Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Keski-Pasilan tornialueesta ratkesi uusi suunnittelukilpailu – "Haastavista ajoista huolimatta Pasila kiinnostaa"

Pasilassa sijaitsevan tornialueen keskiosasta järjestetyn suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittajaksi esitetään Keskinäistä työeläkevakuutusyhtiö Varmaa. Tuomariston esitys voittajaksi käsitellään alkuvuoden aikana Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin päättävissä elimissä.

Kilpailuun osallistui kaksi ehdotusta, jotka täyttivät asetetut kriteerit ja jättivät sitovan tarjouksen kohteesta. Varma on tehnyt tornitalosta sopimuksen Elisan kanssa, joka tulisi tiloihin päävuokralaiseksi.

Helsingin ensimmäinen pilvenpiirtäjä jäämässä ilman rakentajaa – YIT haluaa eroon Keski-Pasilan hankkeesta

YIT ilmoitti joulukuussa vetäytyvänsä Keski-Pasilaan suunniteltujen korkeimpien tornitalojen rakentamisesta. Alueelle oli suunniteltu muun muassa Helsingin ensimmäistä pilvenpiirtäjää. Hanke osoittautui YIT:n mukaan taloudellisesti kannattamattomaksi, ja lisäksi koronapandemia on heikentänyt toimitilan kysyntää.

Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunki järjestivät viime syksynä suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun Pasilan tornialueella sijaitsevan niin sanotun Keskitornialueen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Kilpailun tavoitteena oli löytää alueelle 25 000–50 000 kerroneliötä toimisto- ja liiketiloja sisältävä kaupunkikuvallisesti, toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toteuttamiskelpoinen ratkaisu, sekä sille toteuttaja ja uusi omistaja.

Helsingin pilvenpiirtäjästä voi tulla yli 200 metrinen – arkkitehti Rainer Mahlamäki paljastaa, miksi tornien erikoinen ulkonäkö poikkeaa täydellisesti suurkaupungeista

Nyt suunniteltu rakennus on selvästi matalampi, kuin lähelle kaavailtu korkeiden, kolmionmuotoisten tornien metsä, jonka suunnittelu palautui YIT:n ilmoituksen myötä lähtökuoppiin.

Helsingin kaupungin mielestä Pasila kiinnostaa yhä, ja uutta toimitilaa tarvitaan.

– Kilpailu osoitti, että haastavista ajoista huolimatta Pasila kiinnostaa ja että edelleen uskotaan toimitilarakentamiseen hyvällä sijainnilla sekä monipuolisilla ja toimivilla liikenneyhteyksillä. Yritysmyönteisyys on meille tärkeää ja on hienoa, että tämänkin kilpailun kautta näkyy isojen yritysten halu löytää kotipaikkansa Helsingistä. Pasilassa rakentaminen jatkuu vahvana, kommentoi tiedotteessa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Ehdotusten arviointi perustui niiden kaupunkitilalliseen ja arkkitehtoniseen laatuun, kokonaishintaan, sekä suunnitelman toiminnallisuuteen ja toteuttamiskelpoisuuteen.

– Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu onnistui tiukasta aikataulusta huolimatta hienosti, toteaa tiedoteessa Senaatin kiinteistökehityksestä ja -myynnistä vastaava johtaja Marko Härkönen.

Varman kanssa allekirjoitetaan kiinteistökaupan esisopimus alueen ostamisesta ja kilpailuehdotuksen mukaisen kokonaisuuden toteuttamisesta. Esisopimuksen allekirjoituksen jälkeen alueen kaavaa valmistellaan yhteistyössä osapuolten kesken.

Kuva: Kalasataman uusin tornitalo rakenteilla – myös siihen tulee vain vuokra-asuntoja

Tavoitteena on, että kaava lainvoimaistuu vuoteen 2024 mennessä, minkä jälkeen tehdään lopullinen kiinteistökauppa ja alueen rakentaminen voi alkaa. Ehdotuksen kokonaislaajuus on noin 43 00 kerrosneliötä ja alustava kauppahinta noin 27,7 miljoonaa euroa, lopullinen kauppa edellyttää valtioneuvoston hyväksyntää.

Kiinteistöön on tulossa yli 3000 toimistotyöpistettä sekä ravintola- ja muita liiketiloja vuokralaisten sekä muiden lähialueella liikkuvien käyttöön.

– On erittäin hienoa, että pääsemme toteuttamaan uutta merkittävää toimitilahanketta keskeiselle sijainnille ja hyvien liikenneyhteyksien solmukohtaan Pasilaan. Kilpailuehdotuksessamme panostimme erityisesti hankkeen toteutettavuuteen ottaen huomioon tornirakentamisen reunaehdot vaativalle suunnittelualueelle. Lähdemme innolla viemään hanketta eteenpäin kilpailuehdotuksen mukaisesti Helsingin kaupungin, Senaatti-kiinteistöjen ja rakennukseen päävuokralaiseksi tulevan Elisan kanssa, sanoo tiedotteessa Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio.

"Tiivistämistä ajavat pienet piirit" – arkkitehdin mielestä Helsingin kaupunkisuunnittelu on luisunut yhä enemmän rakennusyhtiöiden ja pääomasijoittajien käsiin

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Oudon värinen tornitalo haukuttiin pystyyn Kalasatamassa –  Pasilan 200-metrisen pilvenpiirtäjän arkkitehti varmistaa, ettei sama toistu: "Niitä tarkastellaan riittävän kaukaa"