Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: | Helsingin tuleva turistirysä saa osoitteen, jota kukaan ei tunne

Helsinkiläiset joutuvat opettelemaan uuden nimen, kun Kauppatorin ja Olympiaterminaalin välistä aluetta ruvetaan rakentamaan. Kilometrin mittaisen rantakaistaleen nimeksi on vahvistettu Makasiiniranta.

Nimi saattaa tuntua hieman oudolta – varsinkin, kun alueen viimeinen makasiini eli nykyinen Makasiiniterminaali puretaan.

Tosiasia kuitenkin on, että paikka on nimetty Makasiinirannaksi vuonna 1928. Sitä ennen se tunnettiin suomeksi nimillä Makasiinikaji (ruotsiksi Magasinkajen) ja Makasiinin rantakatu.

Kaupunginmuseossa säilyneestä vanhasta valokuvasta näkee, että rannalla todella on ollut makasiineja samaan tapaan kuin Porvoossa vieläkin.

Makasiinirantaa vanhempiakin nimiä ovat Eteläinen ja Pohjoinen makasiinikatu, jotka johtavat rannasta Kasarmitorille. Suomenkieliset nimet vahvistettiin vuonna 1909.

Paikan nimeä on jouduttu jo arkkitehtuurikilpailun aineistossa täsmentämään lisämääreellä Eteläsataman Makasiiniranta, jotta tiedettäisiin, mistä puhutaan.

Pelkkä Eteläsatama tai Eteläranta olisi toiminut hyvin.

Helsingissä on ollut perinne säilyttää nimissä paikallishistoriaa ja -tietoutta eikä nimiä ole hevillä vaihdettu. Vuosaaren Uutelassa tosin vaihdettiin Mustalahti Aurinkolahdeksi, kun pelättiin, että asunnot menisivät muuten huonosti kaupaksi.

Keskustasta lähtevä pääkatukaan ei enää ole Heikinkatu, läntinen eikä itäinen Henrikinkatu, Turuntie eikä edes Läntinen viertotie, jotka kaikki ovat Mannerheimintien vanhoja nimiä.