Heka-pomo vuokra-asuntojen luteista: "Melko yleinen ongelma" – viime vuonna tuholaistorjuntaan käytettiin yli 1,1 miljoonaa euroa

Lutikat ovat Hekan asunnoissa melko yleinen ongelma.

– Ei niitä päivittäin tule eteen, mutta valitettavasti aika paljon. Kentältä on tullut viestiä, että tapauksia on tullut lisää, ainakin joillakin alueilla, sanoo Helsingin kaupungin asuntojen Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

"Niitä oli tyynyssä ja kiipeili jo verhoissakin" – Luteet pakottivat Annen ja Jaanan muuttamaan pois asunnoistaan ja heittämään liki kaiken pois, vuokranantajan suhtautuminen järkyttää

Heka käytti viime vuonna tuholaistorjuntaan kohteissaan yhteensä rahaa 1,1 miljoonaa euroa, jossa on edellisvuoteen verrattuna hieman nousua.

Vuonna 2020 summa oli 950 000 euroa. Närö ei osaa sanoa, mistä kasvaneet torjuntaluvut johtuvat.

– Rottia tulee, kun syötetään lintuja, vaikka se on kyllä kiellettyä, sekä huolimattomasta jätteiden käsittelystä. Luteista en tiedä. Matkustelustahan niitä tulee, mutta viime vuonna ei koronasta johtuen oikein matkusteltukaan, sanoo Närö.

– Kanta täällä toki on. Ihmiset tapaavat toisiaan. Myös huonekaluja siirrellään huoneistosta toiseen.

Tuholaistorjuntaan liittyvät muun muassa lutikat, rotat, hiiret ja torakat.

– Luteita näistä on varmastikin suurin osa, Närö arvelee.

Vallilassa asuneet naiset kertoivat Helsingin Uutisille (HU 5.1.) muuttaneensa pois luteiden vuoksi. Lutikoita löytyi ainakin kuudesta Sammatintiellä sijaitsevasta asunnosta ja niihin tehtiin myrkytyksiä.

Luteet riivaavat Helsinkiä edelleen – tuholainen voi levitä koko taloyhtiöön, jos asukas toimii väärin

Vuokralaiset joutuivat myös heittämään huonekalunsa roskiin, jotta ongelma ei seuraisi uuteen kotiin. Joulukuun alussa asunnoistaan muuttaneet asukkaat pyysivät vuokrahyvitystä joulukuun osalta, mutta Heka ei suostunut.

– Emme korvaa, koska emme ole ongelmaa aiheuttaneetkaan. Ne ovat jonkun asukkaan mukanaan tuomia. Teemme kaikkemme, jotta ne saadaan sieltä pois, Närö kommentoi.

Asukkaat arvostelivat myös huoltoyhtiöltä kokemaansa huonoa ja epäasiallista käytöstä. Huoltoyhtiön palveluasenteeseen Närö lupaa muutosta.

– Kyllä me varmasti tämän johdosta taas mietimme, olisiko tässä parantamisen paikka. Ikävää jos asukkaat kokevat, että heitä on kohdeltu huonosti.

Vuokralaisen ludepiina: elukka tuhosi huonekalut, jotka piti maksaa itse – torjunnan jälkeen asunnosta löytyi uusi lude

Lutikka eli seinälude

Leviävät matkustelun myötä

Lutikka eli seinälude on ruskean värinen ja ihmisestä öisin verta imevä syöpäläinen, joka leviää erityisesti matkustelun myötä.

Viihtyy päivisin sängyssä, tapetin halkeamissa, taulujen takana ja lattialistojen raoissa sekä rakenteissa.

Jättää jälkeensä tummia ulosteläikkiä, toukkien tyhjiä nahkoja ja munankuoria.

Puremakohtaan voi tulla kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia.

Torjunta aloitettava heti havaitsemisesta.

Kaupoissa myydään torjunta-aineita, mutta ilman ammattilaista ongelmasta ei kokonaan pääse eroon.

Patjat sekä kankaiset huonekalut kannattaa viedä ulos pakkaseen tai vähintään 60 asteiseen saunaan. Vuodevaatteet kannattaa pestä 60 asteessa.

Lähde: Hyönteismaailma

Epäonniset dyykkaajat penkovat roskalavaa – "Tartuntavaara"-lappua eivät kaikki huomaa

Luteiden määrä kasvaa Suomessa – "Pärjää kolme kuukautta ilman ruokaa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut