Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruuhkia ja potilaskatoa Kannelmäen ulkoistetulla terveysasemalla – 500 potilasta vaihtanut terveysasemaa

Terveyspalvelut: Kannelmäen terveysasema on saanut palautetta ruuhkaisuudestaan.

Lokakuun alussa toimintansa uusissa tiloissa ja uudella toimintamallilla aloittanut Kannelmäen terveysasema on ajoittain ruuhkautunut. Terveysasema on saanut palautetta asiasta. Myös jonotusajat ovat venyneet.

Ruuhkautuminen johtuu terveys - ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen mukaan muun muassa hoitohenkilökunnan sairastumisista.

– Lääkäreillä on ollut paljon poissaoloja. Myös sote-henkilöstö sairastaa nyt. Jonotusaika terveysasemalla on ajoittain venynyt yli kahteen tuntiin. Se vaikuttaa asiakaskokemukseen.

Turpeinen toteaa, että jonotilannetta mittaavat T3-ajat ovat kuitenkin pysyneet maltillisina.

– Marraskuussa se oli seitsemän ja joulukuussa kymmenen vuorokautta, että ihan hyvä. Alkuvuodesta terveysasemalla on aloittanut kaksi uutta lääkäriä, joten tilanne varmasti kohenee pian.

Kannelmäessä kokeillaan muita Helsingin terveysasemia systemaattisemmin nyt etähoitoa. Se tarkoittaa, että potilas pyritään hoitamaan ensikontaktissa ja etänä mahdollisimman pitkälle.

– Toimintamallissa valtaosa potilaista hoidetaan etänä. Lääkäri on tarvittaessa mukana hoidossa, Turpeinen sanoo.

Potilas on mallin mukaan ensisijaisesti puhelimitse tai Maisan kautta yhteydessä terveydenhoitajaan, joka konsultoi lääkäriä tarvittaessa. Osa asiakkaista on toivonut fyysistä kontaktia lääkärin kanssa. Turpeisen mukaan moni asia voidaan hoitaa etänä, mutta ei kaikkia.

– Esimerkiksi silloin kun tarvitaan fyysistä tutkimusta, niin silloin ei tietenkään, mutta paljon pystytään hoitamaan puhelimessa.

Helsingin Uutisten saaman lukijan yhteydenoton mukaan syksyn jälkeen terveysasemalla on käynyt potilaskato. Moni on vaihtanut terveysasemaa muun muassa Malminkartanoon. Turpeinen tutkii tilastoja.

– Syksyn jälkeen 500 ihmistä on siirtynyt pois Kannelmäestä. Lukuna se kuulostaa paljolta, mutta Helsingissähän ihmiset vaihtavat terveysasemaa koko ajan. Tästä on tarkoitus tehdä kevään aikana vielä tarkempaa selvitystä.

Entä mitä sanovat kannelmäkeläiset? Terveysaseman ohi kävelevät Timo ja Raija Rahja eivät ole vielä käyneet uudella terveysasemalla, mutta herra kertoo viime vuoden lopussa saaneensa palvelua kerran etänä.

– Asia hoitui hyvin puhelimessa. Vielä emme ole käyneet, mutta pitäisi käydä, Timo Rahja toteaa verenpaineistaan.

Kokonaisen terveysaseman ulkoistaminen ei pariskunnan mielestä kuulosta hyvältä ajatukselta eikä ilmiön toivoisi yleistyvän.

– Emme erityisesti pidä ajatuksesta, että asemia ulkoistetaan, Raija Rahja sanoo.

Yksi asia saa pariskunnalta erityistä kiitosta.

– Sijainti on paljon parempi kuin aikaisemmin, ainakin meille. On hyvä, että se on tässä Kaaren vieressä rouva jatkaa.

Rahjojen jatkettua matkaa tien toisella puolella sijaitsevaan kauppakeskukseen kannelmäkeläinen Helena, 73, ilmestyy terveysaseman ovelle.

– Heti alkuun tuntui, ettei oikein mikään toimi. Varsinkaan soittaminen. Eivät soittaneet takaisin. Nyt en osaa sanoa hyvää enkä pahaa.

Helena sanoo saaneensa lopulta palvelua käveltyään terveysasemalle sisälle.

– Sitten alkoi toimia. Nyt palvelu on ollut oikein ystävällistä.

Lue: Kannelmäen terveysasema uusiin tiloihin – Ruoholahteen tulossa uusi terveysasema: "Tämä on siis extraa"

Lue myös: Terveysaseman ulkoistusta vastustetaan tiukasti Kannelmäessä – palveluiden tuleva paikka vielä kysymysmerkki

Kannelmäen terveysasema on Helsingissä poikkeus. Kyseessä on kaupungin pilottikohde ja toinen kokonaan ulkoistettu terveysasema. Toimintaa Kannelmäessä pyörittää yksityinen Terveystalo. Ruoholahden terveysasema avattiin Kannelmäen kanssa samaan aikaan. Sen toiminnasta vastaa Mehiläinen.

Kaupungin on tarkoitus kerätä Kannelmäen käytänteistä parhaimmat ja ottaa ne käyttöön myös Helsingin muilla terveysasemilla.

– Fysioterapeutti on koettu erittäin tärkeänä osana tiimiä. Etenkin fysioterapeutin roolia voisi entisestään vahvistaa muillakin terveysasemilla. Myös digitaalisia ratkaisuja on tarkoitus hyödyntää ja kehittää yhdessä Terveystalon kanssa, Turpeinen jatkaa.