Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 200 000 opiskelijaa ei ole vielä hoitanut lakisääteistä maksua – Pitää maksaa oma-aloitteisesti

Korkeakouluopiskelijoiden pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle ilman, että siitä tulee heille erillistä laskua. Se on maksamatta vielä noin 210 000 opiskelijalla. Kevätlukukauden maksu pitää maksaa tammikuun loppuun mennessä, kertoo Kela tiedotteessaan.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle oma-aloitteisesti OmaKelassa. Tähän mennessä maksun on suorittanut noin 50 000 opiskelijaa eli vain joka viides.

Kela kertoo, että se lähetti viime viikolla kirjeen niille opiskelijoille, jotka ovat sen tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä oleviksi kevätlukukaudelle 2022, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua.

Tiedotteen mukaan opiskelija ei välttämättä saa Kelan kirjettä, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi vasta tammikuussa. Halutessaan kirjeen voi lukea OmaKelassa.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on tänä vuonna 35,80 euroa lukukaudessa. Jos opiskelija ei maksa maksua viimeistään tammikuun viimeinen päivä, Kela muistuttaa maksusta ja perii viiden euron kiinteän viivästymismaksun.

Jos opiskelija ei hoida maksua tämän jälkeenkään, Kela voi vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, se siirretään lain perusteella ulosottoon.

Tiedotteen mukaan valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 prosenttia, ja opiskelijoilta kerättävällä maksulla rahoitetaan loput.