Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Viranomaiset testasivat 10 lasten juomapulloa, 1 oli vaarallinen – Näin voit itse vaikuttaa lapsen pullon turvallisuuteen

Yksi pikkulasten juomapullo todettiin mahdollisesti vaaralliseksi, kun Ruokavirasto sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testauttivat Tullilaboratoriossa kaikkiaan kymmenen pikkulasten muovista juomapulloa.

Myyjät ovat jo poistaneet testin reputtaneen pullon, Zefal Little Z:n, markkinoilta. Kyseisestä pullosta irtosi vetotestissä korkin suukappale, mistä mistä voi aiheutua lapselle tukehtumisvaara.

Ostitko lapselle tämän juomapullon? Poista heti käytöstä, tukehtumisvaara

Tukehtumisvaara! Älä anna tätä juomapulloa lapselle

Tukes ja Ruokavirasto tutkivat pulloista esimerkiksi se, liukeneeko niistä haitallisia aineita, onko niissä pieniä irtoavia tai sormiloukkuja aiheuttavia osia, ovatko kahvat ja kiinnittimet vaatimustenmukaisia ja onko niissä vaaraa aiheuttavia naruja tai silmukoita.

Mistään tutkituista juomapulloista ei siirtynyt juomiin haitallisia Bisfenoli A:ta. Yhdeksästä juomapullosta ei löytynyt myöskään mekaanisia puutteita.

Juomapullojen papereissa sen sijaan oli jonkin verran puutteita. Eniten puutteita oli tiedotteen mukaan rajoituksin sallittujen ainesosien ilmoittamisessa. Yhden pullon jäljitettävyyteen liittyvää toimitusasiakirjaa ei löytynyt myyjältä. Suurimmassa osassa jäljitettävyys voitiin todeta myös itse tuotteesta tai sen pakkausmerkinnöistä.

Toisin kuin joskus luullaan, viranomaiset eivät ennakkotarkasta Suomessa myytäviä tuotteita vaan niitä valvotaan pistokokein.

Juomapullon turvallisuuteen voi vaikuttaa myös itse, viranomaiset vinkkaavat tiedotteessa.

– Kuluneet ja pinnaltaan rikkinäiset pullot kannattaa hävittää ja korvata uudemmilla ja ehjillä pulloilla, sanoo ylitarkastaja Merja Virtanen Ruokavirastosta.

Hän muistuttaa myös noudattamaan juomapullojen pakkausmerkintöjä. Mikroaaltouunissa ei pidä käyttää muita kuin sinne soveltuvia pulloja.

– Ennen kuin annat juomapullon lapsen suuhun, kannattaa tarkistaa, ettei pullon korkin suukappale irtoa, neuvoo tiedotteessa puolestaan ylitarkastaja Anni Sulopuisto Tukesista.

Ostitko vauvalle tämän tuttiketjun? Poista käytöstä välittömästi, tukehtumisvaara

Vakava varoitus viranomaiselta: Jos ostit jonkun näistä eläinvalaisimista, lopeta käyttö välittömästi!