Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallion asuntolamurhaajalle elinkautinen – miehen surmaamiseen käytettiin veistä, saksia ja haarukkaa

Helsingin Käräjäoikeus on maanantaina antanut tuomionsa niin sanotussa Kallion asuntolamurhaan liittyvässä asiassa.

Oikeus tuomitsi 39-vuotiaan Kauko Kalevi Konttisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Oikeuden mukaan Konttinen surmasi miehen viime vuoden maaliskuussa Diakonissalaitoksen asumisyksikössä Kalliossa. Käräjäoikeus katsoo, että teko on tehty erityisen julmalla tavalla.

Tuomittu tuomittiin maksamaan muun muassa uhrin lähiomaisille korvauksia. Kolmelle lapselle Konttinen tuomittiin maksamaan kullekin kärsimyksestä 15 000 euroa sekä 167 euroa kullekin kuukaudessa siihen asti, kunnes lapset ovat täysikäisiä eli vuoteen 2026, 2033 ja 2034 asti.

Surman tekoaikana asunnossa paikalla ollut, vuonna 1990 syntynyt nainen tuomittiin lisäksi pelastustoimen laiminlyönnistä 30 päiväsakkoon eli maksamaan 270 euroa. Teko tapahtui naisen asunnolla.

Nainen myönsi poistuneensa tekopaikalta yrittämättä hälyttää apua. Hän ei myöskään tehnyt sitä palattuaan takaisin ja mentyään ystävänsä luo yöksi.

Miehen kuolemaan johtaneita tapahtumia edelsi miesten välinen riita. Uhrista löytyi 106 pisto- ja viiltohaavaa. Tuomittu löi uhria veitsellä, saksilla ja haarukalla päähän, kaulaan, niskaan,

vartaloon etu- ja takapuolelle, käsiin ja jalkaan.

Kaksi pistohaavaa on kulkenut kaulan kummaltakin sivulta pehmytkudoksiin, toinen näistä kieleen saakka. Rintaontelon sisäseinämässä on ollut yhteensä 15 pistohaavaa, joista useat ovat ulottuneet keuhkoihin asti ja osa pistohaavoista on murtanut myös kylkiluita. Rintalastassa etupuolella ollut pistohaava ulottui rintaonteloon. Yksi pistohaava on ulottunut vatsanpeitteiden läpi vasempaan munuaiseen.

Uhri oli tapahtumahetkellä huutanut: ”Älä tapa, älä tapa”. Tähän Konttinen oli todennut: ”Kuole, kuole”. Eteisestä keittiöön kävellessään Konttisen oli toistellut: ”Kohta se tapahtuu”.

Uhri kuoli asunnossa lukuisten, pääasiassa pistohaavojen aiheuttamaan verenvuotoon, ilmarintaan ja näistä johtuvaan hapenpuutteeseen.

Oikeus passitti Konttisen aiemmin viime vuonna mielentilatutkimukseen, jonka mukaan mies oli tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Tuomittu kiisti syytteen murhasta. Kyseessä ei ollut surmaamistarkoitus. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa Helsingin hovioikeuteen.

Lue: Noin 30-vuotias nainen ja 40-vuotias mies vangittiin epäiltynä Kalliossa tapahtuneesta murhasta – tekotapa raaka ja julma