Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lahoava ja sisäilmaongelmainen huvila aiotaan sittenkin korjata Helsingissä – Remonttiin on myönnetty 2,5 miljoonaa euroa, mutta mihin se riittää?

Laajasalo: Huonokuntoisen Aino Acktén huvilan korjaamiseen on varattu 2,5 miljoonaa euroa. Arkkitehti kertoo, mitä rahalla voidaan kunnostaa.

Vuosien jahkailu huonokuntoisen ja tyhjillään olleen Aino Acktén huvilan kohtalosta on päättynyt. Laajasalossa sijaitseva arvohuvila aiotaan kunnostaa seuraavan kolmen vuoden aikana todennäköisesti kesäkäyttöä varten, kuten oli aiemminkin.

Mutta miten? Ongelmaksi saattaa nimittäin muodostua raha.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi joulukuussa 2,5 miljoonaa euroa erittäin huonokuntoiseksi tiedetyn ja sisäilmaongelmaisen huvilan kunnostamiseen. Korjausraha on vuosille 2022–2024.

Mihin rahat riittävät, kaupunkiympäristön toimialan tilat -palvelun tiimipäällikkö ja arkkitehti Sonja Liljeblad?

– Sillä rahalla yritämme pärjätä ja tehdä ainakin tärkeimmät sekä keskeisimmät korjaukset. Pystymmekö tekemään kaikki, siihen en pysty ottamaan kantaa.

Lue: Kaupunkilaiset äänestivät 100 000 euron kuntotutkimuksen käsiin lahoavalle huvilalle – "Se tiedettiin jo kymmenen vuotta sitten"

Huvilan korjaushanketta on edistetty erityisesti Omastadi-hankkeena, jonka puitteessa tehtiin perusteellinen kuntotutkimus. Rakennus todettiin tutkimuksissa erittäin huonokuntoiseksi. Korjauslista on pitkä. Kosteusvaurioita on paljon, ne ovat laajoja ja sijaitsevat eri puolilla taloa.

Maaston muodon vuoksi vettä on jäänyt seisomaan rakennuksen alle, missä on jatkuvasti kosteutta. Vanhat rakenneratkaisut tuotavat huvilan sisätiloihin ongelmallista hajua. Rakennuksessa on painaumia ja lahovaurioita. Myös vesikatosta on aiheutunut ongelmia.

– Kohde on erittäin haastava suunnittelun ja korjaustyön kannalta, Liljeblad toteaa.

Välttämättömät korjaukset tarkoittavat ainakin kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien poistamista.

– Se on minimi, jotta huvilaa voidaan käyttää mihinkään tarkoitukseen. Rakennuksessa ei saa olla terveysriskiä tai muutakaan vaaraa, Liljeblad toteaa.

Mikäli rahat riittävät laajempaan korjausvaihtoehtoon, kaupunki on varautunut muutostöihin, jotka muuttavat myös rakennuksen käyttöä. Muun muassa kahvila parantaisi talon vuokrattavuutta.

Kaupunki käynnistää ensi vuonna korjausta koskevan hankesuunnitelman.

– Kun suunnittelu on tehty, pyydämme urakkatarjoukset. Vasta sitten näemme, mihin rahat riittävät, Liljeblad jatkaa.

Lue: Tyhjillään oleva uusrenessanssi-huvila asukkaiden käyttöön? – kuntotutkimukset alkavat

Huvila on kaupungin omistamien kiinteistöjen kohdalla poikkeuksellinen. Viime vuosina kaupunki on myynyt kiinteistöt, joilla sillä ei ole omaa käyttöä. Kaupunki aikoo jatkossakin vuokrata sitä juhlien ja tilaisuuksien käyttöön, vaikka se ei sitä itse tarvitse.

Valtuustoaloitteessa huvilaa on ehdotettu museoksi, mutta siihen tarkoitukseen sitä ei ole pidetty kesäkäytöstään johtuen sopivana.

Kaupunki käynnistää ensi vuonna korjausta koskevan hankesuunnitelman.

– Kun hankesuunnittelu on tehty, pyydämme urakkatarjoukset. Vasta sitten näemme, mihin rahat riittävät, Liljeblad jatkaa.

Lue myös: Komea, mutta pahoin rapistunut huvila halutaan korjata kaupunkilaisten käyttöön Itä-Helsingissä – "Väkeä on jo ilmoittautunut talkoisiin"

Valtuustoaloitteessa huvilaa on ehdotettu myös museoksi, mutta siihen tarkoitukseen sitä ei ole pidetty sopivana.

– Huvila tulee jatkossakin olemaan kesäkäytössä, joten museoksi se ei ole paras mahdollinen, toteaa Liljeblad.

Alueen asukkaat ovat toivoneet kunnostamista kulttuurikäyttöön.