Moni rikkoo liikennesääntöjä töihin mennessään tai sieltä kotiin kiirehtiessään. Jalankulkijoista niihin syyllistyy useampi pääkaupunkiseutulainen kuin muulla asuva. Autoilijoiden yleisimmät rikkeet ovat ylinopeus ja tuulilasin huono puhdistaminen, kertoo LähiTapiola Arjen katsaus -kyselynsä tuloksista.
Tiedotteen mukaan joka toinen työelämässä mukana olevista kertoo ylittäneensä tien jostain muualta kuin suojatien kohdalta matkatessaan kiireellä töihin tai töistä kotiin. Pääkaupunkiseutulaisista tähän on sortunut kaksi kolmesta vastaajasta.
Kaikista kyselyyn vastanneista kolmasosa sanoo kävelleensä päin punaisia valoja. Pääkaupunkiseudulla asuvista näin kertoo tehneensä noin puolet.
– Vaikka yli puolet työmatkaliikenteessä sattuneista tapaturmista aiheutuu juuri jalankulkijoille, silti jalankulkuun liittyvät rikkeet koetaan jostain syystä vähemmän vakaviksi kuin esimerkiksi ajoneuvolla liikuttaessa. Yhtä lailla jalankulkijankin on noudatettava liikennesääntöjä. Hän ei saisi aiheuttaa vaaraa liikenteessä omalla toiminnallaan, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Vesa Kynsijärvi.
Kyselyyn vastanneista joka kymmenes kertoo joutuneensa kiireen vuoksi tapaturmaan työmatkallaan.
Töihin autolla kulkevista kyselyyn vastanneista ylinopeutta kertoo ajaneensa noin puolet. Talvella joka kolmas myöntää lähteneensä liikkeelle autolla, vaikka ei ole puhdistanut tuulilasia tai sivupeilejä kunnolla jäästä tai lumesta. Viidesosa sanoo, että hoitaa ajaessaan puhelimella työasioita.
Jos autolla ajaessa liikennevaloihin pitää kiirehtiä, pitäisi omien hälytyskellojen soida.
Tiedotteessa kerrotaan, että kyselyyn vastanneille naisille ylinopeus on miehiä tyypillisempää. Miehille taas on yleisempää lähteä liikenteeseen autolla, jonka laseissa tai peileissä on vielä lunta sekä jäätä.
Kyselyn mukaan miehet hoitavat naisia useammin ajaessaan työasioita puhelimella.
– Puhelinta käyttäessään kuljettaja tekee havaintoja normaalia kapeammalta alueelta ja katsoo tavallista harvemmin sivu- ja taustapeileihin. Hän on tällöin tarkkaamattomampi esimerkiksi lähestyessään suojateitä ja risteyksiä, Kynsijärvi huomauttaa.
Harva työmatka-autoilija (kuusi prosenttia) vastaa kyselyssä ajavansa kiireessä päin punaisia. Yksi kymmenestä kertoo puolestaan lähteneensä ajamaan, vaikka turvavyö ei olisi vielä kiinnitetty. Kuskeista kahdeksan prosenttia paljastaa tehneensä vaarallisia ohituksia tai ajaneensa vastoin liikennesääntöjä ajan säästämiseksi.
Kynsijärvi sanoo, että pieni ylinopeus liikenteessä on valitettavasti usein enemmän sääntö kuin poikkeus. Hänen mukaansa sitä perustellaan liikenteen sujuvuudella, vaikka se ei ole sitä.
– Kiireessä ajonopeudet helposti nousevat ja moni tärkeä asia liikenteessä voi jäädä huomaamatta. Kiireinen kuljettaja tekee myös selvästi muita enemmän virheitä.
Kynsijärvi muistuttaa, että jos autolla ajaessa liikennevaloihin pitää kiirehtiä, pitäisi omien hälytyskellojen soida.
– Jos tulee tunne, että nopeutta on lisättävä ehtiäkseen valoista ennen punaista, silloin tekee jo väärän ratkaisun, jollei pysähdy valoihin, opastaa Kynsijärvi.
LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely tehtiin 24.11.–2.12.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 014 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita.
Vastaajista on työelämässä 509. Heistä työmatkansa kulkee autolla 456. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.
Tämä autoilijoiden talvimoka ällistyttää taas poliisia – Puhdista auto näin, niin vältyt sakolta