Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Monella on vääristynyt illuusio hyvästä elämästä, mitä somen kiiltokuvaposeeraukset entisestään ovat lisänneet" – Helsingissä alkaa uusi palvelu 16–29-vuotiaille, jonne voi tulla nimettömänä

Nuoret: Itäkeskuksessa aloitetaan uusi palvelumuoto, joka tukee nuoria aikuisia. Koronaepidemia on lisännyt nuorten yksinäisyyttä.

Matteuksenkirkon Varustamolla alkaa ensi maanantaina kokonaan uusi palvelu, joka on tarkoitettu 16–29-vuotiaiden nuorten mielen hyvinvoinnin tueksi.

Seurakuntien järjestämässä walk-in-terapiassa on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista päästä ammattilaisen juttusille ilman ajanvarausta ja lähetettä. Terapiaan voi tulla myös nimettömänä.

Tarvetta tällaiselle ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan perustuvalle menetelmälle on seurakunnan mukaan Itä-Helsingissäkin paljon.

– Nuorilla ja nuorilla aikuisilla on hyvin monenlaisia ongelmia, joita tämä terapiamuoto voi toivottavasti vähentää, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja ja psykoterapeutti Henna-Mari Kettusaari.

Walk-in on kertaluontoinen palvelu, jonka tarkoituksena on sysätä nuorta eteenpäin ja auttaa tätä jaksamaan arjen keskellä.

– Nuorten aikuisten yksinäisyyden tunne on korona-aikana selvästi lisääntynyt. Pahimmillaan se voi olla hyvin musertava tunne, joka johtaa näköalattomuuteen, Kettusaari luonnehtii.

– Moni miettii kuumeisesti, löytääkö itselleen ystäviä tai opiskelupaikan.

Nuoret oirehtivat ongelmistaan myös itsetuhoisuuden ja syömishäiriöiden kautta.

– Monella nuorella on vääristynyt illuusio hyvästä elämästä. Tätä harhakuvaa etenkin somen kiiltokuvaposeeraukset ovat entisestäänkin lisänneet, Kettusaari pohtii.

Seksuaalisuuteen liittyvät asiat koetaan edelleen hankalina.

– Varsinkin sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on nyt ulostuloista huolimatta haasteita. Mutta hyvää on tietenkin se, että näihin vähemmistöihin kuuluvat integroituvat entistä paremmin yhteiskuntaan.

Positiivista kehitystä on tapahtunut myös sen suhteen, että psykiatrit kirjoittavat nyt Kela-korvattavia lähetteitä aiempaa matalammalla kynnyksellä.

– Sen sijaan pari- ja perheterapiaan on edelleen vaikeampaa saada lähetettä, Kettusaari kertoo.

Walk-in-terapiaa tarjotaan Matteuksenkirkon Varustamolla maanantai-iltapäivisin kello 12–16.