Tämän verran maksaa tutkinto yksityisessä korkeakoulussa Helsingissä – käytännössä kaikki pääsevät sisään: "Emme kilpailuta hakijoita, vaan annamme mahdollisuuden näyttää kyntensä itse opinnoissa"

Pääkaupunkiseudulla on kova epätasapaino korkeakouluun hakevien ja aloituspaikkojen määrissä. Käytännössä hyvin harva pk-seudulla asuva saa jatko-opiskelupaikan omalta alueeltaan.

Lukion opinto-ohjaaja puolestaan on huolissaan välivuosien viidakkoon putoavista nuorista.

Jos kauppakorkeakoulun ovet eivät avautuneet, voi vaihtoehtona olla tutkinto yksityisessä korkeakoulussa – se tosin maksaa.

Lukukausi Helsinki School of Businesissa (HELBUS) maksaa vajaat 5 000 euroa. Kolmen vuoden kandidaatin tutkinnon (Bachelor of Arts in Business and Management) hinnaksi tulee siten vajaat 30 000 euroa. Maisterin tutkinto (MBA) maksaa 17 900 euroa kandin tutkinnon päälle.

Virolaisella Estonian Busines Schoolilla (EBS) on myös kampus Helsingissä. Sen lukukausimaksut ovat vajaat 4 000 euroa. Helsingissä voi suorittaa kansainvälisen liikkeenjohdon kandidaatin ja maisterin tutkinnot.

Opiskelijoita riittää molemmissa opinahjoissa.

Töölössä, Runeberginkadun varrella toimivassa Helbusissa aloittaa keskimäärin 72 opiskelijaa vuodessa.

– Viime vuosi oli koronan vuoksi huippuvuosi. Silloin meillä aloitti 175 opiskelijaa, kertoo koulun rehtori ja toimitusjohtaja Kari Jääskeläinen.

Uudelle kampukselle, Domus Gaudiumiin (Mechelininkatu 3) muuttaneessa EBS:ssä opiskelee tällä hetkellä noin 250 opiskelijaa.

Lukion opinto-ohjaaja on huolissaan nuorten välivuosipiinasta: "Osa 19-vuotiaista jää sekä opintojen että työelämän ulkopuolelle"

Helbusiin valitaan hakemuksen ja puhelinhaastattelun perusteella.

Jääskeläinen kertoo, että lähes kaikille halutaan tarjota mahdollisuus näyttää kykynsä.

– Emme kilpailuta hakijoita keskenään vaan filosofianamme on antaa hakijalle mahdollisuus näyttää kykynsä itse opinnoissa. Siksi Suomen kansalaisen tai oleskeluluvan Suomeen omaavalla ulkomaisella hakijalla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, jos hän vakuuttaa meidät opiskelumotivaatiostaan, Jääskeläinen toteaa.

Toki jokainen lukukausimaksua maksava opiskelija tuo tuloja koululle.

Tutkintojen laatua valvoo englantilainen kumppaniyliopisto University of Northampton. Se myös myöntää englantilaiset tutkinnot.

Yksityisten korkeakoulujen tutkintojen kohdalla on hyvä huomata, että ne eivät kelpaa sellaisenaan haettaessa julkiseen virkaan Suomessa. Ulkomailla suoritettaville tutkinnoille on haettava Opetushallituksen myöntämää rinnastamispäätöstä.

Jääskeläinen kuitenkin huomauttaa, että kaupallisen tutkinnon suorittaneet päätyvät pääsääntöisesti töihin yksityiselle sektorille.

– Helbusista valmistuneet työllistyvät erinomaisesti yksityiselle sektorille.

Yksityisen korkeakoulun tutkinnon suorittaneet voivat myös hakeutua jatko-opintoihin niin kotimaisiin kuin kansainvälisiin korkeakouluihin.

Pk-seudulla kova epätasapaino opiskelupaikkojen ja hakijoiden määrässä – korkeakoulut pitävät tilannetta kestämättömänä: "Aluepoliittinenkaan ajatus ei tässä toimi"

Ovatko yksityiset korkeakoulut oikopolku varakkaiden perheiden vesoille, jotka eivät pärjää kun julkisia korkeakoulupaikkoja jaetaan ylioppilastodistusten ja pääsykokeiden perusteella?

– Perheen varallisuus ei määrittele meidän opiskelijoita. Opiskelijoita on niin varakkaista kuin vähäosaisista perheistä, toteaa Jääskeläinen.

Hän kuitenkin sanoo, että suuri osa opiskelijoista rahoittaa opiskelunsa vanhempien tuella.

– Joku opiskelija saattaa maksaa opintojaan siihen mennessä kertyneillä osakesäästöillä.

Osa on ollut aina hyviä opiskelijoita, toisilla lukioaika on saattanut kulua intensiivisen harrastuksen ehdoilla.

Tutkintoon käytetyn rahan voi nähdä myös sijoituksena, jonka saa nopeasti takaisin, kun lukion ja opintojen väliin ei jää välivuosia, Jääskeläinen huomauttaa.

Yksityisessä koulussa opinnot saa suoritettua usein myös nopeaan tahtiin.

– Vastavalmistuneen ekonomin nettopalkka on keskimäärin 31 000 euroa. Kandidaatin tutkinto on siten kuitattu jo ensimmäisen työvuoden jälkeen, Jääskeläinen sanoo.

Vuonna 2012 perustetussa Helbusissa kandidaatin tai maisterin tutkinnon on suorittanut kaikkiaan noin 250 opiskelijaa.

Vuotta aiemmin aloittaneesta EBS:n Helsingin yksiköstä on valmistunut 291 opiskelijaa. Heistä 244 on suorittanut kandidaatin tutkinnon ja 47 maisterin tutkinnon.

"En ajatellut ikinä opiskelevani tätä alaa" – Kalliossa asuva Idaliina Friman, 29, pääsi työharjoitteluun Givenchylle ja tähtää nyt töihin pariisilaiseen muotitaloon

Itsenäistyminen kysyy taloustaitoja – ”Valitettavan moni vanhempi ajattelee, että velvollisuudet loppuvat lapsen täytettyä 18”, sanoo nuorten talousosaamisen asiantuntija

Laila Mohamed, 21, on unelma-ammatissaan järjestyksenvalvojana – Harjoittelupaikan saanti osoittautui kuitenkin vaikeaksi: "En keksi muuta syytä kuin sen, että haluan käyttää huivia"

Korkeakouluihin ensi vuonna 2 300 uutta aloituspaikkaa – Näille aloille paikkoja tulee eniten

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut