Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Todella ikoninen kohde" – Tyhjillään olevan helsinkiläissairaalan käytöstä suunnittelukilpailu keväällä, vaihtoehtoina muutakin kuin asumista

Kätilöopisto: Rakennukseen voisi sijoittua myös hotelli.

Helsingin kaupunki aikoo järjestää ensi keväänä suunnittelukilpailun Kätilöopiston sairaalaan uudesta käyttötarkoituksesta ja kaavoittaa sen ennen rakennuksen myyntiä.

– Lähtökohtaisesti haemme nyt hyvää suunnitelmaa siitä, miten rakennus taipuu asumiseen. Se olisi luontevin, toteaa kaupungin kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Aaltonen.

"Olemme tälläkin hetkellä ylipaikoilla" – Naistenklinikalla on syntynyt satoja vauvoja enemmän kuin viime vuonna: ensisynnyttäjä Hannalle, 37, kiire ei ole näkynyt

Osa rakennuksesta joudutaan todennäköisesti purkamaan. Purettava ja huonokuntoisin A-osa käsittää noin neljäsosan koko rakennuksesta. Purkutyöt tulisivat Aaltosen mukaan jäämään uudelle omistajalle.

– Rakennus on todella ikoninen ja monelle perheelle merkityksellinen kohde. Toivottavasti sitä saadaan säilytettyä niin paljon kuin mahdollista.

A-osan purkamisesta vapautuu maa-alaa myös uudisrakentamiselle eli käytännössä uusille asunnoille Kätilöopiston kylkeen.

"Yksi kätilö lähti jopa rekkakuskiksi" – Kätilö Eeva Hiila kertoo rankasta työstä 2600 e/kk palkalla, kun sijaisia ei saa ottaa

Suunnittelukilpailu oli alkujaan tarkoitus järjestää jo tänä vuonna, mutta korona ja sen aiheuttamat työt viivästyttivät kilpailun aloittamista. Uuden käyttötarkoituksen suunnitteluun ja kaavoitukseen tulee menemään arviolta noin kaksi vuotta.

– Lopulliset kaupat päästään tekemään ehkä parin vuoden päästä, Aaltonen toteaa.

Historiallisen rakennuksen myyntihintaa Aaltonen ei lähde arvuuttelemaan.

Viime vuosien aikana kaupunki on tutkinut omistamansa entisen synnytyssairaalan soveltumista myös muuhun käyttöön kuin asumiseen.

– Hotelli voisi toimia ehkä paremminkin tai majoitustoiminta. Sen verran asiaa on tutkittu, että rakennus taipuisi vaikka minkälaiseen käyttöön, Aaltonen jatkaa.

HS: Pariskunta yritti mennä synnyttämään Helsingissä yli 3 vuotta sitten suljettuun sairaalaan – kohtasikin kuvausryhmän

Osin huonokuntoisenkin Kätilöopiston myyminen on linjassa kaupungin vuosia sitten tekemän linjauksen kanssa. Helsinki on pyrkinyt myymään kaikki rakennukset, joille sillä ei ole omaa käyttöä.

Kätilöopiston sairaala jäi tyhjilleen vuoden 2018 alkupuolelle sen jälkeen, kun siellä oli havaittu vakavia sisäilmaongelmia. Naistentautien poliklinikka muutti tiloista viimeisenä, maaliskuussa 2018 Ruoholahteen. Naistentautien poliklinikka, röntgen-osasto ja vastasyntyneiden osasto oli muuttanut tiloista pois jo aiemmin. Toiminta siirrettiin muun muassa Naistenklinikalle ja HUS-alueen muihin sairaaloihin. Sairaalatoimintojen muutettua pois, rakennus on ollut pitkälti tyhjillään. Sitä on vuokrattu tilapäisesti muun muassa tv- ja elokuvien kuvauspaikaksi.

Vuonna 1960 avattu naistensairaala toimi myös opetussairaalana. Rakennuksen on suunnitellut yliarkkitehti Martti Välikangas.

Tyhjälle synnytyssairaalalle löytyi uutta käyttöä Helsingissä – tältä näyttää erikoisryhmän toiminta

Kallion "eduskuntatalo" muunnetaan vuokra-asunnoiksi – "Ihmisillä on niihin varaa"

Kätilöopiston oveen ilmestyi "kalliin yksityisklinikan" logo – tyhjästä sairaalasta tuli Kumpulan Hollywood, jossa on kuvattu uutta Kjell Westö -elokuvaa, Karppia ja Suomen sarjamurhaajat -dokumenttia

"Lopulta en löytänyt edes sanoja" – Sairaanhoitaja sairastui vakavasti sisäilmasta Husissa: perusti yrityksen ja auttaa nyt muita

Hus: Helsingin toisen synnytyssairaalan sulkeminen ei ollut virhe – "Synnyttäjiä voidaan lähettää tarvittaessa vaikka Turkuun"