"Niitä oli tyynyssä ja kiipeili jo verhoissakin" – Luteet pakottivat Annen ja Jaanan muuttamaan pois asunnoistaan ja heittämään liki kaiken pois, vuokranantajan suhtautuminen järkyttää

Lutikat: Hekan asunnoissa riehunut lutikkaongelma pakotti muuttamaan pois.

Helsingin kaupungin Hekan vuokra-asunnoissa Vallilassa pitkään asuneet Anne Laulainen ja Jaana Kareinen ovat järkyttyneitä ja vihaisia entisen vuokranantajansa tavasta kohdella asukkaita.

Lokakuun lopussa yhden rapun ainakin kuudesta asunnosta löytyi asukkaiden mukaan luteita. Siitä alkoi myrkytysten sarja, jota ei heidän mielestään hoidettu asianmukaisesti.

– Tilanne on ollut aivan käsittämätön. Meidät jätettiin täysin heitteille, eikä asioihin saanut vastauksia, vaikka kuinka kysyimme. Nyt suututtaa niin paljon, että päätin, ettei asia jää tähän, toteaa Kareinen entisen kotitalonsa pihalla.

– Minulla on nyt 60 vuotta Ämmässuolla. Mitään en uskaltanut jättää. Meiltä meni koti. Meiltä meni kaikki, jatkaa Kareinen, joka heitti lopulta huonekalunsa sänkyjä myöten roskiin.

– Tytölle olen ostanut sängyn. Itse nukun edelleen kumipatjalla ja jouduin maksamaan kahta vuokraa.

Kokonainen kerrostalo tyhjeni Helsingissä: 100 asuntoa oli tarkoitettu asunnottomille: "Kadulla olevien ihmisten määrä on kasvussa"

Vuokrasopimus päättyi joulukuun lopussa. Kareinen pyysi joulukuun osalta vuokrasopimuksen purkua, mutta Heka ei siihen suostunut.

Kareinen muutti joulukuun alussa ensin väliaikaiseen majoitukseen, sitten yksityiseltä saatuun vuokra-asuntoon, koska koki, ettei talossa jyllännyttä ongelmaa saatu hallintaan. Samoin teki Laulainen.

Laulaisen mukaan hänen asunnossaan tehtiin myrkytyksiä kolme ja Kareisen asuntoon neljä kertaa.

– Pojan huone oli alkujaan kaikista pahin. Luteita oli tyynyssä ja niitä kiipeili jo verhoissakin. Jos olisimme lopulta jääneet sinne, sama myrkytysrumba olisi alkanut jälleen alusta. Nyt olen kuumahöyryttänyt tai pakastanut kaikki tavarat. Astiat olen keittänyt, Laulainen sanoo.

"Aivan posketon" – kovat vesilaskut raivostuttavat vuokralaisia, senioritalossa asuvalle jopa 300 euron lasku, näin vastaa Heka

Kareinen ihmettelee myös myrkytysfirman toimintaa. Ensimmäinen myrkytys tehtiin Kareisen asuntoon kuusi päivää ilmoituksen jälkeen.

– Se on aivan kohtuuttoman pitkä aika, Kareinen sanoo.

– Asiasta ei myöskään saanut puhua. Meitä hyssyteltiin, että emme saa lietsoa talossa kauhua, Laulainen ja jatkaa.

– Huoltoyhtiötä saimme ohjeet, että meidän olisi pitänyt nukkua luteisissa sängyissä, jotta ne saadaan kiinni. Kuka sellaisissa pystyy nukkumaan ja jatkuvasti raapimaan itseään? En minä ainakaan, eikä sellaista voi lapsiltakaan vaatia.

Pahinta naisten mielestä on ollut asukkaiden syyllistäminen ja vähätteleminen.

– En jaksaisi enää edes puhua asiasta. Niin kauheaa tämä on ollut. Meille on sanottu, että tiedättekö, miten kalliiksi tämä kaikki tulee. Myös inhimillisyys näyttää olevan Hekalla kallista, sanoo Laulainen, jonka viime viikkoihin on mahtunut paljon itkua.

Myös henkinen jaksaminen on ollut kovilla. Huoli on ollut myös lapsista.

Helsingin Uutiset on nähnyt Kareisen kuvaaman videon, jossa lutikka ryömii sohvarungon sisältä sekä kuvia, joissa patja on täynnä niiden jätöksistä tulleita mustia pilkkuja.

– Hekasta sanottiin meille myös, että olkaa onnellisia, että Heka ylipäätään myrkyttää, Kareinen ihmettelee.

Naiset ovat kirjelmöineet tapahtumien kulusta Hekan isännöitsijöille, toimitusjohtajalle, Helsingin päättäjille ja eri viranomaisille.

Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö vastaa asukkaiden kritiikkiin ongelmasta tiedottamisesta, että vastuu siitä on torjuntafirmalla.

– Me emme ole torjunnan ammattilaisia, vaan käytämme firmoja. He osaavat kertoa, mitä pitää tehdä ja arvioida, kuinka laajalle ongelma on levinnyt.

Närön mukaan Hekalla on selkeä toimintasuunnitelma, miten tuholaisten kanssa toimitaan.

– Heti kun saamme tiedon, otamme yhteyttä firmaan ja he ryhtyvät toimiin. Näin on tässä tapauksessa toimittu. Taustalla myös tietosuojakysymys. Emme voi kertoa muille asukkaille, missä asunnoissa luteita on.

Myrkytykset kohteessa suoritti Tuhoeläinhallinta Delecon Oy. Asiakkuuspäällikkö Jarkko Piispanen kertoo, että asukkaiden laajempi tiedottaminen harkitaan aina tapauskohtaisesti. Asukkaille, joita ongelma koskee, tiedotetaan. Tarvittaessa tarkistuksia laajennetaan. Niin myös tässä tapauksessa.

– Tiedottaminen tapahtuu meidän päätöksellämme yhteistyössä tilaajan kanssa. Teemme harvoin mitään yleistiedotetta.

Piispasen mukaan Vallilassa tiedottaminen tapahtui työn alussa ja sen edetessä yleisen käytännön mukaisesti.

– Työ alkoi heti ilmoituksen saatuamme torjunnoilla ja naapuritarkastuksilla useissa asunnossa, jotta saimme tilannekuvan kohteesta. Yhteensä tarkastettuja asuntoja oli 15. Sittemmin pääsimme keskittymään vain muutamaan asuntoon ongelmien poistamiseksi. Nämä asukkaat ovat saaneet asiasta ennakkotiedon ja asia on saatu hoidettua eteenpäin.

Väärinkäsitys vuokra-asunnon saamisesta elää sitkeästi Helsingissä – näillä perusteilla suurin osa asukkaista valitaan

Ongelmia joissakin kohteissa aiheuttaa Piispasen mukaan se, että kaikki asukkaat eivät sitoudu noudattamaan annettuja ohjeita. Tällöin lutikkakantaa ei torjuntatöistä huolimatta saada hävitettyä talosta.

– Tällainen tilanne ei ole mitenkään harvinainen. Tehokkain tapa olisi tarkastuttaa ja torjua koko rappu tai talo.

Torjuntakertoja tarvitaan joskus jopa kymmenen, keskimäärin kuitenkin 3–5.

Myrkytyksen lisäksi jalkalistoihin voidaan torjuntakeinoina laittaa jauhetta. Lutikoiden paikallistamiseksi voidaan käyttää myös koiraa. Lutikat hakeutuvat hyttysten lailla kontaktiin ihmisen kanssa elävät ja imevät verta.

– Sillä tavoin ne lisääntyvät äkkiä asunnoissa laajemmaksi ongelmaksi, jos emme saa asiasta tietoa.

Helpoimpia tapoja torjua ongelma on sänkyjen jalkojen alle laitettavat ansat eli lutikkakupit. Torjuntamuotoja ovat myös kemiallinen ruiskutustorjunta sekä lämpö ja pakkanen.

– Tyhjäksi jätetyt asunnot tuovat meille haasteita. Lutikat eivät liiku öisin ilman ärsykettä ja voivat näin piileskellä tyhjässä asunnossa kuukausia ennen kuin seuraava asukas asettuu asuntoon asumaan, Piispanen jatkaa.

Perheenisä kimmastui vuokratalon tupakkapaikasta: "Savu kulkeutuu suoraan leikkipaikalle" – kuva: Näin Heka ratkaisi asian

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

Myyjiä eniten Alppiharjussa, sovellussuunnittelijoita Lauttasaaressa – HU selvitti millä alueilla eri ammattikunnat Helsingissä asuvat

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Etusivulla nyt

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut