Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronan jälkitaudit lisääntyneet – Tämä on nyt tautitilanne Hus-alueella

Husin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että koronan korkeat tartuntamäärät tulevat jatkumaan. Hän kuitenkin toteaa, että tulevaa on vaikea ennustaa.

Järvinen kertoi koronatilanteesta Husin tiedotustilaisuudessa.

– Hus alueella on ollut noin 30 000 varmistettua tartuntaa nyt viikoittain. Noin 5–10 prosenttia viikkotasolla saa tartunnan, joten huippu voi olla jo lähellä Hus-alueella.

Järvisen mukaan rokotteet antavat suojaa noin 50 prosenttia ja suoja hiipuu, kun rokotuksesta kuluu aikaa.

– Tautia tulee esiintymään koko kevään. Koska useammat ovat saaneet kolmannen rokotuksen ja osa on jo sairastanut koronan, sairaalapotilaita tulee olemaan vähemmän kuin nyt. Koronapotilaille on silti varattava paikkoja koko kevään ajan. Määrää ei voi kuitenkaan ennakoida.

Järvinen painottaa, ettei rokotus estä koronaa mutta se estää vaikean taudin.

– Rokotuksella ei tulla täysin poistamaan tautia.

Husin Vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi muistuttaa, että nyt on viimeinen hetki mennä hakemaan rokotus.

– Kaikilla rokotuksilla on vaikutusta. Suojaatte niillä itseänne ja muita. Jos flussaoireita, pysytte kotona ja teette testin. Jos liikutte ihmisten ilmoilla, käytätte maskia.

Mäkijärven mukaan valmiuslaille ei ole nyt tarvetta, mutta pääkaupunkiseudulla on syytä jatkaa rajoituksia.

Koronanyrkki: Rajoituksille jatkoa pääkaupunkiseudulla

Husin alueella testeissä käyneistä positiivisten osuus on nyt noussut. Se tulos on Järvinen mukaan lähes puolella. Hän sanoo, että koska testaukriteerejä on muutettu, on testauksen viive lyhentynyt.

– Sairaalassa on koronapotilaita vuodeosastoilla 97 ja teholla 26. Koronapotilaiden käytössä on noin kolmannes tehohoidon paikoista. Päivystyspoliklinikoilla heitä on jatkuvasti.

Vaikka tautia esiintyy nyt enemmän kuin aikaisemmin, ei hoidettavien määrä ole noussut samassa suhteessa.Teholla heitä on ollut vähemmän kuin ennen.

Järvinen huomauttaa, että terveyskussairaaloissa määrä on kasvanut. Tämä vaikuttaa siihen, että potilaat eivät pääse niihin jatkohoitoon.

Järvinen muistuttaa, että sairaalaan joutuu potilaita jonkun muun syyn kuten esimerkiksi äkillisen vatsakivun vuoksi. Heiltä voidaan saada koronapositiivinen tulos.

– Nyt heidän osuutensa on koronapotilaista on 20–30 prosenttia. Heidän osuutensa tullee lisääntymään huomattavasti, Järvinen arvioi.

Koronapotilailla on viime aikoina ilmennyt jälkitauteja kuten keuhkokuumetta enemmän kuin ollut enemmän. Järvisen mukaan korona iskee juuri keuhkoihin. Sen vuoksi on yllättävää, ettei jälkitauteja ole aiemmin juurikaan ollut. Asia näyttänee liittyvä omikroniin.

Sairaalaan joutuneista potilaista suurempi osa on koko ajan ollut miehiä. Tämä on korostunut erityisesti teholla. Syytä tähän ei osata kertoa. Yksi selitys voi olla se, että miehillä on enemmän muita sairauksia.

Rokotustilanne on hieman heikompi Hus-alueella kuin muualla Suomessa. Järvisen mukaan se selittynee väestön monimuotoisuudella. Rokotuskattavuus on alempi muun kielisissä ja maahanmuuttajilla.

– Kaikkiaan meidä alueella noin 20–40-vuotiaiden rokotuskattavuus alempi kuin muualla Suomessa. Tämä voi selittyä sillä, että avoimet rokotuspisteet ovat avautuneet myöhemmin ja lisäksi taudin sairastuneita on täällä enemmän kuin muualla. Koronan sairastaneita ei rokoteta heti taudin jälkeen vaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua, Järvinen perustee.

Näin pian koronan sairastanut voi saada rokotuksen – Tauti vastaa yhtä annosta

THL lyhentää karanteenia, lääkäri päättää – Omikron on jo syrjäyttänyt deltan

Koronarokotus tehoaa omikron-aikana entistä huonommin, mutta auttaako kolmannen annoksen ottaminen ollenkaan? – Tällaisia ovat tuoreet tutkimustulokset

Hallitus on edelleen lisäämässä koronapassin käyttöä – Rajoitusten purkamiselle on annettu mahdollinen ajankohta