Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt valtioneuvoston koronaministeriryhmälle valtakunnallisen etäopetussuosituksen antamista koko Suomeen. Suositus koskisi perusopetuksen 4.–9.-luokkia ja toisen asteen oppilaitoksia, kun oppilaat palaavat ensi maanantaina joululomalta.
OpetusministeriLi Andersson, valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari ovat kertoneet vastustavansa etäopetukseen siirtymistä. Myös lapsiasiainvaltuutettu on samalla kannalla.
Ylen mukaan myös yhdeksän suuren kaupungin opetuksesta vastaavat johtajat ovat julkaisseet yhteistiedotteen, jossa kertovat vastustavansa etäopetukseen siirtymistä. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Jyväskylän, Turun, Lahden, Oulun ja Porin opetustoimen johtajat.
Infektiotautien erikoislääkäritkin ovat ottaneet kantaa etäopetukseen. Helsingin kaupunki on julkaissut sivuilla avoimen kirjeen lasten ja nuorten lähiopetuksen puolesta. Sen on allekirjoittanut kymmenen infektiotautien erikoislääkäriä, muun muassa Helsingin, Espoo, Vantaan ja Tampereen tartuntataudeista vastaavat lääkärit.
Omassa kannanotossaan lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen korostaa, että etäopetukseen siirtymistä on otettava käyttöön kaikki muut suojauskeinot.
– Olen kesästä asti peräänkuuluttanut koulujen terveysturvallisuustoimia – ilman vaikutusta, sanoo Pekkarinen tiedotteessa.
Euroopan lasten neuvoston edustaja Eetu Hukkanenkin korostaa, että koronatoimista päätettäessä on huomioitava entistä tarkemmin lasten ja nuorten etu sekä heidän mielipiteensä.
Pekkarinen ja Hukkanen toteavat tiedotteessa, että rajoituksia tulee määrätä ensisijaisesti aikuisille.
– Kaikessa koronaan liittyvässä päätöksenteossa tulee huomioida lapsen ja nuoren oikeudet sekä rajoitusten oikeasuhtaisuus niitä asetettaessa. Erityisesti lasten kohdalla rajoitusten kanssa pitää olla tarkkana. Ei ole oikeasuhtaista tai oikeudenmukaista, jos samalla kun lapset ja nuoret ovat etäopetuksessa, aikuiset voivat pyöriä baareissa sekä muissa anniskeluravintoloissa, tiedotteessa kirjoitetaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen pitää tärkeänä, että koulunkäyntiin tulisi mahdollisimman vähän häiriötä.
– Emme voi väittää, etteikö kouluissa tulisi altistumisia ja tartuntoja. Suuria riskejä tähän ei ole näyttänyt liittyvän, Salminen totesi THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön keskiviikkoisessa koronatilannekatsauksessa.
Hän kuitenkin huomautti, että nyt meillä on uusi tilanne aiempaan verrattuna, koska infektiopaine on kärkeä.
Uuden ministerityöryhmän on kerrottu kokoontuvan tänään perjantaina tai alkuviikosta. Päätöksiä etäopetuksesta tekevät alueelliset viranomaiset ja viranhaltijat. Uuden ministerityöryhmän on kerrottu kokoontuvan tänään perjantaina tai alkuviikosta.