Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heka-pomo vuokra-asuntojen luteista: "Melko yleinen ongelma" – viime vuonna tuholaistorjuntaan käytettiin yli 1,1 miljoonaa euroa

Lutikat ovat Hekan asunnoissa melko yleinen ongelma.

– Ei niitä päivittäin tule eteen, mutta valitettavasti aika paljon. Kentältä on tullut viestiä, että tapauksia on tullut lisää, ainakin joillakin alueilla, sanoo Helsingin kaupungin asuntojen Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Heka käytti viime vuonna tuholaistorjuntaan kohteissaan yhteensä rahaa 1,1 miljoonaa euroa, jossa on edellisvuoteen verrattuna hieman nousua.

Vuonna 2020 summa oli 950 000 euroa. Närö ei osaa sanoa, mistä kasvaneet torjuntaluvut johtuvat.

– Rottia tulee, kun syötetään lintuja, vaikka se on kyllä kiellettyä, sekä huolimattomasta jätteiden käsittelystä. Luteista en tiedä. Matkustelustahan niitä tulee, mutta viime vuonna ei koronasta johtuen oikein matkusteltukaan, sanoo Närö.

– Kanta täällä toki on. Ihmiset tapaavat toisiaan. Myös huonekaluja siirrellään huoneistosta toiseen.

Tuholaistorjuntaan liittyvät muun muassa lutikat, rotat, hiiret ja torakat.

– Luteita näistä on varmastikin suurin osa, Närö arvelee.

Vallilassa asuneet naiset kertoivat Helsingin Uutisille (HU 5.1.) muuttaneensa pois luteiden vuoksi. Lutikoita löytyi ainakin kuudesta Sammatintiellä sijaitsevasta asunnosta ja niihin tehtiin myrkytyksiä.

Vuokralaiset joutuivat myös heittämään huonekalunsa roskiin, jotta ongelma ei seuraisi uuteen kotiin. Joulukuun alussa asunnoistaan muuttaneet asukkaat pyysivät vuokrahyvitystä joulukuun osalta, mutta Heka ei suostunut.

– Emme korvaa, koska emme ole ongelmaa aiheuttaneetkaan. Ne ovat jonkun asukkaan mukanaan tuomia. Teemme kaikkemme, jotta ne saadaan sieltä pois, Närö kommentoi.

Asukkaat arvostelivat myös huoltoyhtiöltä kokemaansa huonoa ja epäasiallista käytöstä. Huoltoyhtiön palveluasenteeseen Närö lupaa muutosta.

– Kyllä me varmasti tämän johdosta taas mietimme, olisiko tässä parantamisen paikka. Ikävää jos asukkaat kokevat, että heitä on kohdeltu huonosti.