Seurasaari: Mikä olisi sen suomalaisempaa kuin kesämökki? Myös ulkomuseo saa sellaisen osaksi näyttelyään.
Suomen kansallismuseo alkoi etsiä viime kesänä Seurasaaren ulkomuseoalueelle tavallista suomalaista kesämökkiä avoimella haulla. Valintaryhmälle lähetettiin määräaikaan mennessä lopulta peräti 44 mökkiehdokasta arvioitavaksi.
– Olemme erittäin iloisia siitä määrästä ja kaikista ehdotuksista, joita saimme. Seurasaaressa kerromme näyttelyllämme maaseudun elämästä. Kesämökki ja siihen liittyvä kulttuuri liittyy kansalliseen identiteettiimme hyvin voimakkaasti, intendentti Mikko Teräsvirta kertoo meneillään olevasta hankkeesta.
Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseoon on viimeksi tuotu rakennus vuonna 2002.
– Se oli pieni aitta, sitä edellinen rakennus on tuotettu tänne noin neljäkymmentä vuotta sitten. Nyt siirrettävälle kesämökille on varattu oma alue.
Kesämökki, joka Seurasaareen siirretään, tulee jäämään pysyvästi museon rakennuskokoelmaan. Museolle tarjotut mökit ovat edustaneet Teräsvirran mukaan hyvin suomalaista mökkikulttuuria.
– Ne ovat olleet kunnoltaankin vallan mainiota, homeisia tai lahoja rakennuksia ei ole tarjottu lainkaan.
Lopullinen valinta siirrettävästä mökistä tehtäneen tämän vuoden aikana.
Suomen kansallismuseo kustantaa mökin siirtämisen ja siihen liittyvät kulut. Mökistä ei makseta erikseen erillistä korvausta sen luovuttajalle.
– Toivottavaa olisi, että tietäisimme jo kesällä valittavan mökin. Haluamme tehdä mökin siirron hyvin tarkasti ja pieteetillä. Kaikki siihen liittyvä dokumentoidaan tarkasti. Taustatyön vuoksi mökki avautuu yleisölle vasta 2026 osana sen pihapiiriä, Teräsvirta selventää.
Kansallismuseosta kerrotaan, että valitun mökin pitää olla hyvin tavallinen, 40–60 neliötä. Mökin on edustettava ajan rakennustekniikkaa ja arkkitehtuuria sekä ajan henkeä.
– Toivottavaa on, että myös mökin sisustuksesta pystyy tulkitsemaan sille aikakaudelle tyypilliset esineet; löytyy radiota, televisiota ja mahdollisesti mikroaaltouunia. Mitään huviloita poreammeineen emme ole etsimässä, intendentti tarkentaa valintakriteerejä.
Seurasaari on suosittu kohde, siellä käy normaaliaikana lähes 50 000 vierailijaa vuosittain. Tästä joukosta peräti noin 40 prosenttia on ulkomaalaisia.
Turistit haluavat nähdä suomalaista maalaisromantiikkaa.
– Tämän hankkeen yksi tavoite on, että vierailija kykenee astumaan suomalaisuuden sielunmaisemaan, Teräsvirta innostuu.
Suomi on kaupungistunut viime vuosikymmeninä voimakkaasti. Teräsvirran mukaan kesämökit edustavat osalle nykysuomalaisille lähes ainoata kosketusta maaseutuun.
Sotien jälkeen mökkeily yleistyi ensiksi esimerkiksi opettajien keskuudessa. Heillä oli pitkät kesälomat. Nykyisin Suomessa arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa kesämökkiä.
– Seurasaaressa olevat rakennukset edustavat mennyttä aikaa, paljolti 1800-lukua. Tällä näyttelyllä haluamme tuoda myös uudempaa kulttuuriperintöä nähtäväksi ja koettavaksi, Teräsvirta iloitsee.