Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläisen klassikkoravintolan remontti venyy –  pinnan alta paljastui 1950-luvun yllätys

Onhan se vähän karun näköistä, kun arkkitehti Arne Ervin kaunis talo on paketissa Mechelininkadulla. Pressut ei vät houkuta sisään etenkään loskasäässä.

Perho Liiketalousopisto ja ravintola Perho ovat olleet remontissa viime maaliskuusta lähtien. Vuonna 1957 valmistuneen talon ulkokuoren remontin piti valmistua jo lokakuussa, mutta työ on viivästynyt. Esimerkiksi eristys julkipinnan alla on tuonut yllätyksiä, vaikka 1950-luvun rakentaminen oli laadukasta, mutta silloin oli pulaa materiaaleista.

Nyt työn valmistusmisaika on ”blinisesongin ja parsasesongin välissä” – todennäköisesti maaliskuussa.

Vesivahinko tuhosi klassikkoravintolaa Helsingissä – kuva: vuokralainen juoksutti kylmää vettä kotinsa viilennykseksi

Onko tässä Helsingin paras italialainen ravintola?  – "Taivaallista tiramisua!"

Koulu ja ravintola ovat toimineet kuitenkin koronarajoitusten mukaan.

Viime viikolla hovimestari Sauli Jarva ja hovimestari Mari Klärck joutuivat sulkemaan Ravintola Perhon ovia koronasairastapauksen vuoksi. Ravintola on ollut kiinni myös tällä viikolla.

Helsinkiläinen ravintola valmistaa erikoista alkoholijuomaa – tärkeä raaka-aine kasvaa Herttoniemessä

Jarva tunnetaan myös Perhon panimon mestarina. Kumpaakaan ei tilanne hymyilyttänyt. Suomen tunnetuin ravintolakoulu on kokenut kovia siinä missä alakin.

Ala ei ole jättänyt kaveria.

– Todella haluan kiittää kaikkia ravintola-alan yrittäjiä ja yrityksiä sekä henkilökuntaa siitä, että yhteistyö on sujunut valtavista vaikeuksista huolimatta hyvin, Perho Liiketalousopiston koulutusalajohtaja Marja Hemmi sanoo.

Kesäkuussa 2020 ja toukokuussa 2021 eli molempien lock down -jaksojen jälkeen Perho Liiketalousopiston yhteistyökumppanit aktivoituivat. Hemmin mukaan ravintoloista otettiin yhteyttä suoraan sekä opiskelijoihin että opettajiin keskeytyneiden työelämässä oppimisjaksojen uudelleenaloittamiseksi.

– Olemme saaneet kaikille opiskelijoille työssäoppimispaikkoja hyvin ja arviointeja on voitu tehdä joustavasti myös etäkeskusteluiden avulla. Ilmapiiri ja tuki työelämältä on ollut vahva ja voimaannuttava, kaikki yhdessä olemme tehneet työtä, että opiskelijat valmistuvat.

Kallioon vuonna 1939 avattu klassikkoravintola suljetaan – taloon tulee lisää asuntoja

Lisäksi alan toimijat ja entiset perholaiset, kuten esimerkiksi Jyrki Sukula, ovat muistaneet opiskelijoita stipendeillä.

Hakijamäärät ovat jatkaneet laskuaan. Erityisesti on laskenut jatkuvan haun hakijoiden määrä. Vuonna 2020 hakijoita oli 376 ja 2021 enää 296.

Syksyllä aloitti noin 110, kun syksyllä 2020 aloitti 130 peruskoulun päättänyttä nuorta. Aikuisopiskelijoita aloitti nyt noin 50, kun 2020 heitä oli noin 65.

Vaikka alalla ovat lomautukset päällä, on myös paheneva työvoimapula. Viikko sitten Suomen keittiömestarit vetosi maan hallituksen:

”Tarvitsemme alalle ammattitaitoista työvoimaa, mutta houkuttaako ala, kun ei ole töitä?”

Perho Liiketalousopiston opiskelijat ovat Hemmin mukaan saaneet erittäin hyvin työelämässä oppimisen paikkoja aina kuin ravintolarajoitukset eivät ole pakottaneet yrityksiä sulkemaan oviaan kokonaan. Tällä hetkellä on kuitenkin keskeytymässä sekä koulutus- että oppisopimuksia nykyisten rajoitusten vuoksi.

Jos ravintolan oma henkilökunta on lomautettuna, päättyvät opiskelijoidenkin työelämäjaksot.

– Joka kerta kun rajoituksia on purettu, ovat yhteistyötyöyritykset olleet heti yhteydessä opiskelijoihin, jotka ovat päässeet jatkamaan harjoittelujaan. Ravintola Perhossa opiskelijat ovat olleet oppimassa koko ajan. Ruokarekka sekä noutomyynti ovat toimineet täydellisten sulkujen aikana.

Kysymys: Valmistuvatko he kaikki ajallaan?

– Eivät ole kaikki valmistuneet alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Näin oli tilanne myös ennen koronaa. Varsinkin nuorempien valmistuminen saattaa venyä, mutta se ei estä työllistymistä ja ohjaamme jokaisen perholaisen opiskelijan ns. maaliin ja tutkinnon loppuun asti, Hemmi lupaa.

Blinien tarjoaminen on tarkoitus aloittaa ensi lauantaina.

– Toivomme, että helpottaisi pian ja saisimme blinipannut kuumiksi joka ilta. Syksyllä saimme onneksi pidettyä liekitysviikot ja suunnitelmia päivitämme koko ajan tilanteen mukaan, Hemmi kertoo vuoden kierrosta talossa.

Siihen liittyy myös viljely, jota korona ei hetkauta.

– Pelto on palvellut meitä loistavasti koronasta huolimatta. Kaikkien alojen opiskelijat hyödyntävät sitä loistavaa oppimisympäristöä ja lämpimän kesän jälkeen olemme saaneet nauttia tuoreista kasviksista ja juureksista pitkälle syksyyn opetuskeittiöissä: Ravintola Perhossa sekä Ravintola Perhon Helmessä Malmin kampuksella.

– Hunajatuotanto on nyt keskitetty Green City Farmille Malmille. Mehiläisillä on tärkeä osa Pellon tuotannossa ja hunajaa on saatu kerättyä. Olutpanimossa on opiskeltu koko ajan oluen valmistusta ja lisäksi siellä on tuotettu uusia pellon tuotteita hyödyntäviä oluteriä, Hemmi kertoo.

Lankkupihveistä tunnettu ravintola muutti Helsingin ydinkeskustaan – "Asiakaskunnan vaihtuvuus oli voitto"

Juttua muokattu 13.1. klo 13.55. Täsmennetty termit Perho Liiketalousopisto ja ravintola Perho.