Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkon aletuotteet hämmentävät asiakkaita, onko tämä edes laillista? Valvirasta selviää yllättävä vastaus

Alkossa juomien hintalappuihin ilmestyneet alennusmerkinnät ovat aiheuttaneet hämmennystä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa Jodelissa annettujen kommenttien perusteella.

Tämä media uutisoi edellä mainitusta aiheesta, joka nousi pinnalle, kun Alkon myymälöissä oli alennuksessa sesonkituotteita, kuten glögejä ja jouluoluita.

Samaan aikaan Alkon myymälöissä on ollut myynnissä pakkauksiltaan vioittuneita hävikkituotteita, joista ei ole annettu alennusta.

Alkon viestintäpäällikkö Varpu Göös vahvistaa, että tämä on valtion omistaman yrityksen linjaus.

– Alkoholia ei myydä alennettuun hintaan, lukuun ottamatta sesonkituotteita.

– Hävikkituotteista ei anneta alennusta silloin, kun hävikkituotteina myydään pakkauksiltaan vioittuneita vakio- ja tilausvalikoiman tuotteita, jotka eivät poistu valikoimasta

Alkoissa on alennettu lukuisia sesonkituotteita, kuten glögejä ja jouluoluita.

Alkon omien valikoimaanotto-ohjeiden mukaisesti myymälöissä voidaan myydä sesonkituotteita maksimissaan 20 prosentin alennuksella.

Alennuksella myytävien sesonkituotteiden ulkopuolelle on rajattu väkevät alkoholijuomat sekä arvoviinit (yli 90 euroa/litra).

Muita tuoteryhmiä ei myydä alennuksella, Alkon ohjeistuksessa sanotaan.

Alkon linjaus alennuskäytännöissä on tiukempi kuin laki määrää.

Tämä selviää, kun ottaa yhteyden lupa- ja valvontavirastoon Valviraan.

Pakkaukseltaan vioittuneen tuotteen hinnan alentamiselle ei ole lakiin perustuvaa estettä Alkossa.

– Tässä tapauksessa alkoholilain rajoitukset eivät tule sovellettavaksi, Valviran ylitarkastaja Marianna Vasara vahvistaa.

Vaikka alkoholilaki ei estä myymästä pakkaukseltaan vioittunutta tuotetta alennettuun hintaan, niin se sisältää joka tapauksessa rajoituksia myös hinnoittelun ja hinnan ilmoittamisen suhteen.

Alkoholilaissa on rajoituksia, jotka estävät muiden muassa paljousalennuksia ja myyntipaikan ulkopuolelle ulottuvia tarjoushintailmoitteluja.

– Laki sääntelee vain väkevien ja mietojen juomien markkinoinnin rajoituksia, väkeviä ei saa markkinoida myyntipaikan ulkopuolella lainkaan, Marianna Vasara painottaa.