Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kannelmäessä asuva Zahra, 19, pakeni elokuussa talibaneja, lähtö oli pienestä kiinni – "Säätivät toinen toistaan absurdimpia lakeja"

Helsinkiläinen ilmasto- ja ihmisoikeusaktivisti Zahra Karimy, 19, on nähnyt omin silmin, millaista on elämä maassa, josta ihmisoikeudet puuttuvat.

Afganistanista lähtöisin oleva Karimy oli viime elokuussa Kabulissa kuvaamassa dokumenttielokuvaa, kun talibanien joukot lähestyivät maan pääkaupunkia.

Karimy pääsi pois maasta vain viikkoa ennen Kabulin valtausta.

– Se tapahtui aivan viime tipassa. Muutama päivä myöhemmin ei lähtö olisi enää onnistunut, Karimy kertoo.

Burger Kingin tilalle avattiin hulppea afganistanilainen ravintola – yrittäjä kertoo saaneensa paljon tukea suomalaisilta: "Pidämme hymyn naamalla, vaikka se ei ole helppoa"

Afganistanin tilanne on muuttunut puolessa vuodessa varsinkin naisten oikeuksien kannalta äärimmäisen huonoksi. Tytöt eivät pääse kouluun ja naisia on pahoinpidelty kaduilla.

– Talibanit ovat säätäneet toinen toistaan absurdimpia lakeja ja määräyksiä. Esimerkiksi vaatekauppojen naismallinukeilta on poistettu päät tai ne on peitetty mustalla pussilla.

Karimy pitää tilannetta entisessä kotimaassaan yhtenä maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä. Koko Afganistan on taloudellisestikin rauniona.

Helsingissä asuvilla afganistanilaisilla on nyt suuri huoli sukulaistensa ja ystäviensä kohtalosta.

– Aiemmin me juhlimme omassa afgaaniyhteisössä esimerkiksi itsenäisyyspäivää, mutta nyt monet ovat eristäytyneet omiin oloihinsa. Tilanne on niin huolestuttava, että se lamauttaa arkea, Karimy luonnehtii.

”Talibanit halusivat meidät” – Afganistanista paennut Muhammad, 18, asuu nyt Helsingissä ilman perhettään

Iranissa syntyneen, mutta Suomessa lähes koko ikänsä asuneen Karimyn kotona on aina keskusteltu ihmisoikeuksista ja niiden tärkeydestä.

Omakohtaisesti hän oppi huomaamaan ihmisoikeuksien merkityksen reilut kymmenen vuotta sitten, jolloin Karimyn perhe vieraili Afganistanissa.

– Se matka avasi minun silmäni, sillä huomasin millaista elämä on, jos kansalla ei ole edes perusihmisoikeuksia.

Kaikesta huolimatta nuori aktivisti jaksaa uskoa yhä tulevaisuuteen. Moni haluaisi nähdä Karimyn nousevan poliittiseksi vaikuttajaksi, mutta hän itse empii sitoutumista.

– Ystäviäni on monissa eri puolueissa ja se on hienoa. Minua kiinnostaa enemmän vaikuttaminen journalismin keinoin.

Viime keväänä Kulosaaren yhteiskoulussa ylioppilaaksi kirjoittanut Karimy aikoo hakeutua opiskelemaan medianomiksi.

Nyt hän tekee materiaalia Yleisradion somekanaviin ja tuottaa muun muassa Yle Kioskiin sarjaa afgaanien elämästä Suomessa.

– Viestinnän ja politiikan yhdistäminen kiinnostaa todella paljon. Se on hyvä kanava vaikuttaa asioihin.

Afganistanilaisnuorten suomalaiset kummiperheet vetoavat: perheenyhdistämistä on helpotettava – "Alaikäisiä sisaruksia elää kadulla"

Helsingissä syntynyt Katri, 36, meni teini-ikäisenä naimisiin Lähi-idässä ja on elänyt yli puolet elämästään muslimina – tällaisia mikroaggressioita hän kohtaa arjessaan pk-seudulla

Omakotitalo muuttui sikhitemppeliksi – rukoilijoita ja juhlanviettäjiä tulee ympäri Suomen

Laila Mohamed, 21, on unelma-ammatissaan järjestyksenvalvojana – Harjoittelupaikan saanti osoittautui kuitenkin vaikeaksi: "En keksi muuta syytä kuin sen, että haluan käyttää huivia"