Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Makasiiniterminaalin vanha rakennus puretaan jo tänä vuonna – Näin Helsingin satamat myllätään lähivuosina uusiksi

Satamat: Muutokset Helsingin satamissa jatkuvat vuoteen 2030.

Satamien toimintoja Helsingissä tullaan järjestelemään uudelleen vuoteen 2030 mennessä. Edessä on Helsingin sataman toimitusjohtajan Ville Haapasaaren mukaan isoja muutoksia, mutta historiasta tuttuja.

– Tässä on paljon samoja muutoksia kuin satamien historiassa on ollut aikaisemminkin, kuten Sompasaaren ja Länsisataman tavarasatamien muuttaminen aikoinaan Vuosaareen. Irtaudutaan tietyistä alueista ja keskitetään toimintoja.

Muutokset tapahtuvat järjestyksessään näin: Tallinnan laivat keskitetään Länsisatamaan, Ruotsin-laivat Katajanokalle, Makasiiniterminaalista Eteläsatamassa luovutaan lähes kokonaan.

– Vuonna 2030 maali on se, että meillä ei ole enää matkustaja-autolauttaliikennettä Eteläsatamassa, Haapasaari tiivistää.

Tilaa Eteläsatamassa vapautetaan arkkitehtuuri- ja designmuseolle, muulle kehittämiselle ja vapaalle oleskelulle.

Eteläsatamaan jää risteilijäliikennettä kesäsesonkia varten. Optiona on pieni terminaali katamaraaniliikenteelle, mikäli sen tyyppinen liikenne jatkossa käynnistyisi uudelleen.

Muutostyöt satamissa tehdään vaiheittain. Työt aloitetaan ensi vuonna Länsisatamassa, jossa muutokset ovat merkittävimmät ja suurimmat.

– Toimintaa laajennetaan ja tehdään tunneli, joka ratkaisee liikenneongelmat sataman osalta, Haapasaari kertoo.

Tunnelin rakentaminen Länsisataman ja Länsiväylän välille ajoittuu vuosille 2025–2027. Investointipäätös tehdään ensi vuonna.

Uusi terminaali rakennetaan tunnelin suuaukolle. Samaan yhteyteen on tulossa toimitilaa, palveluita ja pysäköintiä. Tänä vuonna vanha terminaali puretaan. Laitureita järjestellään uudelleen. Meritäytöillä saadaan lisää tilaa satamakentän alueelle. Muutokset tehdään vuosina 2023–2027.

Eteläsataman vanha Makasiiniterminaali puretaan jo tänä vuonna.

– Tilalle tehdään väliaikainen terminaalirakennus, josta Pietarin liikennettä pystytään toteuttamaan sen aikaa, kun Länsisataman rakentaminen kestää.

Kun Länsisatamassa on valmista, Tallinnan ja Pietarin liikenne keskitetään sinne, minkä jälkeen on Katajanokan uudistusten vuoro.

– Katajanokka tiivistyy. Alueelle on tulossa Stora Enson pääkonttori. Kun se on valmis, luovumme yhdestä risteilijälaiturista. Myös terminaali uudistetaan, kertoo Haapasaari.

Muutokset Katajanokalla tehdään vuosina 2027–2029.

Muutoksia satamissa tehdään, jotta tilaa Helsingin paraatipaikoilla vapautuu muulle toiminnalle ja jotta matkustajaliikenteen kasvuun pystytään vastaamaan.

– Olemme Euroopan vilkkain matkustajasatama. Matkustaja- ja tavaraliikenne tulee kasvamaan. Tällä ohjelmalla pystymme vastaamaan siihen, Haapasaari sanoo ja viittaa taustalla olevaan Helsingin Satama kehittämisohjelmaan vuosille 2022–2030.

Haapasaari uskoo, että sataman matkustajaliikenne tulee palautumaan koronapandemiaa edeltävälle tasolle vuosina 2023–2024. Varsinkin Tallinnan liikenteen matkustajamäärien odotetaan kasvavan.

– Ennen pandemiaa matkustajia oli vajaat 12 miljoonaa. Vuonna 2040 voisimme olla 14 miljoonan tasolla.

Tavaraliikenne näytti jo viime vuonna elpymisen merkkejä. Kasvua edellisvuodesta oli kahdeksan prosenttia. Rahtiliikenteen määrä oli viime vuonna 14,4 miljoonaa tonnia. Haapasaari arvioi, että vuonna 2040 se voisi olla 16 miljoonaa.

– Vuosaaressa valmistaudumme alueen mahdolliseen laajennukseen tavaraliikenteen tarpeisiin 2030-luvulla.