5
Akseli Pajala, 17, ottaa suksia huoltoon perheensä rivitalon pihalla sijaitsevassa vajassa Kuusisaaressa. – Aloin muutama vuosi sitten miettiä, että miksi en käyttäisi tätä taitoa, joka minulla on, sanoo entinen SM-tason alppihiihtäjä. Sanna Jompero-Lahokoski
Kuusisaarelaisen rivitalon pihavajassa Kuusiniementiellä toimii jotain sellaista, mitä pihavajoissa ei yleensä ole. Akseli Pajala, 17, perusti kaksi vuotta sitten siihen oman suksihuoltamon.
– Tämä oli oikeastaan isän ja minun yhteisidea. Ajattelin, että voisin saada vähän taskurahaa. Tänä vuonna tahti on ollut samanlaista kuin viime vuonna. Kiireisimmät viikot ovat vielä edessä, Pajala ennustaa ja kertoo huoltaneensa viime vuonna noin sata suksiparia.
Eniten huoltoon tuodaan laskettelusuksia.
Ajatus suksipajan perustamisesta ei ollut aivan tuulesta temmattu. Pajala harrasti reilut kahdeksan vuotta alppihiihtoa SM-tasolla ja voiteli itse vuosia kisaleireillä omia suksiaan.
– Aloin miettiä, että kun minulla on tämä taito, niin miksi en käyttäisi sitä hyödyksi? Harvalla sitä on, vaikka ei tämä mitään erityistä ole silloin kun sen osaa, toteaa Mäkelänrinteen lukion yleislinjalla opiskeleva Pajala vaatimattomasti.
Oma kilpaurheilu-ura päättyi reilu vuosi sitten. Lukion alkaessa Pajalan oli valittava aikaa vievän kilpaurheilun ja opiskeluiden välillä.
– Laji vie niin paljon aikaa, että oli pakko valita. Päätin keskittyä kouluun. Lukion jälkeen aion pyrkiä lääkikseen.
Lopettamispäätöksestä huolimatta alppihiihto on edelleen jäänyt rakkaaksi harrastukseksi ennen viime hiihtolomalla tapahtunutta onnettomuutta. Sen seurauksena jalka leikattiin kaksi kertaa.
– Kuntoutuminen vie aikaa, mutta olen päättänyt, että pääsiäisenä olen kunnossa ja pääsen mäkeen.
Vaja sijaitsee rivitalon pihassa, joten työpaikalle on koulun jälkeen ja viikonloppuisin lyhyt matka. Sanna Jompero-Lahokoski
Asiakkaita rivitalon pihavarastossa on riittänyt. Iltaisin ja viikonloppuisin suksihuoltoa tekevä Pajala sanoo, että reilu puolet asiakkaista on tuttuja, loput eri Facebook-sivuilta palvelun löytäneitä, sillä muun muassa omat vanhemmat ovat jakaneet tietoa pajasta erilaisilla sivustoilla.
– Teen töitä mitä opiskeluiltani pystyn, mutta kuitenkin joustavalla aikataululla. Asiakkaiden määrä vaihtelee. Viime vuonna ennen hiihtolomia tein töitä kuusi päivää viikossa.
Holtoon tuodaan laskettelu-, mutta myös hiihtosuksia.
Pajala kehottaa käyttämään sukset huollossa jokaisen laskettelureissun tai 3–4 laskettelukerran välein.
Huonokuntoisen suksen pohjan tunnistaa vaaleasta väristä. Silloin pinta on jo kuiva.
– Ero hoitamattomiin suksiin on aivan jäätävä. Pohja vaikuttaa luistoon ja kantti pitoon. Murtsikat ovat usein paremmassa kunnossa kuin alppisukset.
Vajan seinillä on lukuisa hyllyjä, joissa on huoltamiseen tarvittavia välineitä, kuten perussuksivoiteita, pohjan putsausneste, harja, viila, kanttiviila, kanttikulma, sikli, timantti, roto ja voitelurauta.
Erona moneen muuhun suksihuoltamoon on, että Pajalan käsittelyssä sukset huolletaan käsin, ei koneellisesti.
– Väitän, että saan huollettua ne melkein paremminkin kuin koneella.
Alppisuksien tai lumilaudan perushuolto maksaa 35 euroa ja murtomaasuksien pohjavoitelu sekä kelin mukainen luistovoitelu 25 euroa. Huollon aikana suksien pohjat puhdistetaan, voidellaan, siteet tarvittaessa säädetään ja laskettelusuksien kantit teroitetaan sekä hiotaan.
Yhteydenotot sähköpostilla tai puhelimitse: pajaski2020(at)gmail.com tai 040 964 3943.