Seikkailiko Helsingin liikenteen sykkeessä poro vai metsäpeura? – Nyt tiedetään, mikä orpo vasa on

Pari viikkoa sitten Helsingissä kiinni otettu eläin on nyt varmistunut metsäpeuraksi. Kun yksikseen poukkoillutta eläintä yritettiin löytää, sen arveltiin voivan olla poro.

Korkeasaaren tiedotteessa kerrotaan nyt, että peuranvasa on dna-testin perusteella metsäpeura eli Rangifer tarandus fennicus. Asiantuntijat Biotekniikan instituutissa ja Luonnontieteellisessä keskusmuseossa vahvistivat alalajin määrityksen.

Poliisin kiinni saama ja Korkeasaareen toimittama eläin tunnistettiin jo aikaisemmin ulkomuotonsa perusteella peuraksi. Sen tarkempaan alalajin erotukseen tarvittiin perimän tutkimusta.

Tiedotteessa kerrotaan, että sekä poro että metsäpeura ovat harvinaisia vieraita Helsingissä, varsinkin jos ne ovat vaeltaneet kaupunkiin omin jaloin vähintään Päijänteeltä saakka. Tämä eläin on tehnyt niin näköhavaintojen perusteella.

Vasa on ollut hoidettavana Korkeasaaren villieläinsairaalassa. Nuori metsäpeura on reipastunut. Sen vuoksi eläimen selviämisen suhteen ollaan toiveikkaita.

Villieläinsairaalassa se tarkkailee ympäristöään uteliaasti, syö hyvällä ruokahalulla jäkälää ja lehteviä oksia sekä maistelee jo poronrehuakin.

Suomen kartalle seikkaillut poro-oletettu kärsii stressitilasta, joka voi johtaa jopa kuolemaan – Eläinlääkäri näki piirteitä, jotka voivat viitata peuran toiseen alalajiin

Tiedotteen mukaan vasan selviämisen suhteen kriittisimmät päivät on ohitettu. Sen kuntoa seurataan edelleen, koska stressi voi aiheuttaa viiveellä vaurioita.

Varmuus alalajista otettiin riemulla vastaan Korkeasaaressa, koska eläintarha tekee töitä metsäpeurojen suojelun eteen. Ensi vuoteen jatkuva Metsähallituksen koordinoima MetsäpeuraLIFE-hanke on palauttanut lajia entisille elinalueilleen eteläiselle Suomenselälle. Lähimmät luonnonvaraiset metsäpeurat elävät Jyväskylän luoteispuolella.

– Edellisestä Life-hankkeesta saatu tieto auttoi ratkaisemaan tämän vasan alalajin, mikä kertoo pitkäjänteisen suojelutyön tärkeydestä. Jos nuori metsäpeura selviää, se voisi päästä mukaan käynnissä olevaan suojeluhankkeeseen, iloitsee tiedotteessa Korkeasaaren suojelujohtaja Nina Trontti.

Helsingin kuuluisa poro on vasa, joka vaelsi pääkaupunkiin yksin 120 kilometrin päästä – Katso video: näin poroksi oletettu nyt voi

Suomen kuuluisimman poro-oletetun tilasta tulee tänään tarkempaa tietoa – Katso tuoreet kuvat: Näin liikenteessä seikkailleelle otukselle maittaa elo Korkeasaaressa

Poliisi keskeytti Helsingissä seikkailleen poron etsinnät, toivoo omistajan ilmoittautuvan – Ainakin Nuuksion Poropuiston kaikki porot ovat tallessa, yrittäjä vahvistaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut