Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Enemmistön mielestä terveydenhuolto toimii huonosti – "Lääkärikäynnit jakautuvat Suomessa tuloryhmien välillä yhtä eriarvoisesti kuin Yhdysvalloissa"

Suomalaisista 51 prosenttia arvioi lääkäriin pääsyn nopeuden kuntien terveyskeskuksissa huonoksi.

Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n kyselystä.

37 prosenttia on sitä mieltä, että lääkäriin pääsyn nopeus kuntien terveyskeskuksissa on hyvä, EVA tiedottaa.

Enemmistö suomalaisista katsoo terveydenhuollon toimivan huonosti Suomessa.

Tämä selviää EVA:n mukaan kyselyn kokonaisuutta tarkasteltaessa.

Tyytymättömyyttä on muun muassa terveysongelmien ennaltaehkäisyyn, leikkausten jonotusaikoihin ja asiakkaiden kuunteluun.

Sote-uudistus ei ongelmia korjaa.

Sami Metelinen

Lisäksi EVA tiedottaa arvo- ja asennetutkimuksensa perusteella vastaajien enemmistön olevan tyytyväisiä vain terveyspalveluiden läheisyyteen.

Heikoimmat arviot terveydenhuollolle antavat ihmiset, jotka eivät koe itseään terveiksi.

Itsensä hyvin terveiksi kokevista puolet pitää terveydenhuoltoa tasa-arvoisena, mutta henkilöistä, jotka eivät koe itseään lainkaan terveiksi, näkemykseen yhtyy vain viidesosa ja jopa kolme neljästä heistä pitää järjestelmää epätasa-arvoisena, EVA tiedottaa.

– Synkkä kokemus terveydenhuollon tasa-arvosta saa tukea myös OECD:n tutkimuksesta, jonka mukaan tarvevakioidut lääkärikäynnit jakautuvat Suomessa tuloryhmien välillä yhtä eriarvoisesti kuin Yhdysvalloissa, EVA:n toimituspäällikkö Sami Metelinen sanoo.

– Sote-uudistus ei ongelmia korjaa, koska siitä puuttuu palveluiden valinnanvapaus, joka parantaisi perusterveydenhuollon heikkoa saatavuutta, Sami Metelinen kertoo EVA:n tiedotteessa.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin.

Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla.