Kommentti: | Helsingin tuleva turistirysä saa osoitteen, jota kukaan ei tunne

Helsinkiläiset joutuvat opettelemaan uuden nimen, kun Kauppatorin ja Olympiaterminaalin välistä aluetta ruvetaan rakentamaan. Kilometrin mittaisen rantakaistaleen nimeksi on vahvistettu Makasiiniranta.

Nimi saattaa tuntua hieman oudolta – varsinkin, kun alueen viimeinen makasiini eli nykyinen Makasiiniterminaali puretaan.

Helsingistä puuttuu yleinen hengailupaikka – "Nyt sellainen olisi mahdollista saada"

Tosiasia kuitenkin on, että paikka on nimetty Makasiinirannaksi vuonna 1928. Sitä ennen se tunnettiin suomeksi nimillä Makasiinikaji (ruotsiksi Magasinkajen) ja Makasiinin rantakatu.

Kaupunginmuseossa säilyneestä vanhasta valokuvasta näkee, että rannalla todella on ollut makasiineja samaan tapaan kuin Porvoossa vieläkin.

Makasiinirantaa vanhempiakin nimiä ovat Eteläinen ja Pohjoinen makasiinikatu, jotka johtavat rannasta Kasarmitorille. Suomenkieliset nimet vahvistettiin vuonna 1909.

Helsinkiin pitäisi valmistua ensi vuonna 7 uutta hotellia – asiantuntija uskoo kysynnän elpymiseen: "Vieras joutui vuokramaan kesämökin, kun Helsingistä löytyi kaksi huonetta, toinen 760 euroa, toinen 660 e/vrk"

Paikan nimeä on jouduttu jo arkkitehtuurikilpailun aineistossa täsmentämään lisämääreellä Eteläsataman Makasiiniranta, jotta tiedettäisiin, mistä puhutaan.

Pelkkä Eteläsatama tai Eteläranta olisi toiminut hyvin.

Helsingissä on ollut perinne säilyttää nimissä paikallishistoriaa ja -tietoutta eikä nimiä ole hevillä vaihdettu. Vuosaaren Uutelassa tosin vaihdettiin Mustalahti Aurinkolahdeksi, kun pelättiin, että asunnot menisivät muuten huonosti kaupaksi.

Keskustasta lähtevä pääkatukaan ei enää ole Heikinkatu, läntinen eikä itäinen Henrikinkatu, Turuntie eikä edes Läntinen viertotie, jotka kaikki ovat Mannerheimintien vanhoja nimiä.

Tätä museota harva tuntee, mutta sen uudisrakentaminen Helsingin parhaimmalle paikalle on "lähes velvollisuus" – "Odotettu maailmalla vähintään yhtä pitkään kuin meillä"

Helsingin silhuettiin ilmestyi selvä aukko –  HU selvitti, missä satamista kadonneet laivat ovat nyt

Tapio Sademies katsoi Kauppatoria ikkunastaan 40 vuoden ajan ja kertoo nyt mikä meni pieleen – jyrähtää grillikioskin häätämisestä ja "merimaiseman pilaamisesta"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut