Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miltä näyttää Kallion tai Tapanilan vaakuna? – Arttu Rintanen, 26, suunnitteli Helsingin kaupunginosille omat tunnukset: nämä alueet aiheuttivat eniten päänvaivaa

Helsinkiläisille kaupunginosille piirrettiin omat vaakunat. Santahaminan vaakunassa on upseerin arvomerkin ruusuke ja myllypurolaiset ovat saaneet vaakunaansa myllynrattaan.

Tamperelainen Arttu Rintanen, 26, suunnitteli kaikkiaan reilut 60 vaakunaa helsinkiläisalueille.

Amatööriheraldikoksi tunnustautuva Rintanen innostui vaakunoiden pariin tehdessään opiskelijoille erilaisia haalarimerkkejä.

– En ymmärrä, miksi kaupungeilla on vimma suunnitella itselleen erilaisia logoja, jotka kuitenkin vanhenevat muutamassa vuodessa. Esimerkiksi liukuvärjätyt logot ovat jo vanhanaikaisia, mutta vaakunat sen sijaan säilyvät ajattomina, Rintanen muistuttaa.

Alepan mainoksen slangisanoista palautevyöry: "Huvittavia esimerkkejä" – osa nimistä muutetaan

Rintanen tutki Helsingin kaupunginosien menneisyyttä ja löysi sieltä mielenkiintoisia aineksia nostettaviksi vaakunoihin.

Esimerkiksi Eiran vaakunan kreikkalainen risti viittaa kuuluisaan sairaalaan ja Kluuvissa on joonialainen pylväs yliopiston symbolina.

Kallion vaakunassa on puolestaan kuvattuna Pitkäsilta, Östersundomissa vaeltaa Sipoon susi.

– Haastavinta oli vaakunoiden teko sellaisille kaupunginosille, jotka olivat vielä 1950- ja 1960-luvuilla täyttä peltoa. Niillä ei ole samanlaista historiaa kuin vaikkapa Helsingin kantakaupungilla.

– Näitä olivat esimerkiksi Kontula tai Myllypuro, Rintanen kertoo.

Vaakunoistaan Rintanen on saanut monenlaista palautetta. Osa on otettu riemulla vastaan, mutta myös vielä ilman vaakunoita jääneet osa-alueet haluaisivat sellaisen kiivaasti itselleen.

– Esimerkiksi Pajamäen, Puotinharjun ja Maununnevan asukkaat haluavat, että teen heillekin vaakunat.

Testaa, kuinka hyvin tunnet Helsingin vanhoista valokuvista – keksitkö mihin kuvan ihmiset jonottavat?

Muutamilla Helsingin kaupunginosilla on jo entuudestaan omat vaakunansa. Muun muassa Haaga, Huopalahti, Oulunkylä, Roihuvuori ja Vuosaari ovat jo vaakunansa hankkineet.

– Ei ole tarkoitus, että ne vakiintuneet vaakunat syrjäytettäisiin, vaan ne voitaisiin hyvin ottaa näiden uusien vaakunoiden joukkoon. Esimerkiksi Vuosaaren ankkurivaakuna on erityisen hieno, Rintanen kehaisee.

Suomen heraldisen seuran lausuntotoimikunnan puheenjohtaja Heinz Stürmer ei innostu ajatuksesta, että Helsingin kaupunginosille luotaisiin omat vaakunat.

Hän tietää, mistä puhuu, sillä Stürmer on vuosien varrella käsitellyt yli 2 000 vaakunaehdotusta.

– Harvoin vaakunaehdotus hylätään kokonaan, mutta lähes aina niissä on jotain korjattavaa. Heraldikon opastuksella niistä voi kuitenkin saada aikaan kelpo vaakunan.

– Suomalaisella heraldiikalla on hyvä maine, emmekä me tahdo, että sitä aletaan osaamattomalla suunnittelulla heikentää, jyrähtää Stürmer.

Modernit keksinnöt eivät asiantuntijan mukaan sellaisenaan sovi heraldiikkaan.

– Jonkin tietyn talon kuvaaminen ei ole hyvää heraldiikkaa, päinvastoin, Stürmer sanoo.

– Sama koskee esimerkiksi linnoja. Ei ole oikein, että Viipurin vaakunaan nostetaan Viipurin linnaa koskeva kuva, vaan sen pitää olla yleispätevä linna.

Samoin vaikkapa nykyaikainen moottoritie ei taivu sellaisenaan vaakunakilvelle.

– Jos haluttaisiin kuvata Kehä I:ää, silloin vaakunassa pitäisi olla vaikkapa kärryt tai kärrynpyörä, ei mikään moderni nastarengas, Stürmer kaavailee.

Nämä kaupunginosat ovat Helsingin värikkäimpiä – Koivusaaren taloihin tulee "talvisen kaislikon" sävyjä

Tunnetko Helsingin kaupunginosia slangiksi? – mikä on Bärtsi, Gresa tai Busis?