Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Psykologi Jaakko Sahimaa, 29, kiertää vuoden aikana 12 eri työpaikassa – Päiväkodissa hän hämmentyi: "Tämä on outo paradoksi"

Työ: Psykologi tutustuu päiväkotien arkeen kuukauden ajan.

Päiväkodin Siruset-ryhmä heräilee päiväunilta. Psykologi Jaakko Sahimaa, 29, tervehtii unentokkuraista Silviaa ja ohjeistaa menemään käsipesulle ennen välipalaa.

Sahimaa on päässyt päiväkodin arkeen kiinni viime viikkojen aikana hyvin konkreettisesti. Hän on talvihaalarin pukija, aamupiirin laulattaja, kaatuneen maitolasin puhdistaja ja ulkoiluhetken hippa.

– Päiväkodin elämä on hämmentävää. Täällä on hyvin tarkat rutiinit, mutta silti jokainen päivä on täysin erilainen. Kaiken taustalla on syvä pedagoginen ajattelu ja halu huomioida lasten yksilölliset tarpeet, helsinkiläinen Sahimaa sanoo.

Helsinki sulkee useita leikkipuistoja tammikuuksi – siirtää työntekijät päiväkoteihin

Päiväkotivierailu on osa Sahimaan ja Duunitorin #Koeaika-projektia, jossa hän työskentelee vuoden aikana 12 eri työpaikassa.

Nyt hänellä on vuorossa Vantaan varhaiskasvatus, jossa työt alkoivat tammikuun alussa 3–5-vuotiaiden ryhmässä. Parhaillaan Sahimaa on kahden viikon työetapilla 1–3-vuotiaiden ryhmässä.

Projektissaan Sahimaa haluaa ymmärtää, millainen työntekijöiden arki on eri toimialoilla ja miksi työ on tekijöilleen merkityksellistä. Ymmärrystä hän on kartuttanut olemalla yksi päiväkodin aikuinen, ilman kasvatusvastuuta. Hän on käynyt lukuisia keskusteluja henkilökunnan kanssa.

– Olen vaikuttunut työstä, jota päiväkodeissa tehdään.

Sahimaalle on työjaksollaan vahvistunut ymmärrys siitä, että suuri osa varhaiskasvatuksen henkilökunnasta pitää työstään, jos työn puitteet ovat kunnossa.

– Jos päiväkodissa on riittävästi työntekijöitä, johtaminen on työntekijöitä arvostavaa, tiimityö toimii ja sijaiskäytännöt ovat toimivia, hän painottaa.

Sahimaan tapaamat ammattilaiset kokevat työn mielekkääksi, koska työllä pääsee vaikuttamaan ja se on monipuolista.

– Työtä lasten kanssa ja lasten hyväksi. Nämä ovat tärkeimmät työn mielekkyyteen vaikuttavat asiat.

Puistolassa asuva perhe sai lapselle päiväkotipaikan Vallilasta – päivähoidossa aloittaa pian 1300 uutta lasta, yhdessä suurpiirissä eniten haasteita

Sahimaa on kuullut myös tarinoita henkilökunnan väsymisestä ja samalla nähnyt, kuinka työntekijät tekevät parhaansa. Hän hämmästelee arvostuksen puutetta, joka monesti päiväkodin ulkopuolelta kohdistuu aikuisiin, jotka viettävät pitkiä päiviä lasten kanssa.

Myös alan matala palkkaus hämmästyttää.

– Tämä on outo paradoksi. Päiväkodin työntekijöiden työllä on inhimillistä merkitystä kenties eniten kaikista aloista. Päiväkoti on paikka, jossa satsataan yhteiskunnan tulevaisuuteen. Silti tämä ei näy palkkauksessa eikä arvostuksessa.

Sahimaa tietää, että taloudellisia kustannuksia on helppo laskea.

– Mutta millä mittareilla mitataan päiväkodin työn arvoa, joka kantaa vuosien päähän? Mikä on arvo lapsen kielellisen ja motorisen kehityksen edistämiselle, entä sosiaalisten ja tunnetaitojen kasvattamiselle? Lisäksi päiväkodilla on merkittävä rooli lasten tasa-arvon lisääjänä.

Tämä klassikko on koululaisten ylivoimainen toiveruoka Helsingissä – minne pizza hävisi listalta?

Lapset ovat ottaneet vierailevan aikuisen hyvin vastaan.

– Pari tuntia he katsoivat hieman etäämmältä, kunnes ensimmäinen uskaltautui syliin.

Sahimaa kokee oppineensa myös lapsilta.

– Lasten maailma on koskettavan siistiä. Kielen kiinnittäminen jäätolppaan, lumen syöminen ja ohi ajavat kuorma-autot kiinnostavat vuosikymmenestä toiseen, hän nauraa.