Timo Östermanin 150-neliöinen koti Helsingissä lyö ällikällä – muovimoduuleista tehdyn paritalon toinen puoli piti purkaa jo vuosia sitten
2
Kannelmäen viimeisessä Venturo-talossa asuva Timo Österman olohuoneessaan, joka osuus moduuleiden liitoskohtaan. – Kyllä tämä talo on jo 50 vuotta hyvin toiminut. Timo Österman
Katso isompi kuvaMyös kiuas on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema. Timo Österman
Muovitalot: Kannelmäessä on jäljellä yksi moduuleista tehty Venturo-talo. 1970-luvun design-klassikkoa on jäljellä Suomessa ja ulkomailla enää hyvin vähän.
Kannelmäen pientaloalueen kätköissä sijaitsee harvinainen talo. Muovinen ja moduuleista rakennettu arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1971 suunnittelema Venturo-talo nousi otsikoihin, kun Espoon näyttelykeskus Weegee ilmoitti hankkineensa ikonisen talomallin.
Kannelmäessä oven tulee avaamaan omistaja Timo Österman, joka muutti perheineen Venturoon vuonna 1996.
– Talo oli tuolloin myynnissä. Teetimme kuntotarkastuksen ja katsoimme, että kaikki on kunnossa. Eipä siinä sen ihmeempää. Talo on erikoinen, mutta hyvin se on toiminut.
Erikoinen talo todella on. Kolmesta muovimoduulista koostuvassa talossa on yhteensä 150 neliötä. Pyöreine kulmineen se muistuttaa ulkoapäin jollain tavalla suurta asuntovaunua, mutta ei sitten kuitenkaan.
Asunnon eteisestä lähtee pitkä käytävä olohuoneeseeen ja saunaan. Oikealla arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema tuoli. Timo Österman
Österman sanoo tehneensä taloonsa jonkin verran korjauksia, kuten uusineensa säännöllisesti saumoja, jotta vesi ei pääsisi alumiinisista saumoista rakenteisiin sekä laittaneensa lasikuituisen katon päälle huovan.
– Sateella ropina oli niin kova, että huopa hiljentää hyvin ääniä.
Minkälaista muovitalossa on ollut asua?
– Ei se eroa muista taloista juurikaan. Ehkä on jotain pikkujuttuja. Jos lämpötila muuttuu äkkiä, talo voi naksua. Talvella kulmien pyöreistä kohdista saattaa ulkopuolella valua vähän jäätä. Jos tämä olisi tehty hieman myöhemmin, olisivat eristeet olleet varmasti paksummat.
Eristeenä aikansa rakennustuotoksessa, 1970-luvun muovi-innostuksen aikaan, on käytetty polyuretaania. Vielä samalla vuosikymmenellä tuli öljykriisi. Muovitalo-buumi hiipui. Talojen valmistus lopetettiin.
Timo Östermanin perhe muutti Venturoonsa vuonna 1996. Naapurissa alkujaan ollut toinen Venturo purettiin jo vuonna 2009. Sanna Jompero-Lahokoski
Kannelmäessä Venturoita oli itse asiassa aikanaan kaksi. Paritalon rakennuksista kumpikin koostui kolmesta moduulista. Välissä oli autotalli.
Östermanien naapuritalo purettiin jo vuonna 2009, kun rakennuksessa todettiin erilaisia sisäilmaongelmia ja vuotoja. Tilalle rakennettiin puurakenteinen omakotitalo, joka peittää tehokkaasti jäljellä olevan Venturon Tanotorventien suuntaan.
Moduuleista yksi myytiin yksityishenkilölle Ruotsiin, jossa sen kunnostaminen vapaa-ajanasunnoksi alkoi taidehistorioitsija Marko Homeen mukaan viime vuonna.
– Kaksi muuta moduulia päätyivät yksityishenkilöiden omistukseen Suomessa.
Venturon kaarevat muodot näkyvät myös keittiön kaarevissa ikkunoissa. Timo Österman
Home sanoo, että Venturot olivat aikansa tuotoksia. Muovitalojen suosio ei kestänyt kauan, mutta Venturoita ehdittiin valmistaa Suomessa yhteensä 19. Kannelmäessä oli ainoa Venturo-paritalo. Venturot toimivat asuntoina, mutta myös myymälöinä ja huoltoasemina.
Nykyisin moni vierastaisi asumista muovitalossa.
– Varsinkin, kun muovi nähdään ympäristöongelmana, mitä se tietysti onkin. 1960–70-luvun taitteessa asia ei ollut pinnalla, vaan muovi nähtiin tulevaisuuden rakennusmateriaalina. Jos muovitaloa hoitaa ja huoltaa, se kestää eikä ole ympäristöongelma, vaan oman aikansa kiinnostavaa rakennushistoriaa.
Suomessa Venturoita on jäljellä enää muutama, samoin ulkomailla. Tarkka määrä ei ole tiedossa.
Virtasalmella kunnostettavana oleva Venturo on tarkoitus siirtää Weegeen pihalle arviolta ensi vuonna. Venturon tulo Tapiolaan riippuu Weegeen piharemontin aikataulusta.
Timo Österman arvelee, että rakennuksen lämmityskulut ovat ehkä hieman normiomakotitaloa suuremmat. Sanna Jompero-Lahokoski
Sisäpuolelta Östermanien koti on arkkitehtuuriltaan kaikkea muuta kuin tavallinen. Moduulin kaarevien seinien muoto jatkuu asunnossa sisällä. Ikkunat olivat alkujaan koko seinän kokoiset, mutta niitä on myöhemmin todennäköisesti lämmönsäästön vuoksi pienennetty huomattavasti.
Talon saunassa on Suurosen suunnittelema pieni ja pyöreä kiuas. Österman kehuu löylyjä.
– Saunassa on mukavan pehmeät löylyt johtuen kaarevista muodoista.