Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varoitus jalankulkijoille! Lumi peittää nyt jään – 7 vinkkiä liukastumisen välttämiseen

Nyt eletään liukkaan kelin aikaa, jolloin jalankulkijoille sattuu eniten kaatumisia ja liukastumisia. Liukastumisista aiheutuvia tapaturmia on helppo estää omalla toiminnallaan ja valinnoillaan, muistuttaa tiedotteessaan Liikenneturva.

Ilmatieteen laitos varoittaa juuri nyt erittäin liukkaista jalkakäytävistä. Jään päälle on satanut ohut lumipeite, joten liukastumisriski on huomattava. Varoitus on voimassa tänään muun muassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla.

Talvisin tapahtuvat kaatumiset ovat Liikenneturvan tiedotteen mukaan useimmiten liukastumisia, joissa yleisiä ovat sekä ala- että yläraajojen vammat. Liukastumisia sattuu erityisesti, kun vuorokauden keskilämpötilat ovat nollan ympärillä. Silloin lumi sulaa vedeksi ja pakkasen myötä vesi jäätyy.

Koronan aikana osa on vähentänyt liikkumistaan. Vähäinen liikunta puolestaan vaikeuttaa tasapainon ylläpitämistä äkillisissä ja nopeutta vaativissa tilanteissa.

Liikenneturvan tiedotteen mukaan, mitä vanhempi liikkuja, sitä enemmän liikunnan puute on vaikuttanut lihasten ja luuston kuntoon sekä reaktiokykyyn. Liukkailla pystyssä pysyminen edellyttää nopeaa asennon korjaamista. Yksi riski on myös väsymys. Väsyneenä tarkkaavaisuus heikkenee ja silloin herkemmin liukastuu.

Liikenneturva opastaa, että vaaratilanteiden ennakointi on tehokas tapa ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia.

Työterveyslaitoksen työfysioterapeutti Mari-Anne Wallius muistuttaa, että esimerkiksi työmatkalla erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan kodin ja työpaikan parkkialueilla liikuttaessa.

Liikkumiseen on myös ensisijaisen tärkeää valita oikeanlaiset kengät tai liukuesteet.

– Talviajan kenkiin tulisi paneutua samalla innolla kuin auton talvirenkaiden valintaan. Pitäväpohjaiset kengät, irrotettavat liukuesteet, nasta- tai kitkakengät. Jokaisen tarpeisiin löytyy varmasti sopiva vaihtoehto, vakuuttaa tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Työmatkoilla jalan ja polkupyörällä sattuneista kaatumisista aiheutuneet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaukset ovat vuositasolla noin 50 miljoonaa euroa.

– Merkittävä osa työmatkatapaturmista jalan tai pyörällä johtaa pitkiin työkyvyttömyysjaksoihin, kertoo tiedotteessa Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho.

Liikenneturva muistuttaa, että liukas keli on myös haaste terveydenhuollolle erityisesti nyt, kun korona kuormittaa terveydenhuoltoa äärimmilleen.