Helsinkiin nousee nyt hurja määrä tornitaloja, mutta tyssääkö buumi tähän? – Pentti, 75, lataa tyhjentävän kommentin 33-kerroksisen maamerkin ulkonäöstä
8
Pentti Ikkala, 75, seurasi Vuosaaren tornitalojen valmistumista Columbuksen edessä. Taka-alalla olevat keltaiset rakennukset ovat Bonavan rakentamia 8-16-kerroksisia Sitadelli-taloja. Skanska rakentaa etualalle Atlasta ja sen taakse Hyperionia. Korkein rakennuksista on harjakorkeudessa oleva 14-kerroksinen Sitadelli 1. Vuosaareen on suunnitteilla myös toinen 16-kerroksinen Sitadelli-talo. Aapo Siippainen
Katso isompi kuvaHavainnekuvassa 33- kerroksinen Atlas ja 24-kerroksinen Hyperion. B&M Architects
Katso isompi kuvaVuosaareen metroaseman viereen rakennetaan useita tornitaloja. Mikko Borg/Skanska Talonrakennus Oy.
Katso isompi kuvaRuoholahteen suunnitteilla oleva tornitalo. Sarc Architects
Katso isompi kuvaHavainnekuva Pasilan keskitornista, joka sijoittuu radan ja Pasilan aseman tuntumaan. JJKM Arkkitehdit Oy
Katso isompi kuvaTällaiset maisemat avautuvat Kontulan uudesta 16-kerroksisesta vuokratalosta. Arkisto/Jari Pietiläinen
Katso isompi kuvaLopullista aloitusajankohtaa ei ole lyöty lukkoon, koska se riippuu myös markkinatilanteesta, kertoo Skanska. Arkkitehtitoimisto B&M Oy
Katso isompi kuvaTaka-alalla olevat sävyltään keltaisemmat hankkeet, joiden runkovaihe on jo melko pitkällä, ovat Bonavan. Kuvassa etualalla näkyvä pohjalaatta on Atlaksen ja sen takana Hyperionin runko muutaman kerroksen korkeudessa. S Aapo Siippainen
Aapo Siippainen
| Päivitetty
Skanskan 33-kerroksinen Atlas, 24-kerroksinen Hyperion ja Bonavan 16-kerroksinen Sitadelli 2.
Siinä Vuosaaren uudet tornitalot, joita rakennetaan parhaillaan Columbuksen viereen lähelle metroasemaa. Sitadellin pitäisi valmistua jouluksi, muiden reilun parin vuoden sisällä.
Vuosaarelainen Toni Kovalainen, 16, haluaisi asua korkealla, mutta Atlakselle hän ei syty.
– Korkeat talot kuuluvat lähemmäksi keskustaa. Vuosaaressa pitäisi olla matalampaa. Kuusikerroksiset ovat sopivia. Haluaisin asua Kalasataman tornitaloissa. Sieltä on varmasti upeat maisemat, hän pohtii.
Hyperion ja Atlas valmistuvat Columbuksen viereen. Oikealla näkyy Cirrus. Havainnekuva. BM Architects
Vuosaari on yksi niistä Helsingin alueista, joihin rakennetaan parhaillaan useita korkeita taloja.
Asemakaavapäällikkö Marja Piimies sanoo, ettei korkea rakentaminen ole välttämättä yleistymässä Helsingissä. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että halutuimpia alueita ei ole enää vapaana.
– Rakentaminen on suhteellisen kallista ja siksi sijainnilla on merkitystä. Muutama vuosi sitten korkea rakentaminen oli enemmänkin keskustelussa ja kaavoja laadittiin useaan paikkaan. Se konkretisoituu nyt rakentamisena, Piimies kertoo.
Korkeaa rakentamista perustellaan muun muassa tehokkuudella.
– Korkea rakentaminen ei välttämättä ole aina kovin tehokasta, koska se tarvitsee tilaa ympärilleen jo pelkästään Suomen valaistusolosuhteiden vuoksi. Usein samaan tehokkuuteen päästään kantakaupunkimaisella umpikorttelilla, Piimies kertoo.
Malmille rakennetaan 16-kerroksista kaksoistornia. Havainnekuva. Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Vuosaaressa kolme vuotta asunut Sanna Autere, 59, on tornitaloista hieman harmissaan, koska ne tekevät metroaseman ympäristöstä ahtaamman.
– Mutta korkeat talot ovat suurkaupungin merkki. Havainnekuvissa ne näyttävät hienoilta. Itse en sellaiseen halua kuitenkaan muuttaa. Esimerkiksi paloturvallisuus mietityttää. Asun seitsemännessä kerroksessa. Minulla on hyvät merinäköalat.
Sanna Autere, 59, sanoo että havainnekuvien perusteella Vuosaaren tornitaloista tulee hienoja. Itse hän on tyytyväinen seitsemännessä kerroksessa olevaan asuntoonsa. Aapo Siippainen
Kaupunki pitää tornitalon määritelmänä 16 kerrosta. Asemakaavapäällikkö sanoo, että se perustuu muun muassa paloturvallisuusmääräyksiin, ja siihen että ”johonkin se raja on vain vedettävä”.
Viime kesänä Kontulan metroaseman kupeeseen valmistui 16-kerroksinen Kojamon talo, jossa on vuokra-asuntoja. Paikalliset asukkaat kertoivat tuolloin Helsingin Uutisille että Keinulaudantien tornitalo toi piristystä koko kaupunginosaan.
Vuosaaren nykyinen maamerkki on 26-kerroksinen Cirrus, joka valmistui vuonna 2006.
– Tuleva 33-kerroksinen on paljon parempi kuin Cirrus, joka on aivan surkea. Mutta jostainhan se täytyi aloittaa, Pentti Ikkala, 75, kommentoi Atlaksen havainnekuvaa.
– Minun puolestani Helsinkiin saa rakentaa lisää korkeita taloja, mutta riittääkö esimerkiksi Vuosaaressa palveluja kaikille uusille asukkaille? Itse en muuttaisi tornitaloon. Mitä tehdä, jos hissit eivät toimikaan?
Havainnekuva Bonavan rakentamista Vuosaaren tornitaloista. Bonava
Helsinkiin on suunnitteilla useita yli 20 kerroksisia taloja, esimerkiksi Kalasatamaan. Jätkäsaaren 24-kerroksisesta kylpylähotellista tulisi vuonna 2016 valmistunutta Clarionia korkeampi.
Ruoholahden Itämerentorille aiotaan rakentaa yli 20-kerroksinen talo.
Keski-Pasilan Trigoniin suunniteltiin jopa 200 metristä pilvenpiirtäjää. YIT kuitenkin vetäytyi hankkeesta loppuvuonna.