Ruoholahteen avataan helmikuussa talo, jollaista ei ole aiemmin nähty – vieressä asuva Joonas: "Erottuu ainakin joukosta"

Tanssin talo: Kaapelitehtaan kyljessä oleva Tanssin talo otetaan käyttöön helmikuussa. HU pyysi ohikulkijoita arvioimaan talon erikoista arkkitehtuuria.

Helmikuussa avattava Tanssin talo on näyttävä ilmestys Kaapelitehtaan koillispäädyssä. Talosta on tulossa yksi Ruoholahden maamerkeistä eikä vähiten sen yllätyksellisen ulkokuoren ansiosta. Yksi seinistä on tumma ja ruosteinen, yksi vaalea ja sileä. Kolmas seinä koostuu ulkonevista palloista.

Entä minkälaisia ajatuksia talon erikoinen ulkonäkö ohikulkijoissa herättää? Mielipiteet jakautuivat puolesta ja vastaan.

– Tuntuu siltä, ettei se oikein sovi 1940-luvulla valmistuneen Kaapelitehtaan viereen. Erikoinen. Ei ole minun makuuni, toteaa vieressä asuva Jouko, joka on seurannut rakentamista koko rakennusajan.

Erityiskiitosta työmaa saa siitä, ettei ääniä erityisesti ilta-aikaan ole työmaalta kantautunut.

– Toisin on tässä vieressä. Meteli on välillä ollut aikamoinen, mies toteaa vielä pitkään Porkkalankadun varrella jatkuvasta toimistotalon työmaasta.

Kuvausta harrastava Raimo Ikonen ilmestyy kuin tyhjästä tutkailemaan taloa. Katse arvioi tarkasti valtavan kokoisen seinän ruosteista pintaa.

– Olen kuvannut rakennusta aivan rakentamisen alusta alkaen. Hyvin se tänne istuu, erittäin hyvin. Vähän erilaista. Selkeät pinnat. Ruoste kiinnostaa jostain syystä. Sitä on paljon, mutta ei liikaa.

Viereisen talon ovensa ulos tuleva Joonas Hynynen ei ole vielä varma, sopiiko talo tyylillisesti Kaapelitehtaan viereen.

– Mutta eipä mitään, perussimppeli se on. Erottuu ainakin joukosta.

Talon ohi ystävänsä kanssa lenkkeilevä nuori nainen sanoo, ettei ole aikaisemmin huomannut koko taloa.

– Ai mikä tämä on? Pidän kaikesta erilaisesta, varsinkin jos se liittyy kaupunkisuunnitteluun. Palloista tulee mieleen peli, johon laitetaan palloja, nainen pohtii tarkoittaen neljän suora -klassikkopeliä.

Toisena arkkitehtina mukana ollut Pia Ilonen ILO arkkitehdeistä kertoo, että talon suunnitteluun osallistui kaksi suunnittelutoimistoa, koska rakennuspaikka on niin haastava.

– Kaapelitehdas on onnistunut kulttuuritehdas ja ollut olemassa 30 vuotta. Suunnittelussa on ollut tärkeää, että rakennus tukee Kaapelitehtaan olemusta ja toimintaa. Teimme sen puolesta suunnitteluvaiheessa valtavasti töitä.

Toisena suunnittelijana mukana on ollut JKMM:n arkkitehti Teemu Kurkela. Ilonen kertoo, että suunnittelijoiden tavoitteena oli toisaalta yhdistää, mutta myös erottaa visuaalisesti Tanssin talo Kaapelitehtaan rouheasta maailmasta.

– Haaste on ollut myös se, että esitystilan sisältävässä lisärakennuksessa ei ole ikkunoita ja massa on valtava, Ilonen toteaa.

Kaapelitehtaassa kiinni oleva Tanssin talo pitää sisällään 700-paikkaisen Erkko-salin sekä 235-paikkaisen pienemmän salin, joka on toteutettu jo aiemmin esitystilana toimineeseen Pannuhalliin.

Ilonen on tyytyväinen lopputulokseen.

– Olen hirveän iloinen, että kaksi hienoa asiaa yhdistyy. Nyt olemme saaneet entistä paremman Kaapelitehtaankin.

Inspiraatiota Tanssi talon ulkonäköön suunnittelijat saivat käytyään katsomassa tanssiesityksiä. Tanssin talon seinässä on Ilosen mukaan paljetteja ja raskas terässeinä.

– Sillä tavalla olemme halunneet tuoda tanssia esille. Ilmassa leijuva teräslevy ikään kuin uhmaa painovoimaa. Ja sitähän se tanssikin on, painovoiman uhmaamista ja keveyttä, Ilonen jatkaa.

Tanssin talo

Muutakin kuin tanssia

Tanssin talo on Suomen ensimmäinen tanssille omistettu tapahtuma- ja esitystila.

Avajaisia vietetään 2. helmikuuta.

Rahoittajina ovat toimineet Jane ja Aatos Erkon säätiö, Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo.

Hankkeen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa euroa.

Talossa järjestetään tanssi-, sirkus- ja muuta esittävää taidetta sekä musiikki- ja kulttuuritapahtumia.

Talolla on tällä hetkellä neljä ohjelmakumppania: Tanssiteatteri Hurjaruuth, Tero Saarinen Company, Uuden tanssin keskus Zodiak ja Uuden sirkuksen keskus Cirko.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut