Koronakaranteeni voi jatkossa olla jopa vain viisi päivää, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee tänään uuden ohjeistuksen.
Karanteenin pituus on jatkossa 5–10 päivää.
– Tämä tarkoittaa sitä, että tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa määrittää myös lyhyemmän karanteeniajan, jos hän katsoo, että se on tilanteessa mahdollista, kertoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä.
Hän puhui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä THL:n torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.
Viiden päivän karanteenia voidaan Helven mukaan käyttää tilanteen mukaan.
Lisäksi THL on tekemässä tavallisille kansalaisille ohjeistusta.
Syynä karanteeniajan lyhentämiselle on Helven mukaan se, että omikron-tartunta etenee nopeammin kuin aiemmat muunnokset.
– Omikron-variantti on ilmeisesti korvannut deltan täysin, Helve kertoi.
Tällä hetkellä tartuntoja on enemmän kuin koskaan epidemian aikana.
Kuviot tartunnoista poikkeavat nyt totutusta, sillä rokottamattomien ja rokotetuiden käyrät kulkevat nyt samassa tahdissa. Ero näkyy kuitenkin edelleen sairaalahoitoa tarvitsevien käyrissä.
– Epidemian eteneminen näkyy nyt myös rokotetuissa. Vaikeiden tapausten osuus ei ole kasvanut samassa suhteessa eli rokotukset suojaavat hyvin, Helve sanoi.
Erikoissairaanhoidon vuodehoidossa on tuoreimman tiedon mukaan 311 potilasta, perusterveydenhuollossa 330. Tehohoidossa puolestaan on 59 koronapositiivista.
– Erikoissairaanhoidon vuodehoidon kuormitus on kasvanut selvästi, mutta tehohoidon kuormitus ei ole vastaavasti noussut. Tämä kertoo siitä, että rokotettujen tapaukset eivät johda samalla lailla tehohoitoon kuin rokottamattomien, Helve sanoi.
Hänen mukaansa asiaan vaikuttaa myös se, että omikron vaikuttaa aiheuttavan vähemmän vakavaa sairautta. Hän korosti kuitenkin, että tämä pätee etenkin rokotettuja, mutta että tauti ei välttämättä ole riskiryhmäläisille muita muunnoksia lievempi.
Tiedot omikronin lievemmästä taudinkuvasta ovat vielä hyvin alustavia, sanoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.
Erikoissairaanhoidon koronapotilaista noin 20–25 prosenttia on tullut sairaalaan pääasiallisesti jonkun muun syyn kuin koronan takia, kertoi Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.. Nämä tilastoituvat koronapotilaiksi, koska heidät pitää eristää.
– Tehollakin noin 15 prosenttia on tehohoidon tarpeessa muusta syystä kuin koronatartunnan takia.
Koronapotilaat ovat sairaalassa yhä useammin melko lyhyen ajan.
– Rehellisyyden nimissä on sanottava, että suuren tartuntamäärän vaikutusta tehohoidon tarpeeseen ei ole vielä kokonaan nähty, Voipio-Pulkki sanoi..
Hän arvioi, että epidemia-aallon huippua ei ole vielä nähty.
Päivitetty 13.1.2022 kello 10.54: Lisätty tieto, että omikron-tartunta etenee nopeammin kuin aiemmat muunnokset sekä että omikron ilmeisesti aiheuttaa vähemmän vakavaa tautia.