Mäenlaskua haittaavista kivistä, kuopista ja puista valitetaan kaupungille säännöllisesti – "Pyrimme tekemään turvalliset olosuhteet tai sitten pulkkailu kielletään"

Ulkoilu: Helsingissä on vain yksi virallinen ja hoidettu mäenlaskupaikka.

Torpparinmäessä puretun päiväkodin rinteeseen syntyneen pulkkamäen kiusana on alarinteessä nököttävä kivi.

Tattarisuon ja Puistolan väliin jäävältä jätemäeltä puolestaan raportoidaan syvistä kuopista, jotka on kaivettu rinteeseen sulanmaan aikana ja yllättävät mäenlaskijan etenkin pimeällä.

Kaupunkiympäristön toimialalta kerrotaan, että kaupungin mailla sijaitsevien epävirallisten pulkkamäkien esteistä kannattaa laittaa palautetta kaupungin verkkosivujen kautta. Tilanne käydään katsomassa paikan pällä.

– Pyrimme tekemään turvalliset olosuhteet tai sitten pulkkailu voidaan kieltää kokonaan, sanoo yleisten alueiden kunnossapitoyksikön päällikkö Pekka Isoniemi.

Omin luvin esteitä ei voi poistaa. Puiden, kasvillisuuden tai kivien poistoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Helsingissä on ainoastaan yksi virallinen, kaupungin ylläpitämä ja huoltama pulkkamäki. Se sijaitsee Paloheinässä.

Nyt sitä piisaa, mutta vähälumisissa talvissa on myös huolestuttava ilmiö: "Marialle tämä on ihan uusi juttu", sanoo 6-vuotiaan isä

Kaupunkiympäristön toimialalta kerrotaan, että sen asiakaspalveluun tulee säännöllisesti yhteydenottoja puistoissa sijaitsevien kalusteiden siirtämiseksi epävirallisten pulkkamäkien tieltä.

Valaisinpylväiden ja penkkien siirtoja ei tehdä niistä aiheutuvien muiden haittojen, kuten valaisematta jäävän kävelyreittiosuuden sekä kustannusten takia.

Pukinmäen Säveltäjänpuistoon oltiin syksyllä asentamassa puistonpenkkiä suositun pulkkamäen alarinteeseen.

Suunnitellun penkin paikka kuitenkin siirtyi – ilmeisesti asukkaiden palautteen vuoksi.

Isoniemi tietää Torpparinmäen pulkkamäen kiven. Hän huomauttaa, että mikäli kivenmurikka poistettaisiin, olisi sen takana heti halkaisijaltaan 20 senttinen puunrunko, joka voisi olla laskijoille vaarallisempi kuin lumen alla oleva kivi.

– Paikalla olleena näkisin, että lumen alla oleva kivi ei ole kovin vaarallinen. Jos laskija on alle 4-vuotias, joka ei osaa ohjata pulkkaa lainkaan, voi olla, että silloin pulkka ohjautuu kiveen, Isoniemi toteaa.

Helsinkiläisten kaverusten kellarifirmasta kasvoi XXL:n haastaja: "Kaksi vuotta on ollut hulabaloota" – liikevaihto nousee jopa 40 miljoonaan euroon

Hän muistuttaakin, että vastuu lapsesta on aina huoltajilla.

Hän myös ehdottaa, että lapsiaan valvovat vanhemmat loiventavat kiven profiilia lumella.

Tattarisuon vieressä olevaan jätemäkeen kaivetut montut olivat ainakin vielä loppiasviikolla pulkkailijoiden riesana – ja ilona.

Max Hilakivi, 8, ohjasi pulkkansa tarkoituksella juuri montun eteen tehtyyn hyppyriin. Plussakelissä lasku tyssäsi kuitenkin syvään monttuun.

Äiti Helena Hilakivi ei pidä kuoppia vaarallisina. Yleisesti ottaen hän epäilee, että mäen laskua mäen alarinteessä valvovista aikuisista meno näyttää useimmiten hurjemmalta, kuin mitä se todellisuudessa on.

Hilakivi pohtii, että kouluikäiset lapset pärjäävät mäessä keskenään ilman aikuisen valvontaa. Hän oli pulkkamäessä valvomassa Maxin ja 6-vuotiaan Jaronin mäenlaskua.

Maksatko lastenvaunuista 550 vai 2500 euroa – myyjä kertoo mitä eroa niillä on: "Alle tonnin vaunu on usein 10-15 vuotta vanha malli"

Pulkkamäkiä

Paloheinän pulkkamäki (ainoa virallinen, kaupungin ylläpitämä mäki)

Ullanlinnanmäen rinne Kaivopuistossa

Malminkartanon pulkkamäki

Alppipuisto

Taivaskallio

Annalan pulkkamäki

Herttoniemen liikuntapuisto

Sorsavuori

Tuorinniemi

Kontulan Kelkkapuisto

Vuosaaren Mustankivenpuisto

Meri-Rastilan Haruspuisto

Kivikon täyttömäki

Alppikylän huippu

Hiidenkiven puisto

Pohjois-Haagan Peikonhampaan mäki

Savelan mäki

Pirkkolan liikuntapuisto

Tove Janssonin puisto

Paavalinkirkon puisto

Lauttasaaren Pyrkän mäki

Väinämöisen puisto

Lähde: myhelsinki.fi -sivusto

Hiihtobuumi siivitti myös tämän lajin kovaan suosioon – "Eniten jännitin jarruttamista"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut