Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpäjärjestöt varoittaa: Jo yksi viinilasillinen päivässä voi aiheuttaa rintasyövän – Turvallista alkoholiannosta ei ole"

Alkoholi aiheuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreimman tutkimuksen mukaan noin seitsemän prosenttia rintasyövistä Euroopassa. Suomessa alkoholin arvioitiin aiheuttavan yli 400 rintasyöpää vuodessa. Rintasyövässä jo pienikin määrä alkoholia suurentaa riskiä, kertoo tiedotteessaan Syöpäjärjestöt.

Tiedotteen mukaan alkoholin ja rintasyövän välinen yhteys näkyy yli sadassa epidemiologisessa tutkimuksessa. Riski sairastua rintasyöpään kasvaa jo alle yhden annoksen juomisella. Yksi annos on esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä tai pullo keskiolutta. 

– Ihmiset mieltävät usein, että vain alkoholin runsas käyttö on riski. Rintasyövässä jo pienikin määrä alkoholia suurentaa riskiä, sanoo Terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela Syöpäjärjestöistä. 

Hän muistuttaa, että turvallista alkoholiannosta ei ole. Juomisen vähentäminen pienentää silti aina riskiä sairastua syöpään. 

 Tiedotteen mukaan yhden viinilasillisen juominen joka päivä kasvattaa riskiä sairastua rintasyöpään noin 10 prosentilla. Jos juo pullon viiniä, riski kasvaa jo yli 70 prosentilla. 

Juodun alkoholin laadulla ei ole merkitystä. Riski on sitä suurempi mitä enemmän juo.

Alkoholi on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Se kuuluu samaan luokkaan tupakan ja asbestin kanssa. Alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää syöpää, ja noin 4,5 prosenttia eurooppalaisten kaikista syövistä.   

Syövistä lukumääräisesti eniten alkoholi aiheuttaa suolistosyöpiä. Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan noin 440 suolistosyöpää vuodessa. Suolistosyövän riski kohoaa, kun juo yli kaksi annosta päivässä.  

Alkoholi aiheuttaa myös suun ja kaulan alueen syöpiä. Niistä noin 30 prosenttia aiheutuu tiedotteen mukaan alkoholista. Yleisin on suusyöpä, joita alkoholi aiheuttaa meillä 120 vuodessa. 

Tupakointi voimistaa alkoholin aiheuttamaa syöpäriskiä. Tämä vaikutus on erityisen voimakas suun ja kurkun alueen syövissä.  

Tiedotteen mukaan alkoholin hinta vaikuttaa tutkitusti juodun alkoholin määrään. 

– On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia. Lisäksi on pidettävä huolta, ettei alkoholin saatavuutta enää helpoteta, korostaa Löflund-Kuusela.