Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

HS: Vantaa neuvoi oireettomia menemään työpaikalle koronataudissa

Helsingin Sanomat kertoo Vantaan kaupungin nettisivuilla eilen aamupäivällä olleen koronaohjeen hämmentäneen kaupunkilaisia. Ohjeessa kehotetaan koronan saaneita oireettomia menemään töihin tartunnasta huolimatta, jos he eivät voi tehdä etätöitä.

Maanantaina iltapäivällä Ohjeet tartunnan saaneille -sivuilla olevia ohjeita oli muutettu. Nyt täysin oireettoman koronatartunnan saaneita neuvottiin jäämään kotiin viideksi päiväksi etätöihin. Lisäksi sivuilla luki, että jos ei voi tehdä omia töitään etää, sovi esimiehesi kanssa sopivista muista töistä tai opiskelusta, jotka voi suorittaa kotona. Sairauspoissaolotodistus voidaan kirjoittaa vain oireiselle henkilölle, sivuilla todetaan.

– Me emme mitenkään pysty turvaamaan oireettomille koronapositiivisille ihmiselle ansionmenetystä tilanteessa, jossa eristämispäätöksiä ei enää tehdä, perustelee ohjeita Helsingin Sanomille tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Valtonen korostaa, että koronaa on nyt liikkeellä paljon joka puolella. Hän sanoo, että koronan kohtaa suurella todennäköisyydellä jo melkein sillä, että poistuu kotoaan.

Ylilääkäri myöntää, että koronapositiivisen oireettoman meno töihin tuo tartuntatautivaara. Hän kuitenkin toteaa, että työpaikalla on todennäköisesti koronapositiivisia, joista ei tiedetä.

– Kannattaa pitää mielessä, että jokainen kohtaamamme ihminen voi olla tartuttava vaikka sitä ei olisi testillä varmennettukaan, Valtonen sanoo Helsingin Sanomille.