Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:ltä varoitus: Raskaus altistaa vakavalle koronalle – Tauti lisää näitä riskejä

Raskaana olevat on lisätty vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekemästään lisäyksestä listaukseen.

THL on tehnyt listauksen Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR) kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon.

Tiedotteessa kerrotaan, että tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle ja syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen ja vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat THL:n mukaan koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronaan sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös raskausmyrkytyksen riskiä.

– Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Koronan saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on tiedotteen mukaan hieman suurentunut kohtukuoleman riski. Raskauden aikaisen koronan on todettu lisäävän myös vastasyntyneen riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon.

– Kuukauden sisään äidin koronainfektiosta syntyneillä lapsilla on kohonnut kuolleisuus ensimmäisen elinviikon aikana verrattuna rokotettujen äitien lasten kuolleisuuteen, Nohynek sanoo.

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Rokotukset voi ottaa missä tahansa raskauden vaiheessa. Tiedotteen mukaan raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää rokotuksen vuoksi.

Tutkimustieto raskaana olevien rokottamisen turvallisuudesta ja koronarokotteiden vaikuttavuudesta lisääntyy koko ajan. Jo julkaistut tutkimukset rokotteen laajasta käytöstä raskaana olevilla eri maissa eivät anna Nohynekin mukaan viitteitä erityisistä raskaana olevaa tai kehittyvää sikiötä koskevista turvallisuushuolista.