Tätä museota harva tuntee, mutta sen uudisrakentaminen Helsingin parhaimmalle paikalle on "lähes velvollisuus" – "Odotettu maailmalla vähintään yhtä pitkään kuin meillä"

Makasiinirantaan tulevasta Arkkitehtuuri- ja designmuseosta aiotaan järjestää suunnittelukilpailu vuonna 2023, kun museon toteuttamisesta on päätetty.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio rahoittaisivat AD-museoksi kutsuttavaa museota tasaosuuksin. Maksajiksi on tulossa myös säätiöitä.

Uusi museo yhdistää Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon laajoine kokoelmineen.

Helsingistä puuttuu yleinen hengailupaikka – "Nyt sellainen olisi mahdollista saada"

Vuodesta 1873 toimineella Designmuseolla on 75 000 esinettä mukaan lukien Arabian ja Iittalan tehtaiden kokoelmat. Arkkitehtuurimuseolla on puoli miljoonaa rakennuspiirustusta ja lukuisia pienoismalleja.

Varsinkin Arkkitehtuurimuseo toimii epäkäytännöllisissä tiloissa eli keskeneräiseksi jääneessä tieteellisten seurojen rakennuksessa, josta toteutui vain keskiosa paraatiportaikkoineen, joka vie kolmasosan talosta. Designmuseon päärakennus on entinen koulu.

Kummassakin museossa odotetaan jo kovasti uutta yhteistä kotia, joka tulee olemaan enemmän kuin vain uusi rakennus. AD-museon lähtökohtana on "maailman paras museo" eli kaikille avoin paikka, jonka sisällöt synnyttävät elämyksiä ja oivalluksia.

– Olemme luomassa yhdessä AD-museohankkeen ja Designmuseon kanssa kokonaan uudenlaista museokonseptia, jonka tavoitteena on käsitellä yhteiskunnallisesti relevantteja kysymyksiä arkkitehtuurin ja muotoilun kielellä, luonnehtii Arkkitehtuurimuseon johtaja Carina Jaatinen.

Helsingin tuleva turistirysä saa osoitteen, jota kukaan ei tunne

– Tavoitteena on vahvistaa ja lisätä kiinnostusta suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua kohtaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Toisin kuin Designmuseo, Arkkitehtuurimuseo ei ole kovin tunnettu suuren yleisön keskuudessa.

– Suurimmat kävijäryhmämme ovat kansainväliset matkailijat, alan ammattilaiset, harrastajat ja opiskelijat.

Arkkitehtuurimuseon nykyisistä tiloista Jaatinen sanoo, että vaikka ne ovat rakennushistoriallisesti arvokkaat, ne vaikeuttavat museon kehittämistä vastaamaan nykykävijöiden odotuksia.

– Uudella museolla tulee olemaan nykyiseen tilanteeseen verrattuna aivan toisenlaiset puitteet palvella erilaisia yleisöjä ja tarjota osallistumisen mahdollisuuksia myös museon seinien ulkopuolella.

Helsinkiin pitäisi valmistua ensi vuonna 7 uutta hotellia – asiantuntija uskoo kysynnän elpymiseen: "Vieras joutui vuokramaan kesämökin, kun Helsingistä löytyi kaksi huonetta, toinen 760 euroa, toinen 660 e/vrk"

AD-museon hankejohtaja Kaarina Gould muistuttaa uuden museon verkkosivuilla, että design ja arkkitehtuuri eivät nivoudu missään muualla maailmassa niin kiinteästi yhteiskuntaan ja identiteettiin kuin Pohjoismaissa.

– Tätä museota on odotettu maailmalla vähintään yhtä pitkään kuin meillä – perintömme ja osaamisemme arkkitehtuurin ja designin aloilla melkein velvoittaa meitä rakentamaan uuden museon.

"Jalankulkija on kävelykeskustassa kuninkaallinen" – Kaupunkikeskustojen elinvoiman kehittämiseksi annettiin 10 suositusta

Oletko unelmoinut New Yorkissa asumisesta? Tämä helsinkiläinen kadunpätkä on kuin suoraan Manhattanilta – Suunnitelma valmistui 1915, mutta vain pieni osa toteutui

Helsingin uusi japanilainen ravintola kerää hehkutusta – "En malta odottaa!"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut