Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela-kortit myöhässä – Näin voit asioida apteekissa siitä huolimatta

Uusien Kela-korttien toimitukset viivästyvät vähintään kahdella viikolla. Syynä on se, että korttien toimittaja ei saa riittävästä korttien valmistamiseen tarvittavaa materiaalia, kertoo Kela tiedotteessaan.

Korttien toimittaja on ilmoittanut, että vaikeuden saada tarpeeksi materiaalia ajoissa johtuvat koronatilanteesta.

– Kela-korttien toimitus viivästyy 18. tammikuuta alkaen vähintään kahdella viikolla. Viivästykset vaikuttavat osittain myös joulukuussa tehtyihin tilauksiin, sanoo tiedotteessa Kelan lakimies Antti Klemola.

Normaalisti uusi Kela-kortti eli sairasvakuutuskortti toimitetaan asiakkaan kotiosoitteeseen noin viikon tai kahden viikon kuluessa tilauksesta. Kela-kortin voi tilata OmaKelassa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Kela opastaa, että apteekissa voi asioida myös ilman Kela-korttia. Tämä johtuu siitä, että apteekkien käytössä on kyselypalvelu, joka ei edellytä asiakkaalta Kela-korttia. Henkilöllisyyden voi apteekista todistaa esimerkiksi henkilökortilla.

Tiedotteen mukaan Kela-taksienkaan käytössä ei välttämättä tarvita Kela-korttia. Kela-taksien välityksessä on käytössä järjestelmä, josta voidaan todentaa asiakkaan oikeus suorakorvakseen. Asiakkaan pitää kuitenkin todistaa henkilöllisyytensä matkan alkaessa esimerkiksi henkilökortilla.

​Jos henkilö kuitenkin tarvitsee korttia nopeammin kuin se on tilaamalla mahdollista saada, hänelle voidaan myöntää väliaikaistodistus. Se on voimassa korkeintaan kuukauden.

Kela-kortti on maksuton. Se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa nimitiedon Digi- ja väestötietovirastosta.