"Parantaa koiran ongelmanratkaisukykyä ja nokkeluutta" – Lemmikkien älylelut ovat yhä suositumpia

Ilmiö: Koiria on yhä enemmän, ja nyt niille etsitään kaupasta virikkeitä.

Koronapandemian aikana moneen kotiin on tullut uusi nelijalkainen perheenjäsen. Lemmikkien suosio näkyy eläintarvikeliikkeissä. Asiakasmäärät ovat kasvaneet, ja lemmikeille hankitaan myös muuta kuin ruokaa ja perustarvikkeita.

– Koirabuumin myötä erilaiset koiran kouluttamiseen ja koiran kanssa tekemiseen liittyvät tuotteet ovat yhä suositumpia, Faunattaressa työskentelevä Despina Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan tämän hetken hittituotteita ovat naksuttimet, koulutusherkut, koirapillit ja erilaiset aktivointilelut.

Näin Offa, 4, ja Funi, 2, reagoivat tonttulakkiin – kissojen ja koirien jouluasut yhä isompi bisnes: "Koko perhe voi pukeutua lemmikin kanssa samanlaisiin vaatteisiin"

Peten Koiratarvikkeen markkinointipäällikkö Nea Hanén kertoo, että viime vuosina koirille virikkeitä tarjoavista leluista suosiotaan ovat kasvattaneet aktivointi- ja nuolumatot.

– Nuolumattoon levitetty ruoka hidastaa lemmikin syömistä ja tarjoaa rauhoittavaa tekemistä. Aktivointimatto tarjoaa mukavaa puuhaa nenälle ja älynystyröille. Koira saa etsiä mattoon piilotettuja makupaloja tai kuivanappuloita.

Onko koirasi nimi tällä listalla? – Suosituin pitää pintansa

Kilpeläinen pohtii koirien aktivointipelien ja -lelujen suosion salaisuuden piilevän siinä, että niiden avulla on helppoa tyydyttää koiran aktivointitarpeita.

– Koiran kanssa lenkkeily ja liikkuminen tehoaa koiran fyysisen energian purkamiseen, mutta se ei yksinään riitä. Koira tarvitsee tasapainoisesti fyysistä ja älyllistä aktivointia sekä niiden vastapainoksi tarpeeksi lepoa.

Roope ei ole vanhentunut 50 vuodessa päivääkään – Sirpa Asko-Seljavaaran lemmikin todellinen ikä on mysteeri: "Se pelkää miehiä, joten ehkä se muistaa vangitsemisensa hetken"

Aktivointilelujen suosio on huomattu myös Musti ja Mirri -ketjussa. Tuotetarvikeryhmistä vastaava Milla Alenius muistuttaa, että erilaisten tehtävien ratkaiseminen itse, ilman apua, rohkaisee arempaakin lemmikkiä jokapäiväisessä elämässä.

– Sen lisäksi aktivointilelut stimuloivat lemmikin aivoja ruokailun ja leikin aikana. Se pitää yllä vireyttä ja piristää. Sen lisäksi virikkeet saavat innokkaimmankin koiran purkamaan energiaansa oikeisiin, sallittuihin asioihin, Alenius sanoo.

Helsingin seudun kennelpiirin tottelevaisuusjaostoa johtavan Pirkko Bellaouin mielestä koirien aktivointipelit ja -lelut ovat tarpeellisia.

– ’Älylelut’ tarjoavat koiralle mahdollisuuden toimia lajinomaisesti. Koira saa käyttää hoksottimiaan ja nenäänsä. Pelatessaan koira joutuu miettimään ja sen ongelmanratkaisukyky ja nokkeluus parantuvat.

Tässä on 1 800 euron kasvomaski: Pieni Hertta-koira alkoi oksennella rajusti ja vasta röntgen-kuva paljasti syyn – "Uskoisin, että tapauksia on pk-seudulla kymmeniä"

Bellaoui tietää aktivointipelien ”koukuttavan” myös koirien omistajia.

– Helposti tulee ostaneeksi uuden pelin, kun vanha alkaa olla koiralle liian helppo. Onneksi pelejä ja leluja on hyvin eritasoisia.

Älypelien ideana on Bellaouin mielestä se, että niitä ”pelataan” yhdessä. Koiraa ohjataan ja kiitetään tehtävän ratkaisemisesta.

– Koiraa ei saa jättää yksin pelaamaan. Yhdessä tekeminen kehittää koiran ja ohjaajan suhdetta, Bellaoui sanoo.

Koiran ääniherkkyys voi olla perua pentuajoilta – sadat lemmikit pakenevat taas pauketta hotelliin: "Pelko ei lähde pakottamalla"

Aktivointi

Lelu pahvirullasta

Outi Heikkilä-Toni Helsingin seudun kennelpiiristä vinkkaa, että aktivointileluja voi tehdä myös itse.

Naruista voi solmia maton, jonka solmujen väleihin laitetaan pieniä herkkupaloja etsittäväksi. Myös rapisevasta muovipullosta pyörittämällä ulos saatavat herkkupalat kiinnostavat ainakin ruoalle persoja koiria.

– Helpoiten koiralle saa aktivointilelun tyhjästä wc-paperirullasta. Rullan sisään laitetaan nami, ja rullan päät taitellaan kiinni, Heikkilä-Toni toteaa.

Koiran taitojen karttuessa namipiilopaketeista voi tehdä vaikeampia.

– Sisälle tai ulos voi myös rakentaa tehtäväradan. Radan varrella on erilaisia purkkeja ja kartioita, joiden alla on nameja piilossa.

Koiralle voi myös vetää sisätiloihin tai ulos herkun avulla jäljen, jonka päästä löytyy namipalkkio. Namijäljen seuraamisen oppiminen ei välttämättä käy kädenkäänteessä, ja siksi se tarjoaa hyvää työtä koiran aivoille.

Koiraryhmässä varoitetaan epäilyttävistä nakinpaloista ja sovitaan treffejä – "Yllätyin yhteydenottojen määrästä"

Ikkunat pimeiksi, pehmusteet jalkoihin ja Suomi Pop soimaan – Näin sujuu vuoden viimeinen päivä Tuomarinkylässä  

Helsingin käyttämä katusuola tutkittiin: koirien tassukipujen syy ei selvinnyt – "Mahdollisesti yhteisvaikutus"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut