Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En muista 12 vuoden ajalta näin alhaista lukua nähneeni" – Asuntomarkkinoilla jyllää nyt uusi ilmiö

Myytävien asuntojen määrän vähäisyys uhkaa asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä Suomessa. Uusien myyntikohteiden määrä on laskenut selvästi viime heinäkuusta lähtien, ja määrä on nyt alhaisimmillaan yli 10 vuoteen.

Tarjonnan haasteista ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla.

Vapaiden vuokra-asuntojen määrä kasvoi Helsingissä 35% ja myyntikin takkuaa: "Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä" – tämä ryhmä kuitenkin hyötyy

– Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään. Vuodesta 2022 on tulossa hyvä asuntokauppavuosi, ei kuitenkaan viime vuoden kaltaista huippuvuotta, ennakoi tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Uusien myyntikohteiden määrän selvä lasku enteilee rauhallisempia aikoja asuntomarkkinoillemme. Viime vuoden heinä–joulukuussa Etuoven uusien myyntikohteiden määrä laski peräti 17,9 prosenttia vuoden ensimmäisestä puoliskosta. Muutos on merkittävä.

– Tammikuun alussa Etuovessa oli tarjolla myytäviä asuntoja alle 39 000 kappaletta. En muista oman 12 vuoden työhistoriani ajalta näin alhaista lukua nähneeni, kertoo tiedotteessa Etuovi.comin asiakkuusjohtaja Ville Huhtamäki.

– Tarjonnan osalta tilanne on poikkeuksellisen haastava ja enteilee jatkuessaan huonoa kauppamäärille, toteaa Rantanen.

Helsinkiin nousee nyt hurja määrä tornitaloja, mutta tyssääkö buumi tähän? – Pentti, 75, lataa tyhjentävän kommentin 33-kerroksisen maamerkin ulkonäöstä

Vuonna 2021 kauppamäärät kasvoivat Suomessa ennätyksellisen paljon, peräti 13 prosenttia. Asuntokauppoja tehtiin yli 10 000 kappaletta enemmän kuin edellisenä huippuvuotena, 2020. Viime vuonna välittäjien tekemiä kauppoja rekisteröitiin yli 85 000.

– Asuntokauppojen määrä kuitenkin laski heinä–joulukuussa 2021 neljä prosenttia vuoden ensimmäisestä puoliskosta. Kohdemäärissä laskua oli 2,6 prosenttia. Tarjonnan määrän väheneminen vaikuttaa aina kauppamäärien kehitykseen, Rantanen jatkaa.

Yli 85 000 kotia vaihtoi omistajaa – Asuntokauppoja tehtiin viime vuonna ennätysmäärä

Suurin muutos viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tapahtui uusien asuntojen kaupassa. Uudisasuntojen kauppa laski jopa 19,1 prosenttia tammi–kesäkuuhun verrattuna.

– Rakennusteollisuus on ennustanut asuntotuotannon uusien aloitusten määrän laskevan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Uudistuotanto ohjaa asuntomarkkinaa siinä mielessä, että merkittävä osa uusien asuntojen ostajista on pientalojen omistajia. Pientalot, omakotitalot ja pihalliset rivitaloasunnot, taas ovat koronapandemian myötä niitä kaikkein kysytyimpiä asuntoja tällä hetkellä kaikkialla Suomessa. Jos sopivia uudiskohteita ei tule myyntiin, ei pientalotarjontaakaan tulee lisää. Ihmiset eivät yleensä aktivoidu oman asunnon myyntiin laittamisessa ennen kuin uusi sopiva koti löytyy. Tämäkin kierre tulppaa nyt markkinaa, selittää Rantanen.

Naapurit kimpaantuivat helsinkiläisessä lähiössä: 130 asunnon kerrostaloon rakennettiin vain 10 autopaikkaa – "Kadunvarsi on aivan tukossa"

Hänen mukaansa uudisasuntokaupassa on nyt nähtävissä rauhoittumista myös kasvukeskuksissa. Uusien yksiöiden ja pienten kaksioiden kysyntä on melko vaimeaa ja myyntiajat pitkiä. Sen sijaan uudet perhekokoiset asunnot varataan nopeasti ja niiden kauppa käy vilkkaana.

– Myös asuntojen kysyntä näyttää jonkin verran laantuneen viime vuoden huippukuukausista. Kuluttajien asunnonostoaikeet laskivat joulukuussa, vaikkakin yhä ollaan pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, kertoo tiedotteessa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

Tunnistatko vanhan omakotitalon riskirakenteet? Korjaukset maksavat jopa 50 000 euroa

Tämän ikäisiä asuntoja suomalaiset haluavat ostaa, kertoo kysely – Nuoret aikuiset kiinnostuneimpia uusista asunnoista

Kirsi, 52, asuu Helsingin pienimmässä lähiössä: "Tämä on juuri minun aluettani" –  moni pelkää talojen purkua