Täällä toimii Helsingin viimeinen vanhan ajan R-kioski:  "Sanon tätä röökikiskaksi" – monella paraatipaikalla on laitettu lappu luukulle

Kioskit: Puolen tusinaa R-kioskia lopetti viime vuonna. Uusi kioski avataan keskustaan.

Helsingissä on loppuvuoden aikana lopettanut toimintansa useampi R-kioski. Paraatipaikoilla Kampissa ovensa sulkivat Forumin ja Kampin kauppakeskuksissa sijaitsevat kioskit sekä kioski Länsi-Pasilassa.

R-kioskin toimitusjohtaja Teemu Rissanen kertoo, että kyse on normaalista vaihtuvuudesta.

– Kioskeja joudutaan valitettavasti välillä myös lakkauttamaan. Tämä on normaalia. Vuokrasopimukset loppuvat tai emme pääse vuokranantajan kanssa yhteisymmärrykseen sopimuksen jatkosta. Vuokrataso ei aina kohtaa sitä, mitä tilasta kannattaa maksaa.

Länsi-Pasilassa Triplan kauppakeskuksella on ollut vaikutusta asiakasvirtoihin.

– Silloin alamme aina miettiä, onko liiketoiminnalle tarpeeksi edellytyksiä. Pasilassa asiakaskäynnit keskittyvät paljon Triplaan.

R-kioskilla on Triplassa kaksi liikepaikkaa.

Helsingissä suljettiin viime vuoden aikana pysyvästi kuusi kioskia. Uusia paikkoja avataan Rissasen mukaan noin saman verran kuin vanhoja suljetaan.

– Nettovaikutus on plus miinus nolla. On luonnollista, että asiakasvirrat vaihtelevat ja muuttuvat ajan saatossa. Haemme parempia liikepaikkoja jatkuvasti.

Loppuvuodesta keskustan alue täydentyi yhdellä kioskilla. Lokakuussa uusi ärrä avattiin Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmaan. Helsingissä on tällä hetkellä 75 R-kioskia.

Tämän vuoden aikana uusia kioskeja tullaan avaamaan ydinkeskustaan ja muualle Helsinkiin. Muista kioskeista Rissanen ei vielä hiisku, mutta helmikuussa uusi ärrä avaa ovensa päärautatieaseman ykköslaiturin päätyyn, Kaisaniemen puiston viereen.

– Korona-aikana nopean ja mukaan napattavan syötävän ja juotavan tarve on kasvanut todella paljon. Haluamme olla käden ulottuvilla ja siellä missä ihmiset liikkuvat, Rissanen perustelee avaamista.

Viikkiin lokakuussa avattu itsepalvelukioski on vielä toistaiseksi ainoa laatuaan, eikä uusista avauksista ole vielä päätetty. Erikoisella konseptilla toimiva kioski on otettu Rissasen mukaan hyvin vastaan, mutta asiakasmäärät ovat merkittävästi pienemmät kuin muilla kioskeilla.

– Tämä on mielenkiintoinen laboratoriokokeilu, miten voimme palvella paikoissa, joissa muuten ei olisi mahdollisuutta liiketoiminnalle. Kevyemmillä vaihtoehdoilla se on mahdollista.

Lue: Täysin uudenlainen R-Kioski avataan Helsinkiin tiistaina: Ei kassaa eikä henkilökuntaa – tällainen on tuotevalikoima

Asematunnelissa sijaitseva ärrä on ketjun viimeinen vanhan ajan luukkukioski. Neljän korvilla arki-iltapäivänä kioskin eteen muodostuu hetkessä jono. Silmänräpäyksessä se on jo purkautunut. Kolmisen vuotta myyjänä luukun takana työskennellyt Robin Gustafsson kertoo, että havainnolle on luonnollinen selitys.

– Tämä on selkeästi nopean asioinnin kioski. Yksi asiakas on luukulla noin 15 sekuntia. Harvoin kenelläkään on mitään aikaa vievää asiaa toimitettavana.

Gustafsson kertoo, että kioskilla on muutama tyypillinen myyntituote.

– Sanon tätä röökikiskaksi. Täältä käydään ostamassa pääasiassa tupakkaa, arpoja ja veikkauksia. Jengi tulee duunista, käy täällä ja menee metrolle.

Luukulle ilmestyy juuri metrolle matkalla oleva myllypurolainen Liisa.

– Olen tässä ihan ohikulkumatkalla. Käyn ostamassa täältä arpoja ja veikkauksia, eläkkeellä oleva nainen sanoo ja jatkaa matkaa.

Gustafsson on työskennellyt muutamassa muussakin R-kioskissa Helsingissä. Asematunnelia hän kuitenkin kuvailee ainutlaatuiseksi monestakin syystä.

– Tämä on mieletön paikka olla töissä. Ympärillä tapahtuu koko ajan. Jokainen päivä on erilainen. Kioski on myös helppo pitää siistinä, koska asiakkaat eivät pääse sisälle. Kotoisa. Vanhan ajan kioski, mies toteaa.

Lue: Tupakkajätti ja R-kioski avasivat huomiota herättävän myymälän Triplaan

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut