Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Viikossa pitäisi jakaa yli 100 000 kotitestiä – koululaisten laaja koronatestaus olisi valtava rumba Helsingissä

Hallituksen linjaus siitä, että jokaisen maan koululaisen pitäisi tehdä kaksi koronan kotitestiä viikossa, merkitsisi Helsingissä valtavaa testimäärää.

Helsingissä on pelkästään peruskoululaisia noin 45 000. Toista astetta käy Helsingin kaupungin omissa lukioissa 9 700 opiskelijaa ja ammattillisessa koulutuksessa on noin 20 000.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas toteaa, että Helsinki odottaa tarkempia kansallisia ohjeita, miten valtioneuvoston 7. tammikuuta tekemä linjaus käytännössä toteutetaan.

Mistä kaupunki saa sen reilut 100 000 testiä per viikko, olettaen, että kaikki alakoululaisista toiselle asteelle testataan?

– Niinpä. Mutta kuten sanoin, saimme tiedon tästä perjantaina ja nyt odotamme, miten ohjeistus täsmentyy. Työtä on toki aloiteltu, mutta vielä on monta avointa kysymystä, vastaa Satu Järvenkallas.

Järvenkallas ei siksi ota kantaa myöskään siihen, tullaanko testiä vaatimaan myös oireettomilta lapsilta, joilla ei ole tiedossa olevaa altistumista.

– Yleensä jos johonkin lähdetään, siihen pitää olla hyvät perustelut, ja perusteet myös sille, mitä hyötyä siitä on epidemian torjumisen kannalta, Järvenkallas sanoo.

Hallitus suositti perjantaina myös, että pahimmilla korona-alueilla yhdenkin tautitapauksen tultua ilmi koko luokka asetettaisiin karanteeniin. Vantaan kaupunki ilmoitti maanantaina IS:n mukaan Wilma-viestillä huoltajille, ettei se noudata kehotusta.

Herttoniemen varasairaalaan 50 paikkaa koronapotilaille – "Henkilöstöpulaa on ollut jo aikaisemmin, joten kyllä nyt ollaan haasteen edessä"

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi muistuttaa, että karanteeniin asettaminen on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemä päätös.

– Yhden tapauksen vuoksi kaikkien luokan tai ryhmän oppilaiden karanteeniin asettamiselle ei yleensä ole perusteita.

Helsinki tiedotti maanantaina, että valtaosasta karanteeniin asettamisista luovutaan ylipäätään.

Tartunnanjäljitys on pahoin ruuhkautunut. Jäljitys keskitetään nyt terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Sama käytäntö astuu voimaan pk-seudulla ja myös ympäröivissä kunnissa.

Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

– Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan, tiedotteessa painotetaan.

Testauksessa lieväoireisille riskiryhmiin kuulumattomille suositellaan kotitestiä. Kaupunki muistuttaa, että pikatestien herkkyys havaita omikronmuunnos on matalampi muihin viruskantoihin verrattuna. Jos on oireita, ja tulos on negatiivinen, tulisi tehdä uusi koronatesti hieman myöhemmin, eikä hakeutua ihmisten ilmoille.

Virallisista karanteeneista ja tartuntojen jäljityksestä pääosin luovutaan Porvoossa ja muualla Uudellamaalla – Tätä se tarkoittaa

Tutkijat kehittivät "biologisen maskin", joka voi suojata koronatartunnalta 8 tuntia – Tehoaa myös omikroniin

Koulut jatkuvat tänään lähiopetuksessa, harrastukset vaakalaudalla