Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joukkoliikenteen matkustajamäärää saatetaan rajoittaa

Joukkoliikenteen matkustajamäärää saatetaan rajoittaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Rajoitukseen päädytään, jos muut toimenpiteet eivät sairaanhoitopiirin ilmoituksen mukaan riitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Jos rajoittamiseen päädytään, joukkoliikenteen kyytiin pääsee korkeintaan puolet normaalista matkustajamäärästä. Rajoitus koskisi yli 10 hengen liikennevälineitä.

– Matkustajamäärien rajoitus voidaan ottaa käyttöön vasta laissa asetettujen kriteereiden täyttyessä ja muiden rajoitusten ollessa niin täysimääräisesti käytössä, että matkustajamäärärajoitusta voidaan pitää välttämättömänä lisätoimena, sanoo tiedotteessa Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki toteaa.

Rajoittava päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin eikä se saa estää virkamiestä tai viranhaltijaa hoitamasta virkatehtäviään. Koululaisten ja autoa vailla olevien henkilöiden kulkemiseen sekä työmatkaliikenteeseen puuttuminen on ehdottomasti viimesijainen keino.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä rajoitettiin koronaviruksen vuoksi viimeksi viime keväänä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella sekä Varsinais-Suomessa.

Ennen matkustajamääriin puuttumista Traficom neuvottelee liikenteen toimijoiden kanssa siitä, millä toimilla koronaviruksen leviämistä voitaisiin estää.

– Talvilomaliikenteen osalta keskeisenä tavoitteenamme on varmistaa riittävistä toimenpiteistä huolehtiminen ja turvata jokaiselle mahdollisuus suunnitella oma liikkumisensa ennakoivasti, Saarimäki sanoo tiedotteessa.

Keskeisiä toimenpiteitä ovat liikenteen toimijoiden tartuntatautilain nojalla tekemät toimenpiteet kuten liikennevälineiden hygieniasta huolehtinen ja terveysturvallista matkustamista koskevan tiedon jakaminen.

Kuljetus- ja liikennepalvelun tarjoajien on huolehdittava siitä, että liikennevälineen matkustajien käyttöön tarkoitetut tilat ja pinnat puhdistetaan säännöllisesti ja puhdistamista tehostetaan sekä siitä, että muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä noudatetaan.

Lisäksi matkustajille on tarjottava tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annettava toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta, kasvosuojusten käyttämisestä ja muista vastaavista tartuntojen leviämistä estävistä käytänteistä.

Asemien, terminaalien ja muiden vastaavien sisätilojen ja rajattujen ulkotilojenhallinnasta vastaavien toimijoiden on yhdessä kuljetus- ja liikennepalvelun tarjoajien kanssa tehtävä järjestelyitä, jotka ehkäisevät koronaviruksen leviämistä. Näillä järjestelyillä ohjataan matkustajia liikennevälineeseen siirtymisessä ja sieltä poistumisessa.

Myös matkustajat itse voivat vaikuttaa terveysturvallisuuteen, Traficom muistuttaa.

On tärkeää käyttää tehokkaita maskeja sekä ylläpitää itse välimatkaa kanssamatkustajiin aina kun se on mahdollista.

Muokattu 12.1.2022 kello 14.57: Lisätty tieto, että joukkoliikenteen matkustajamäärää rajoitettiin viimeksi viime keväänä ja tieto, että rajoitukseen päädyttäisiin sairaanhoitopiirin ilmoituksen perusteella.