Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Muistan yhden tapauksen, jossa henkilö piti hakea pois nostolavalla" – Palomieheksi pyrkivällä ei saa olla työhön vaikuttavia fobioita: näin niitä testataan valintakokeessa

Helsinkiin etsitään uusia palomies–ensihoitajia, jotka pelastuskoulun käytyään työllistyvät vakituisiksi Helsingin pelastuslaitokselle. Pelastuskoulun haku on käynnissä 4. helmikuuta saakka.

Pelastuskoulun johtaja Jari Lempinen kertoo Helsingin Uutisille, että ensi syksynä aloittavalle kurssille on tavoitteena valita 18 opiskelijaa, kun yleensä paikkoja on 15–16.

– Pelastajien puute on suuri, ja uusia pelastusasemia ollaan perustamassa Helsinkiin, Lempinen toteaa.

Pääsyvaatimuksena on lukio tai muu toisen asteen koulutus sekä armeijan tai siviilipalveluksen suorittaminen tai vapautus palvelusta. Yläikäraja on 34 vuotta.

Pelastuskoulun pääsykokeisiin uskaltautuu vain muutama nainen vuosittain – tässä testissä he yleensä reputtavat

Valintakokeet järjestetään keskuspelastusasemalla Kalliossa, itse koulu on Jätkäsaaressa.

Kokeissa testataan muun muassa fyysistä suorituskykyä ja psyykkistä soveltuvuutta sekä sitä, että työhön vaikuttavia fobioita ei ole. Kokelaat esimerkiksi kiipeävät ulkotikkaita pelastusaseman tornin puoliväliin sekä ryömivät ahtaaseen pimeään putkeen.

Korkean tai ahtaan paikan kammo on Lempisen kokemuksen mukaan tuskin koskaan syynä testien reputtamiseen.

– Muistan vuosien varrelta yhden tapauksen, jossa henkilö lamaantui niin, että hänet piti hakea pois tikkailta nostolavalla.

Lempisen mukaan myöskään putkitehtävä ei yleensä aiheuta ahdistusta. Sen sijaan uimataidon keskimääräinen heikkeneminen näkyy pääsykokeissa.

– Viime hakukerralla toistakymmentä putosi uinnissa, koska 200 metrin uinti 4 minuuttiin 45 sekuntiin ei ole helppo tehtävä, jos uimataito ei ole vahva.

Selkäuinti on testissä kielletty.

– Cooperin testi voi olla myös vaikea, ellei ole yhtään käynyt juoksemassa, mutta suurin osa kyllä on.

Entäpä palkkaus? Pelastajan peruspalkka Helsingissä on vähän yli 2 100 euroa kuussa, tosin summaa kasvattaa kiinteä kuukausittainen haittatyölisä, joka on 41 prosenttia peruspalkan päälle. Haittalisällä korvataan sitä, että työvuoroja on kellon ympäri oli arki tai pyhä.

Lempinen toteaa, että palkka on yksi työn motivaatiotekijöistä, mutta Helsingissä se on pienempi kuin muilla Uudenmaan pelastuslaitoksilla.

– Esimerkiksi Espoossa se on muutama sata euroa enemmän.

Samaan aikaan asumiskustannukset ovat Helsingissä maan kalleimpia ja pelastajien tehtävämäärät suurempia kuin muualla.

Helsingissä pelastajat toimivat sekä pelastus- että ensihoitoyksiköissä.

Laulava palomies Jontte Valosaari rakentaa nyt ekotaloa metsämaisemiin – "En lähtisi täältä edes kauppaan, ellei ole pakko"

Helsingin pelastustoimi ottaa käyttöön ketterät iskujoukot – yhden yksikön hinta jopa 1,15 miljoonaa euroa

"Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki

Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45

Pelastuslaitoksen pomoksi valittiin mies, joka tuntee maanalaisen Helsingin ja tunnelit

Palomies vai pelastaja? – Helsingin Uutisiin kirjoittanut palomies: Ammattinimikkeen sijaan olisi tärkeämpää pohtia palkkaa