvioiden 400 000.

– On kuitenkin huomioitava, että osa heistä saa riskiryhmäperusteisen ajan, osa on jo rokotettu kolmannella rokotteella ja valitettavasti joukosta löytyy niitäkin, jotka eivät halua kolmatta rokotusta lainkaan.

Kinnusen mukaan vaarana oli, että vanhemmat ikäluokat –  ja 3. rokotteesta eniten hyötyvät – jäävät ajanvarauksessa nuorempien ikäluokkien jalkoihin,

– Havaitsimme kuitenkin asian ja ajanvarausjärjestelmään avattiin 25. joulukuuta lähtien vain 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kohdennettuja aikoja.

– Rokotimme myös erikseen tähän ryhmään kuuluvia Malmin rokotuspisteellä tapaninpäivänä.

Helsinki odottaa myös yksityisen työterveyshuollon mukaantulon kolmansien rokotusten antamiseen.

Mehiläisestä kerrotaan, että sen pääkaupunkiseudun työterveysasiakkaiden rokotukset alkavat tammikuussa.

– Noin puolet asiakasyrityksistä on jo sopinut kanssamme rokottamisesta, kertoo liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf sähköpostitse.

Asklöf sanoo uskovansa, että asiakasyritykset ovat kiinnostuneita henkilöstönsä rokottamisesta, kun hallituksen esittämä korvauksen muutos työnantajille toteutuu.

–  Hallituksen esittämä korvaustaso työnantajille on 16 euroa. Rokottamisen kustannus meillä on 25 euroa.

Perusterveiden 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat porrastetusti tammikuussa Helsingin perhekeskuksissa ja kouluissa.

Kun rokotusajat täsmentyvät, kaupunki tiedottaa asiasta Wilma-järjestelmän kautta sekä perhekeskuksissa ja kaupungin verkkosivuilla.

Perusterveille 5–11-vuotiaille lapsille tarjottiin rokotusaikoja jo joulukuun lopussa ja tammikuun ensimmäiselle viikolle. Nämä ajat ovat loppuunvarattuja. Tarjolla olleet ajat olivat riskiryhmiltä käyttämättä jääneitä rokotusaikoja.

Rokotuspaikat ja ajat:

1. ja 2. rokotteen saa ilman ajanvarausta

Ensimmäisen ja toisen rokotuksen saa 12 vuotta täyttäneet ilman ajanvarausta suoraan rokotuspisteiltä.

Kolmanteen rokotukseen tulee varata aika. Ajan voi varata verkosta osoitteesta koronarokotusaika.fi tai soittamalla numeroon 09 310 46300. Numero palvelee arkisin klo 8–16.

Messukeskuksen rokotuspiste on auki ma-to klo 8.15–20, pe klo 8.15–16 ja la 9.15–17.

Messukeskuksen rokotuspiste on auki loppiaisena. Myös Haagan terveysasemalla rokotetaan loppiaisena ajanvarauksella.

Jätkäsaaren, Kannelmäen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteet ovat auki vuoden alusta alkaen arkisin ma, ke ja pe klo 8.15–16 ja ti ja to 8.15 –18.

Maanantaina 3.1. avattiin 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille tarkoitetut rokotuspisteet Laakson sairaalaan (Lääkärinkatu 8, rakennus 4) ja Kustaankartanon seniorikeskukseen (Oltermannintie 32, K-alasali).

Kustaankartanossa ja Laakson sairaalassa annettaan ajanvarauksella ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokoteannoksia.

Kustaankartanon rokotuspiste on auki ma–pe klo 12–18 ja Laakson ma–to klo 15–19 ja pe klo 15–18.

Kaupungin verkkosivuille on lisätty taulukko, josta näkee mitä ryhmiä tällä hetkellä rokotetaan, mikä on kunkin ryhmän toisen ja kolmannen rokotteen minimiaikaväli ja pitääkö rokotukseen varata aika. Se löytyy täältä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut