Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tutkimus kysyy lapsilta heidän kokemastaan väkivallasta Suomessa – "On eettisesti tärkeää kysyä niistä suoraan"

Lasten suojelu väkivallalta edellyttää tietoa heidän väkivaltakokemuksistaan ja tämän tiedon tarpeeseen vastaa tuleva lapsiuhritutkimus.

Näin tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö STM, jonka mukaan tutkimuksessa selvitetään laajasti lasten ja nuorten uhrikokemuksia eri elämänalueilla ja elinympäristöissä.

– Lasten ja nuorten kokema väkivalta on myös osin muuttunut koronakriisin myötä, ja siksi varsinainen lapsiuhritutkimus on tarpeen kokonaiskuvan saamiseksi ilmiöstä, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari arvioi STM:n tiedotteessa.

Kansallisen lapsistrategian pohjalta on valmisteltu 30 yksittäistä toimenpidettä, joilla edistetään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa.

Yhtenä lapsistrategian toimenpiteenä toteutetaan lapsiuhritutkimus.

Lisäksi STM huomauttaa tiedotteessaan, että vuoden 2013 jälkeen varsinaista lapsiuhritutkimusta ei ole enää tehty.

Lapset ja nuoret ovat parhaita asiantuntijoita omista kokemuksistaan.

Noora Ellonen

Lapsiuhritutkimus on tarjonnut tärkeää tietoa paitsi tutkijoille myös lasten ja nuorten kanssa toimiville eri alojen ammattilaisille, tiedotteessa sanotaan.

– Koska lapset ja nuoret ovat parhaita asiantuntijoita omista kokemuksistaan, on eettisesti tärkeää kysyä niistä suoraan heiltä itseltään, tutkimushankkeen johtaja Noora Ellonen Tampereen yliopistosta sanoo STM:n tiedotteessa.

Lapsiuhrikysely kerätään kevään 2022 aikana noin 600 koulussa.

Tutkimusraportti julkaistaan avoimessa verkossa kevään 2023 aikana.

Tutkimushanke toteutetaan Tampereen yliopistossa.