Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hiihtäjät ja muut ulkoilijat omille reiteilleen kapeissa väylissä – Uudet latuosuudet tulossa näihin paikkoihin

Pitkäkoskelle ja Paloheinään suunnitellaan kahta uutta, noin puolen kilometrin mittaista latuosuutta perinteisen tyylin hiihtoon.

Uudet ladut mahdollistavat hiihtämisen jatkossakin nykyisen latuverkoston yhteyksillä, kun kaksi latuosuutta muutetaan ympärivuotisiksi kävelyn ja pyöräilyn reiteiksi loppuvuodesta.

Muutoksen taustalla on kaupungin saama runsas asukaspalaute, jossa on toivottu lisää käveltäviä ja pyöräiltäviä talviulkoilureittejä Keskuspuiston pohjoisosaan.

Tavoitteena on myös vähentää laduilla kävelyä ja pyöräilyä paikoissa, jotka ovat nykyisin kapeita ja ruuhkaisia, sillä ne ovat hiihtoverkoston lähtöpaikkoja.

Lue vielä: Helsinkiläinen Raimo, 91, on hiihtänyt tänä talvena jo 550 kilometriä – ei ole pessyt 55 vuotta vanhaa luottovaatetta kertaakaan: "Joskus on lumeen pieksitty"

Toinen suunnitelluista latureiteistä sijoittuu Kuninkaantammentien eteläpuolelle Pitkäkosken kohdalla ja toinen Paloheinänmajan länsipuolelle. Latureitit ovat noin 600 metrin mittaisia.

Etenkin Kuninkaantammentietä koskevat suunnitelmat ovat herättäneet kritiikkiä, sillä uuden latuosuuden alta joudutaan kaatamaan puita kulttuurihistoriallisesti arvokkaalta alueelta.

Kaupunki kertoo nyt tiedotteessaan, että uudet ladut on suunniteltu siten, että niiden vaikutus metsäiseen maisemaan ja luontoon on mahdollisimman pieni.

– Kahden vierekkäisen perinteisen hiihtotyylin ladun vaatima tila on kapea, jolloin puiden kaatamistarve on vähäinen. Alueen kulttuurihistorialliset ja luonnonsuojelulliset arvot on säilytetty, tiedotteessa todetaan.

Suunnittelun yhteydessä on selvitetty, ettei puiden kaatamisesta ei ole haittaa liito-oraville.

Latupohjat pinnoitetaan hakkeella, jolloin niiden luiskat maisemoituvat luonnonkasvillisuudella, tiedotteessa kerrotaan.

Lue vielä:

Vilja, 19, löysi hiihdon hurman: "Tää on ihan sikahauskaa" – Oikukas sää ja vähäinen lumimäärä tuovat haasteita Helsingin laduntekijöille

Molemmista laduista on tehty erilliset puistosuunnitelmat.

Suunnitelmaluonnoksiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida 13. helmikuuta asti Kerrokantasi-palvelussa.

Latujen puistosuunnitelmat viedään kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi maaliskuussa 2022.

Latujen muuttamisesta talvikunnossapidettäviksi reiteiksi päätettiin vuonna 2020 hyväksytyn Keskuspuiston opastuksen yleissuunnitelman yhteydessä.

Lue vielä:

Pitkäkosken majan kuuluisia munkkeja jopa jonotetaan – Leipomuksia askeettisessa keittiössä huhkiva Marianne paljastaa nyt niiden salaisuuden

Paloheinässä hiihtää päivässä yli 10 000 ihmistä – suksivuokraamon Sini vinkkaa, kuinka huippuruuhkainen jono ohitetaan

Akseli, 17, pyörittää omaa suksipajaa rivitalon pihavajassa – ammattitaito karttui SM-tason harrastuksessa

Hiihtobuumi siivitti myös tämän lajin kovaan suosioon – "Eniten jännitin jarruttamista"

Hiihtäjien suosiman "peltoparkin" paikalle suunnitteilla virallinen pysäköintialue Haltialassa – työsuhdeasuntojen tilalle luontokoulu?