Tanja, 35, kuulee ääniä ja ne seuraavat häntä kaikkialle, myös kauppaan ja työpaikalle: "Niitä on useampia, miehiä ja naisia"

Mielenterveys: Tanja Ilmanen onnistui kuntoutumaan takaisin töihin.

Tanja Ilmanen, 35, herää aamuisin tikkurilalaisessa kerrostaloasunnossa, joka ulkopuolisen korvin kuulostaa hiljaiselta ja rauhalliselta. Ilmasen mielessä meteliä kuitenkin riittää. Hän on elänyt ääniharhojen kanssa vuosia.

– Enää ne eivät puhu niin rumia, hän sanoo.

Äänet ovat Ilmasen arjessa päivittäin. Aamupalalla, kauppareissuilla, ystäviä tavatessa ja töissä.

– Niitä on useampia, miehiä ja naisia. Olen antanut niille nimiä, jotta minun on helpompi jutella takaisin. Juttelu on ainut keino selvitä niiden kanssa järjissä.

Katajanokalla on koti kaltoin kohdelluille naisille – Tulipalo pysäytti 58-vuotiaan Ritvan: "Se oli parasta mitä minulle on tapahtunut"

Ensimmäisen kerran Ilmanen muistaa kuulleensa ääniä vuonna 2015. Hiljattain oli ollut rankka elämänvaihe, ero ja jatkuva suorittaminen. Ilmanen ajattelee, että raskas vaihe oli liikaa jo aiemmin koetun päälle.

– Sairastuin 16-vuotiaana anoreksiaan. Psykoosisairaus diagnosoitiin vuonna 2007, Ilmanen kertoo.

Juttelu on ainut keino selvitä niiden kanssa järjissä.

– Opiskelin ja tein töitä seitsemänä päivänä viikossa. Kävin kotona vain nukkumassa, söin huonosti. Se oli yksinkertaisesti liikaa, hän jatkaa.

Vuodet ovat sisältäneet sairaalajaksoja, psykiatrisen poliklinikan käyntejä, terapiajaksoja ja lääkehoitoa. Pää on pysynyt pinnalla, vaikka välillä mieli on sukeltanut pohjamutaan asti.

"Perjantaina yritykseni meni konkurssiin, lauantaina tuli toinen avioero ja sunnuntaina lähdin psykiatriseen sairaalaan" – Harri, 51, pääsi irti viinasta ja auttaa nyt muita raitistumaan

Ilmanen on löytänyt eri vaiheisiin sopivia keinoja selviytyä ja saada voimaa.

– Kun äänet alkoivat, hölkkäsin paljon. Syksy oli silloin todella kaunis. Oli ihanaa tuntea, kun ilma meni varpaisiin asti.

Äänet pelästyttivät aluksi.

– En ollut ajatellut, että minulle voisi käydä näin, hän sanoo.

"Jos asiakkaamme on käyttäytynyt häiritsevästi, otamme asian esille hänen kanssaan" – Päihdeyksikössä tehdään töitä, jotta yhteiselo naapuruston kanssa sujuisi

Ennen ääniharhojen alkamista hän oli jäänyt elämässä hyvin yksin. Äänet lisäsivät yksinäisyyden tunnetta entisestään, koska kaupassa käyntikin pelotti.

– Vastailin äänille, joka on taatusti hämmentänyt monia. On varmasti todella pelottavaa nähdä ihminen, joka juttelee itsekseen.

Aika on auttanut sopeutumaan elämään äänien kanssa. Tänään Ilmanen pitää huolen riittävästä unesta ja säännöllisesti ruokarytmistä.

– Minun täytyy nukkua paljon, jotta jaksan päivän äänien kanssa. Se on todella kuluttavaa, Ilmanen kertoo.

– Välillä joudun sanomaan tiukastikin, että 'nyt Antti riittää', hän jatkaa naurahtaen.

Huumori auttaa Ilmasta ottamaan elämän rennommin. Vuosi sitten löytyi uusi voimavaralähde, käsityöt.

– Käsitöitä tehdessä on lupa olla hidas hidastelija ja uniikki erilainen.

Viime kesänä Ilmanen koki tärkeän etapin. Hän pääsi mukaan uuteen työllistymishankkeeseen, jossa mielenterveyskuntoutujia tuetaan työelämään palaamisessa. Hus Psykiatrian ja Uudenmaan TE-toimiston yhteisessä hankkeessa Ilmaselle löytyi työpaikka. Töihin paluussa on ollut tukena oma työhönvalmentaja. Töitä hän tekee kahtena päivänä viikossa.

– Koen, että on ollut tärkeää päästä mukaan työelämään, jotta voin vahvistaa voimavarojani ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Työn kautta saan kokea olevani osa tätä niin sanottua normaalia elämää.

Hankkeen kautta on löytynyt myös uusi polku. Ilmanen aikoo hakea artesaaniopintoihin.

– Kukaan ei tiedä, katoavatko äänet koskaan, ja se on tänään minulle ok. Unelmoin, että saan pitää nykyisen terveyteni ja opiskella.

Katriina Huttusen 26-vuotias tytär teki itsemurhan ja Huttunen on saanut jopa vihaviestejä, koska hänen surunsa ei sovi annettuun muottiin: "Minusta on tullut muille ilonpilaaja"

Koulukiusattu Nicholas, 20, tatuoi jalkaansa suden muistuttamaan menneestä – "Pikkuhiljaa löysin itseni ja hyväksyin erityisyyteni"

Uusi kokeilu

Yli 50 työllistynyttä

Hus Psykiatrian ja Uudenmaan TE-toimiston yhteisen kokeilun tavoitteena on työllistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneita henkilöitä. Kokeilu kytkeytyy THL:n laajaan IPS-Kehittämishankekokonaisuuteen.

Tuetun työllistymisen IPS – Sijoita ja valmenna! -toimintamallissa asiakkaan tukena on IPS-työhönvalmentajan lisäksi psykiatrinen hoitotaho.

Alueellinen kokeilu alkoi keväällä. Tähän mennessä on käynnistetty 150 työhönvalmennusta, joista reilu 50 on jo johtanut työllistymiseen. Vantaalaisia on hankkeessa mukana noin 50.

Lyhenne IPS tulee englannin kielen sanoista Individual Placement and Support.

Lähde: IPS-hankkeen projektipäällikkö Tove Lassenius

Koirat ja kissat syövät ihmisten mielialalääkkeitä – "Käsitys siitä, että vika on aina hihnan toisessa päässä, istuu vahvassa", eläinlääkäri Suvi Heinola sanoo

Alaikäisiä lapsia on sijoitettu turvaan aikuisten väkivaltaisilta kostoilta Helsingissä ja Espoossa – "Koskee hyvin pientä ryhmää"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut